Voorbeschouwing – Orca Competitie Slotwedstrijden 2017

Door Yuye Lanz en Maarten San Giorgi 

Dit weekend op de Bosbaan in Amsterdam, zaterdag 17 en zondag 18 juni, vinden dan eindelijk de enige echte Orca Competitie Slotwedstrijden 2017 plaats! Georganiseerd door onze eigen Cocos is dit een evenement die je absoluut mag niet missen. De nodige voorbereidingen zijn getroffen en voor de meesten is dit de laatste en beslissende wedstrijd van het seizoen. Na het stemmen tussen moeilijke hersenkrakende roeidilemma’s op de facebookpagina van de Orca Slot mogen we overgaan tot een felle en bloedhete strijd van maar liefst 48 ploegen!

Cocos poster

We zullen dit keer beginnen met de nog vrij onbevangen lenteleden, maar die zeker niet onderdoen voor de rest van de Orca ploegen. Voor hen de tweede officiële wedstrijd waaraan zij mogen deelnemen. In het HLente C4+ veld mogen twee ploegen van start. Op de Asopos Driekamp ging Lente Heren 1 naar eigen zeggen ‘godnondeju hard’ wat resulteerde in een eerste blik met twee seconden verschil op Asopos. Kunnen zij dit onder eigen publiek evenaren? Ook Lente Heren 2 zal aan de start verschijnen, op de Asopos Driekamp moesten ze misschien even wennen, maar met vele Orca supporters aan de zijlijn kunnen ze nu laten zien dat ook zij hard kunnen trappen. In het DLente C4+ veld gaan Lente Dames 1 en de Avocarows zich op het roeiwater begeven en meemaken hoe een 1k in de benen zal voelen. Om laatstgenoemde ploegnaam kunnen we nu al niet meer heen en zij eindigden bij de de Asopos Driekamp op een zeer nette vierde plek.

De eerstejaarsploegen weten inmiddels hoe een 1k voelt in de benen, daar hoeven we niet lang meer bij stil te staan. De kunst is om dit keer weer harder te trappen dan de vorige keren. Rowbijntje zal Orca als enige damesploeg in de D1 poule vertegenwoordigen. Een zelfstandige damesploeg die de touwtjes in handen heeft en waar ook het harde trappen wel gewassen zit. Ze staan op een zeer mooie 25e plek (van de 159)  in de bokaal.

De D2 poule is daarentegen ruim vertegenwoordigd. Watskeboot is opgeschoven naar deze hogere poule doordat zij geblikt hebben op de PEiL en ook Irrowplaceable mag zich rijk tellen met een blik op de EDR. Strijkkwartet had daarbij ook al een blik getikt tijdens de HNOT, dus het is duidelijk dat Chill 45 die tijdens de EDR net geen blik wist te pakken hier niet achter kan blijven, net als de Orcaholics die zich ook wel willen aansluiten bij dit blikkengezelschap.

Orca wordt door 3 ploegen vertegenwoordigd in de D3 poule. In het klassement staan ze erg dicht op elkaar. Met wat onderlinge vriendelijke competitie zou dit wat extra motivatie kunnen geven om keihard te beuken dit weekend. We hebben het hier natuurlijk over de ploegen Microw, Tubstep en Irrowsistible. Wat zou het toch mooi zijn om de laatste wedstrijd van het seizoen te blikken op de wedstrijd van je eigen vereniging. Zet hem op dames!

In de D5 poule mag Blikken of Blozen starten in een boot van Skadi. Tijdens de PEiL was er al door Watskeboot geblikt in een een C4+ uit Rotterdam. Hopelijk helpt zo’n blauwe boot komend weekend weer om voor Orca een blik binnen te slepen. In onze eigen Enterprice en Orca et Laborca starten Cup a Snoek en Casarowva’s. Laatstgenoemde start wel in hun eigen toewijzingsboot. Dit kan toch wel een voordeel opleveren als je het ons vraagt.

In het DOnerC4+ veld komen op de zondag vier ploegen in actie. Deze wedstrijd zal niet meetellen voor de NOOC bokaal, maar toch stapt Paddlington in de boot. Of brakheid van het nu al legendarische Orca Slot feest ervoor gaat zorgen dat ze gaan peddelen of roeien zal zondagochtend blijken. Wie zeker niet gaat peddelen is VLOT, met de in het leven geroepen hashtag #VLOTWINTDESPRINTBOKAAL gaan we er verder geen woorden meer aan vuilmaken. Zij zullen hun benen laten spreken en dit keer wel dit blik binnentikken. Strijders zijn de meiden van Haribootje die een mooie eerste plaats in de B-finale pakten tijdens de HOCS en zich nu ook bij de Orca Slot willen tonen als echte doorpakkers. Voor Row & Merlot is de strijd voor de bokaal ook al gestreden, maar zij zullen zich nog 1 keer opmaken voor een strijd om dat blik.

Voor wie de strijd nog zeker niet gestreden is, is voor de herenploeg The Crew in de H1 poule. We zagen ze deze weken vooral skiffen en voorbij roeien in een gladde vier, maar ze zullen zeker hun geliefde C4+, de IJsbrekert, niet onderwaarderen. Met nog steeds een top 20 notering in de bokaal moeten ze haast wel een brekende tijd neer gaan zetten. In de H2 poule komen de Ergonauten in actie, helaas net een poule gezakt zo voor het einde van het seizoen, maar desondanks staan ze nog steeds binnen de top 40 (van de 131) in de bokaal.

De heren van Tokyrow’20 hebben we de laatste twee wedstrijden helaas moeten missen. Met hun nieuwe zinspreuk ‘Goud in de boot, goud in het glas’ mag dit weekend vooral gefocust worden op de eerste zinsnede, hopelijk kan het daarna dan afgesloten worden met het goude vloeistof in het glas. In de H3 poule wordt er nog fel gestreden door Rowdor. Tijdens de PEiL netjes in de middenmoot, bij de EDR werd hier nog een schepje bovenop gedaan en werd er een plek binnen de top 10 behaald. Deze heren zijn een voorbeeld van doorzetten en het geloof behouden in jezelf en je ploeg. Wie ook moet blijven geloven in zichzelf is Usain Boot die met een derde plek tijdens de EDR  sterk terugkwam van veel blessureleed, zij mogen dit weekend hoge ogen gooien in de H4 poule.

In het HOnerC4+ veld doen in totaal zes ploegen mee, waarvan er twee grijs, zwart en rood zullen dragen. Dit zijn de Kanorca’s die eerste werden in de B-finale tijdens de Asopos Driekamp en de Astrownauten die hier zelfs een A-finale wisten te behalen. Dit keer zijn de tegenstanders in het veld compleet anders, maar dit zal niets afdoen aan de vechtlust van deze heren.

Nu aan het eind van het seizoen beginnen de dames van Gemiddeld de smaak te pakken te krijgen. Op de EDR hadden ze de 11e tijd op de 1500m, die helaas niet kon worden vastgehouden op de 450m door een snoek. Ze weten nu in ieder geval wel dat ze sterk in het veld staan van de Bokaal X en dat hun concurrenten het nog moeilijk gaan krijgen. Ramboot 7 presteert vooralsnog erg gemiddeld. Ze blijven rond die 19e plek hangen in de bokaal. Met de NSK in het oog komend weekend willen ze uiteraard graag in de top 12 eindigen op de Orca Slot om zo voor heel studentenroeiend Nederland te laten zien hoe hard zij kunnen trappen.

Met de Asopos Driekamp nog vers in het geheugen heeft Roeikaseffect daar een uitstekende 2e plek behaald met net 1 seconde verschil met Argo, gevolgd door Bootoverend met een derde plek in het D4+ cat. B veld. Samen met Finding Glory vormen zij een sterke drie-eenheid in dit veld en zullen alle ogen dit weekend op hen gericht zijn.

In het D4+ cat. A veld verschijnen Zilvervloot en Tussengroep ‘17 aan de start. Laatstgenoemde staat nu als hoogste Orcaploeg in het klassement. Een zeer mooie 8e plek met zeker potentie om nog een paar plekken te stijgen komend weekend. Zilvervloot doet niet meer aan de Vlietbokaal, maar start deze wedstrijd los. Wij zijn benieuwd wat zij als tweedejaars Orcanen kunnen laten zien.

In het H4+ cat. B veld starten zoals vanouds de Orcasauriërs. Momenteel staan ze op een gedeelde 17e plek met een Euros ploeg. Hoog tijd om deze heren uit Enschede op hun plaats te zetten. In het H4+ cat A. veld, die in tegenstelling tot het B veld op de zondag wordt gestart, mogen Damesch éèn weer aantreden. Voor dit weekend staan ze in de top 10 van de Vlietbokaal. Een mooie positionering, waar ze het liefst natuurlijk ook nog een blik aan toe willen voegen. Buiten de Vlietbokaal starten in dit veld ook Je bent wat je eet en Het grimmige viertje. In beide boten zitten oud-wedstrijdroeiers. Hopelijk zullen ze tevreden zijn met slechts een compoblik. Dan is het wel eerst zaak om die binnen te harken.

In het HCl8+ veld komt zoals gewoonlijk onze eigen HerenClub8+ weer in actie. In dit veld is het nog reuzespannend. Ze staan op een gedeelde plek met Phocas en maar één puntje achter Gyas en Skadi. De mannen zijn goed in vorm, wat op de PEiL in een derde plek resulteerde. Nu is dan de laatste kans om hun slag te slaan en een gooi te doen naar dat felbegeerde blik. Het is ze zeker gegund. Een verrassing in dit veld is de Anna-Erowtisch combinatie. Eerder zagen we ze al in actie in een vier, maar nu starten ze weg in een acht. Met een paar trainingen achter de rug is hier in principe wel sprake van een ‘yolo-acht’. Ze zagen nog wel hun kansen toen ze met nog 2 van dit soort ploegen werden geloot, maar na een verandering in de loting starten ze toch tegen de sterke clubachten van andere verenigingen. Wie weet zorgen ze wel voor een stunt. We zullen het zien.

De DamesClub8+ staat nu op een zeer degelijke 5e plek. Met als topresultaat een 3e plek op de Asopos Driekamp zitten ze nog goed in de ‘flow’. Zouden ze deze ijzersterke lijn door kunnen trekken en met nóg een beter resultaat komen. We durven het bijna niet te zeggen, maar stiekem hopen wij wel op een blik.

Twee altijd terugkerende krachten in onze voorbeschouwingen zijn de tweetallen Floris & Bas en Nasi & Adriaan. Na een lang wedstrijdseizoen komt er voor deze mannen ook een eind aan. Ze mogen met trots terugkijken op een seizoen hard staan en mooie tijden neerzetten. Hopelijk zetten ze er aankomend weekend nog wel hun mooiste bij!

In de skiffs starten dit weekend Jelle de Ru en Margaret Fox. Een zeer mooie naam voor onze bloedeigen Lauren. In het composarisveld mag zij de andere Competitiecommissarisen gaan uitdagen. Onze voorzitter zagen we al een paar wedstrijden terug tijdens de Skoll Cup, die daar bijna als eerste aanlegde bij het erevlot. Nu is het de beurt aan Lauren om ten eerste niet om te gaan en ten tweede voor de anderen te blijven. Jelle staat zeer gemiddeld in het veld en zal nog proberen om een gooi te doen naar de 2e plek. Lukt dit niet, dan zijn we alsnog zeer trots op alle prestaties en het harde en vele trainen van Jelle. Met 7 wedstrijden achter de boeg heeft hij flink wat meters afgelegd. Met misschien wel zijn laatste wedstrijd in zijn carrière hoopt hij de Orca Slot keihard af te sluiten.

Als laatste in deze voorbeschouwing komen de functie-achten nog even aan bod. Hier doen Lauren Vos en Michael Aartssen aan mee. Aangezien we Michael nog erg vaak in de boot hebben gespot verwachten we zeker van hem wel een toptijd. Lauren kan zaterdag al lekker inroeien in haar skiff, waarna ze de zondag ook in een acht lekker kan gaan knallen. Een goeie warming-up, al zeggen we zelf.

De is alweer de laatste competitiewedstrijd. Wat is het hard gegaan afgelopen jaar (letterlijk en figuurlijk). Een schitterende wedstrijd aankomend weekend om onze laatste competitievoorbeschouwing te mogen schrijven. Met lekker weer op komst, een fantastisch georganiseerd evenement en tientallen beukende Orcaploegen hebben wij er in ieder geval zin in!