Voorbeschouwing – Heineken Okeanos Competitie Sprint 2017

Door Yuye Lanz en Maarten San Giorgi

Deze zaterdag 10 juni op de Bosbaan in Amsterdam mag er weer gesprint worden totdat we erbij neervallen en het zuur in de benen onverdraaglijk wordt. Voor de Okeanos Sprintbokaal is de HOCS dé finale. Het zal dit jaar extra competitief worden gemaakt door gebruik te maken van een poule-indeling. Naast de clubachten gaan ook tien eerstejaars Orcaploegen van start en na vijf wedstrijden zullen we in deze voorbeschouwing hun kansen voorspellen op een eventuele winst.

In het DOnervc4+ veld mogen drie ploegen aan de start verschijnen in Poule A. VLOT begon het seizoen goed door tijdens de Aegir Lentesprint direct een A-finale te pakken. Deze stijgende lijn zetten ze door wat ze uiteindelijk op een zeer mooie tweede plek in het klassement brengt, met een punt verschil op de damesploeg Plottwist  van Proteus-Eretes. Zullen de dames van VLOT dit keer voor de plottwist zorgen en naar huis gaan met de bokaal?

Bij de eerste drie wedstrijden stond Haribootje nog in de wat lagere finales. Bij de EDR kregen ze de smaak te pakken en sprintten ze zich bijna naar dat blik. Door een wat onhandige en slordige tijdmeting vielen ze hier net buiten de boot. Het zal dit keer als zoete wraak voelen als zij hier wel hun verdiende blik pakken. Zij staan met een mooie 12e plek net onder Prowminent. Ook deze ploeg liet opklimmende resultaten zien en bij de EDR eindigden ze op een mooie prominente plek, drie plekken onder de nummer 1 van het totale klassement. Daar net achter, in Poule B, zal Rowcus Powcus starten met een 13e plek in het klassement. Deze drie ploegen liggen heel erg dicht bij elkaar en we zijn benieuwd wie de onderlinge strijd zal winnen.

Zij worden gevolgd door de Hottubs in Poule C welke tijdens de Aegir Lentesprint sterk begonnen en een B-finale pakte. Door een vergeten inschrijving staan ze nu uiteindelijk op een 35e plek.  Naar ons inzicht zouden ze nog best wat plekken kunnen stijgen, maar helaas doen ze niet meer mee voor de bokaal. Toch mogen ze bij deze allerlaatste 500 meter alle frustraties van het afgelopen jaar eruit gaan trappen.

In dit veld komt ook Strijkkwartet in actie, voor hen is dit een extra wedstrijd waar de dames willen laten zien dat ze naast goede strijkers ook goede sprinters zijn.

okeanos sprint

Van de 28 ploegen in het sprintklassement bij de heren vertegenwoordigen 4 ploegen Orca. Op een zeer mooie 3e plek staan de Astrownauten, die bij de EDR nét niet de nummer 1 van het klassement wisten te verslaan. Zal het komend weekend dan eindelijk tot een hoogtepunt komen voor deze heren en zullen zij als snelste van hun poule over de finish komen?

Een andere ploeg in Poule A is The Browcode. Ze mochten helaas afgelopen wedstrijd niet starten, waardoor het wedstrijdritme een beetje weggezakt kan zijn. Desalniettemin geeft een weekend niet roeien juist weer extra rust om topfit te zijn voor de laatste krachtmeting van dit seizoen. Vlak hierachter staan de Kanorca’s. Aangezien zij ook al niet de EDR mochten starten zitten zij in hetzelfde schuitje als The Browcode. Gelukkig trainen de heren fanatiek, dus wij hebben er in ieder geval wel vertrouwen in!

In Poule B starten de mannen van Meer Harambenen. Op Orca staan ze vaak beter bekend als de nieuwe leden van Draft. Na een flinke domper op de Nereus Carpit Noctem door blessureleed, waren ze er bij de EDR nog niet bovenop gekomen. Beide races kwamen ze als laatste over de finish. Extra motivatie dus om de rest van de poule te laten zien hoe hard ze staan wanneer ze wel fit zijn. We verwachten dan ook zeker meer Harambenen.

Ook de Clubachten zijn van de partij, de Damesclub8+ boekte bij de Asopos Driekamp weer goede resultaten en behoorde tot de beste drie. Als laatste is dit de kans voor de Herenclub8+ om te laten zien dat zij in hart en nieren geboren sprinters zijn en zichzelf naar dat blik kunnen beuken.

We kijken uit naar al dit sprintgeweld waar een felle strijd zal worden aangegaan en de backsplashes ons om de oren zullen gaan vliegen!