Voorbeschouwing – Asopos Driekamp 2017

Door Yuye Lanz en Maarten San Giorgi

We kunnen al niet meer om de paarse kleuren heen. Zaterdag vindt de 34e editie van de Northwave Asopos Driekamp plaats! Een zeer leuke wedstrijd waar er achter elkaar 500m, 250m en 1250m verroeid gaat worden. Deze wedstrijd is onder andere onderdeel van de Kruithuisbokaal en de Vlietbokaal, dus voor veel ploegen is het asopos driekampbelangrijk om nog die laatste punten te pakken.

De Herenclub8+ werd van te voren in een moeilijke positie gebracht om de boot vol te krijgen. De regels zijn als volgt dat er maximaal 2 invallers mogen starten. Zij zijn echter genoodzaakt om hun boot met drie invallers aan te vullen, dus de vraag is of ze dit weekend mogen starten. Zij laten zich echter niet zomaar wegsturen, want deze goede sprinters gaan voor een top 3. Wie de Damesclub8+ een beetje volgt weet dat zij voortaan hun namen hebben vereeuwigd op hun riemen, maar ook zij moeten het doen met meerdere invallers. Dat dit goed uitpakte bleek twee weken geleden al tijdens de PEiK, waar zij met een minimaal verschil net tweede eindigde. We kijken er naar uit wat de beide clubachten dit weekend weer aan ons gaan laten zien.

Dit weekend vertegenwoordigen twee roeiers Orca in het HErv 1x veld. Voor de gedisciplineerde Jelle de Ru is deze driekamp de laatste wedstrijd die van belang is en mee zal tellen voor zijn bokaal. Naast Jelle zal ook Sjoerd Banken, voor de eerstejaars natuurlijk beter bekend als PikaSjoerd, wegstarten. Deze Kandidaatsvoorzitter pakt alle kansen met beide handen aan en we zijn benieuwd wat hij dit weekend voor elkaar krijgt.

Bij de herenduo’s doen zoals vanouds Floris & Bas in het HErv 2x veld mee en Nasi & Adriaan in het HErv 2- veld. Het eerste duo blijft redelijk constant presteren en kan van deze laatste wedstrijden nog goed gebruik maken om nog net iets hoger te eindigen. Bij het laatste duo is naast goed presteren plezier in de sport ook van belang, wat goed is om te zien.

In het D4+ veld komen alle dames van de Vlietbokaal weer in actie. Tijdens de EDR eindigden Roeikaseffect en Bootoverend beiden op zeer mooie tweede plek. De nummer 1 van de EDR in dit veld komt dit weekend niet in actie, dus gewaagd aan elkaar wordt dit misschien wel een onderlinge strijd om een blik. Finding Glory hebben we deze week gespot in hun nieuwe ploegkleding, net als Tussengroep ‘17 deden zij niet mee met de EDR, maar zullen zij dit weekend wel weer hun aantreden maken op het Leidse roeiwater.

Na lang wachten komt Fata Orcana eindelijk weer eens in actie. Na alle successen vorig jaar was het wachten op het vervolg. Met een blik op de HNOT vorig jaar en het mogen starten van de NSK hadden zij een zeer geslaagd jaar. Belangrijke zaak om deze trend door te pakken. Een extra blik erbij kan nooit kwaad.

Naast de doorgewinterde ouderejaars doen er deze driekamp ook vier lenteploegen mee! In het HLente C4+ veld zijn dat Lente Heren 1 met als stuur Tim van Boxtel en Lente Heren 2 met als stuur Mike Vink. De dames mogen de driekamp afsluiten. In het DLente C4+ veld zullen de Lente Dames 1 en Lente Dames 2 zichzelf op de kaart zetten. Dames 1 gaat sinds kort ook door het roeileven als de ‘Avocarows’ en kun je herkennen aan hun avocado sokken.

Deze naam verwelkomen wij van harte, aangezien we geen verwarring willen zaaien. De andere Damesch één start namelijk in een ander veld. Er bestaat geen twijfel over het feit dat deze heren fanatiek zijn en keihard trainen voor elke wedstrijd. Als coaches van eerstejaarsploegje Microw en de dames van Finding Glory zijn ze ook nog eens experts buiten de boot. Het zou voor deze mannen misschien toch ook fijn zijn als er bij hun trainingen iets vaker wat ogen buiten de boot zouden zijn, want eenzaam over het kanaal beuken is ook niet alles.

Een ploeg in het H4+ veld die we tijdens de EDR gemist hebben is het team van de Orcasauriërs. Met te weinig aanwezigen konden ze helaas niet starten. We hopen dat ze dit weekend wel genoeg roeiers kunnen optrommelen, want het is toch een gemis om deze spierbundels niet in actie te kunnen zien.

Naast deze twee ploegen starten buiten de het klassement van de Vlietbokaal ook De Oude Vier en Anna-Erowtisch. Laatstgenoemde startte afgelopen weekend zijn eerste wedstrijd op de EDR. Zou één week voorbereiding genoeg zijn voor deze ploeg om hun kwaliteiten te optimaliseren? De Oude Vier bestaat uit vier ex-lichte wedstrijdroeiers. Mannen die weten hoe ze moeten roeien, daar houden wij wel van. De vraag of ze in vorm zijn is weer een ander verhaal. Wanneer je niet dagelijks hoeft te presteren wordt het steeds verleidelijker om een paar biertjes aan de bar te nemen.

Het Leidse roeiwater is een water apart. Roeiend langs de weilanden, wat wij op Orca natuurlijk niet gewend zijn, en met bochtige delen is het zonder de spanning van een wedstrijd al een heel avontuur. Aangezien alle ploegen achter elkaar weg starten zal er net zoals bij de PEiL en de EDR een massale verzameling van boten op het water komen te liggen. Leuk voor de toeschouwer, maar wat lastiger voor de stuur. Daarnaast zal de stuur een pittige missie moeten doorstaan bij het oproeien. De eerste brug waar er doorheen gevaren zal moeten worden is eentje van het smalle type. Wanneer je vanaf Orca naar de Oude Gracht vaart krijg je al te maken met wat krappe situaties, maar vergeleken met de eerste brug naast Asopos is dat stuk zo ruim als een 5-baans snelweg. Riemen zullen ingetrokken moeten worden en met een flinke vaart is het van hoogst belang dat de stuur netjes recht de brug onderdoor vaart. Als laatste redmiddel hangt er gelukkig wel een touw onder de brug. Mocht het dan toch nog fout gaan: schaam je niet, je bent zeker niet de eerst!