Voorbeschouwing – Euros Drienerlo Regatta 2017

Door Maarten San Giorgi en Yuye Lanz

Dit weekend, 27 en 28 mei 2017, vindt de Grolsch Euros Drienerloo Regatta plaats in Enschede. Een verre reis vanuit Utrecht, maar zeker de moeite waard. Er mogen zich weer 34 ploegen  in het zweet werken en dat er gezweet gaat worden is vrij zeker. Met temperaturen van rond de 30 graden zal het letterlijk en figuurlijk een hete strijd worden.

Voor de eerstejaarsploegen is dit de een na laatste wedstrijd van dit seizoen. Het einde is in zicht en dus is het extra belangrijk om net nog even die extra punten te pakken om te stijgen in het klassement. Dit weekend zullen de ploegen beginnen met een 1500m, direct gevolgd door een 450m. Het komt die laatste 450m aan op wilskracht, welke ploeg laat zich niet kennen en zal uiteindelijk hierdoor het verschil kunnen maken?

Op dit moment staat The CREW in de top 20 van het klassement, waar er totaal 132 ploegen meedoen. Zij zijn daarmee de beste herenploeg in de NOOC Heren bokaal van Orca. Zij zullen zaterdagochtend starten in de H1 poule. Ook de Ergonauten mogen zich in deze poule met de allersterkste herenploegen meten. Tijdens de PEiL eindigden beide ploegen in de middenmoot. Dit weekend kunnen ze er net een schepje boven op doen en zo in de bovenste laag van de poule eindigen.

Snel volgt Brak Rowbama die op dit moment op een zeer nette 32e plek staat in het totale klassement. Zij gaan in de H2 poule op zondagochtend van start. Voordeel is dat zij al vroeg in de ochtend starten waardoor zij nog in enige koelte hun races kunnen verroeien. Tijdens de PEiL mocht Rowdor  starten in een hogere poule doordat zij hadden geblikt. Zij hebben zich zeer goed staande weten te houden en kwamen toen ook netjes in de middenmoot terecht. Ook zij hebben nog het voordeel van de minder hete ochtendzon en mogen in de H3 poule laten zien dat zij zich ook naar de top van deze poule kunnen roeien.

Bij de dames starten in de D2 poule maar liefst 5 ploegen van Orca. Als eerste zullen de Orcaholics van start gaan, gevolgd door Paddlingon en Irrowplaceable. Ze mogen duidelijk maken dat zij tot de beste behoren van deze poule. Want waarom 1 keer doodgaan als het ook 2 keer kan en je daarbij als beloning jezelf naar de hoogste poule roeit. Als laatste mogen in deze poule  Irrowsistible en Strijkkwartet de tegenstanders flink imponeren. Deze laatste ploeg heeft naast roeitalent ook schrijftalent en een zeer leuk kaartje geschreven die je kan lezen op onze site!

We vergeten bijna dat vorig weekend onze eigen georganiseerde wedstrijd de Mixed was, Microw heeft deze samen met hun coaches Damesch een gewonnen en beide ploegen zullen ook op zaterdag starten. Microw mag in de D3 poule het goede voorbeeld gaan geven aan hun coaches die zelf uitkomen in het  H4+ (cat A) veld. Gemotiveerd als altijd gaan beiden voor dat blik, of is het nou toch taart? Bij Microw is in ieder geval taart aanwezig want een van de dames is zaterdag ook jarig wat dubbel feest gaat opleveren.

Tijdens de PEiL heeft Gemiddeld  laten zien dat zij zich niet zomaar laten kennen en steeds meer ploegen onder zich kunnen krijgen. Dit smaakt naar meer en zij zullen zaterdag starten in het DC4+ Klassement. Zondag zal op het heetst van de dag als de zon fel op het water brandt Ramboot 7 aantreden in het HC4+ Klassement voor de tweestrijd van een 1500 en 450m.

In de Sprintbokaal wordt Orca vertegenwoordigd door 3 dames en 3 herenploegen. Bij de heren zijn dat in het HonervC4+ veld Meer Harambenen, Kanorca’s en de Astrownauten Er wordt alleen een 450 meter geroeid, dus is een perfecte start waarbij iedereen spatgelijk gaat zeer van belang. Bij de dames in het DonervC4+ zullen Prowminent, Rowcus Powcus en Haribootje uitmaken wie de beste sprinters zijn. Deze laatste ploeg is door een ploegweekend afgelopen week misschien wel nog dichterbij elkaar gekomen wat goed van pas kan zijn. Na zeer hard te zijn weggestart is het maximaal gaan zodat het voelt alsof je net als de rest van Orca twee keer bent doodgegaan.

 

In het H4+ veld starten naast Damesch een ook de Orcasauriërs en Anna-Erowtisch. Laatstgenoemde is een combi van twee ouderejaars herenploegen. We hebben ze al vaak in het kanaal gespot, dus de voorbereiding lijkt goed te zitten. Nu nog even laten zien mannen! Een koppel heren die we vaker in actie hebben mogen zien zijn Floris & Bas. Ze staan momenteel 7e in hun poule en hebben nog alle kans om te stijgen. Jelle de Ru staat 3e en heeft zijn voorgangers nog steeds in het vizier. Tijd om zijn slag te slaan, vastberaden zoals we hem kennen.

In het D4+ veld mogen Tussengroep ‘17, Roeikaseffect en Bootoverend aantreden. Met nog 3 wedstrijd te gaan voor deze dames staat eerstgenoemde nu op een zeer mooie 3e plek in het klassement. Op een afstandje volgen de andere twee ploegen die nog alle kanten op kunnen in het klassement. We zijn benieuwd hoe hard ze zullen stijgen.

Sinds Alice en Vera niet meer samen wedstrijden starten, is Wouter nu in de boot gedoken met Alice. In het Mix2 veld starten zij hun eerste wedstrijd samen. Hopelijk is Alice over haar tragische scheiding heengekomen en kan ze weer volop presteren. En zij is niet de enige die wil presteren dit weekend. In de D3 poule willen Tubstep en Chill 45 ook graag hun beste kant laten zien. Wat zou het toch mooi zijn om te blikken of zelfs al naar een hogere poule te kunnen promoveren.

In de overige damespoules gaan de Casarowva’s, Blikken of Blozen, Row & Merlot en Cup a Snoek van start. Als hekkensluiter van Orca gaan deze dames dit weekend blikken. Met het technische inzicht en de strakke leiding van Jelle Schoenmaker, Christiaan Erasmus, Pieter Broersen en onze eigen Remy Chou (coach HClub8+), kan het echt niet misgaan dit weekend. Bij de heren is Usain Boot de hekkensluiter van Orca dit weekend. Tijdens de Mixed afgelopen weekend leek het vaak nergens op. Hopelijk nemen ze de EDR toch iets serieuzer.

Al deze ploegen zullen dit weekend afreizen naar het verre Enschede. Naast de Grolschveste zullen zij hun bladen in Twentse wateren mogen dopen om weer te strijden voor dat felbegeerde blik. Een klein advies om af te sluiten: Kijk nog even de tilinstructie voor je boot. Zo’n zware jongen tillen is al vermoeiend, maar trap op en trap af is al helemaal ‘next level’.