Voorbeschouwing – Koninklijke Holland Beker

Door Bram van Schaffelaar en Maria Mojet

De crême de la crême van het wedstrijdseizoen staat dit weekend voor de deur. Aan de Koninklijke Holland Beker mogen niet alleen de top 6en van de eerstejaars klassementen deelnemen, het is ook een heel groot theater voor de internationale roei top. Veel combinaties dit weekend zullen op het water van de Bosbaan gelegd worden om zo sterk mogelijk aan de start te verschijnen. De temperaturen zijn ten opzichte van afgelopen week met bijna 10 graden gedaald en op zaterdag is er zelfs regen voorspeld. De zondag blijft het rond de 20 graden maar wel met een zonnetje. Al met al goede omstandigheden voor een groot roei spektakel in Amsterdam deze 24 en 25 juni. .

Tosca Kettler mag dit weekend twee keer starten. Op zondag start ze alleen in het LW1x veld en een dag daarvoor zit ze met Pauline Lobbezoo in de twee (BLW2x). Met een ruime overwinning in de skiff twee weken terug in Tilburg zal het voor dit weekend ook vertrouwen genoeg geven om dat mee te nemen in de skiff en in de twee.

De EJD starten maar één race, in tegenstelling tot bijna alle andere wedstrijd weekenden. Op basis van de ZRB zal de persoonlijke concurrentie komen van de Vidar/Triton combinatie. Euros en Aegir zullen er waarschijnlijk wel bovenuit steken, maar het is aan de dames om in de ene laatste wedstrijd van het seizoen te laten zien dat de rollen ook omgedraaid kunnen zijn.

Loes Verkuil heeft op zaterdag in het onder-23 skiffveld gelijk finale. Door een blessure van haar Vidraatje kan ze het Euros niet moeilijk maken in het DDev2x-veld. De KHB is daarom de eerste wedstrijd die Loes dit jaar in haar skiff start. Ze mag het onder andere opnemen tegen een Deense en een Tsjech. Er zitten ook nog een aantal Nederlandse skiffeuzes in de a-finale, maar die zullen niet zoveel tegenstand bieden aan Loes.

Op zondag is het W2x-veld, waarin Rosa Bas met Elsbeth Beeres van Skøll start. Ze hebben gelijk finale en ze mogen het onder andere opnemen tegen Roos de Jong en Marloes Oldenburg die door de KNRB ingeschreven zijn. Vanuit bronnen hebben wij vernomen dat Rosa erg goed aan het trainen is op de Bosbaan. Ze skift namelijk vaak harder dan Roos de Jong, die naar het EK mocht. Ze zal dus ook extra gebrand zijn om Roos en Marloes te verslaan. De underdog in dit veld is de andere Orcaan die start, namelijk Myrna Brandt gecombineerd met Marieke Mulder van Laga. Voor hen is het een pittig veld maar ze zullen hun best doen om de twee van Boston College weer naar de VS te roeien.

Na een spetterende seatrace heeft Kyra de Vries zich in de 8+ geroeid die naar Henley mag volgend weekend. Samen met Rosa Bas, die al in de 8+ zat, zullen zij komend weekend wedstrijdervaring opdoen in het W8+-veld op zaterdag en op zondag. Op zaterdag zullen ze het opnemen tegen twee Boston-achten en een acht uit Sydney. Door de grote poel aan roeiers in de VS en de prioriteit op de acht staan de college-achten erom bekend erg goed te zijn. Ook al verwachten we dat dit een spannende finale zal worden, is het maar een voorproefje voor het spektakel op zondag. Daar zullen de hierboven genoemde achten starten en ook nog een tweede KNRB-acht met Annemarie Bernhard in het powerhouse-middenschip. De eerste acht met Rosa en Kyra mag namelijk naar Henley. De tweede acht met Annemarie zal daarom willen laten zien dat dit nog helemaal niet besloten hoeft te zijn.
Om alvast warm te draaien zal Annemarie in het W4-veld starten op zaterdag. Daar zal ze het opnemen tegen de acht uit Sydney die gesplitst is in twee vieren. Het wordt dus de boegen tegen de slagen uit Sydney tegen het powerhouse-middenschip van de KNRB-acht.
De rest van de twee achten inclusief Kyra zal ook op zaterdag in het W2-veld starten. De enige boot die het Nederlandse feestje kan verpesten is een Duitse 2-. Kyra zal samen met donker blauwe buur Marleen Verburgh proberen om het blik naar Utrecht mee te nemen.

Na de successen op World Cups en het EK mag Inge Janssen Orca’s eer hoog houden in de Ladies Trophy. In dit internationale skiffveld is de opvallendste inschrijving van Emma Twigg. Deze Nieuw-Zeelandse is al een keer Wereldkampioen geworden in haar skiff (2014), maar ze heeft sinds Rio niet meer meegedaan aan een World Cup. Daardoor verwachten wij dat Inge in een beter wedstrijdritme zit en met het thuisvoordeel de Ladies Trophy op zondag in ontvangst mag nemen.

Vincent Goris begint dit weekend in het kleinste nummer (LM1x) en eindigt in het grootste nummer  (LM8+). Met zijn roeiervaring zal het niet heel veel uitmaken om te scullen en een dag later te boordroeien. Eén ding scheelt in ieder geval, en dat is dat Vincent de Vries niet meedoet in het LM 1x. Hij start namelijk, in een combi met Trito en Skoll, zowel op zaterdag als zondag in het LM4x veld.

EJZ heeft door hun stevige 6e positie in het klassement de eer om te mogen starten op de Koninklijke Holland beker. Al meerdere wedstrijden op rij is een blik binnen handbereik. Het is de jongens tot nu toe nog niet gelukt om dat te verwezenlijken. Daarom zien ze de Holland Beker als een goede voorproef op hun laatste mogelijkheid van volgende week (Slotwedstrijden) om daar het Slotblik binnen te slepen. Bij de ARB hebben ze laten zien dat ze heel snel kunnen vragen (5.59). Ook afgelopen week hebben ze weer een PR gevaren op een 1000 meter tijdens de training. Hopelijk kunnen ze deze zondag laten zien dat ze terecht gepositioneerd staan in de top 6.

De ouderejaars/middengroep Zwaar heeft een sterke combinatie op het water gelegd voor op de zaterdag in het Ml8+ veld. Ze starten om een schappelijke tijd (10:40) de eerste voorwedstrijd. De helft van deze 8+ bestaat uit de MGZ 4- die ook zondag weer starten in het MDev4-. Ook Henk Jan die in de 8+ op zaterdag start mag op zondag weer aantreden. Samen met Jochem Hoekstra van Vidar start hij in het M2x veld.

Daan Klomp start samen met zijn Vidraat, Dogus Koker, op de zaterdag in het M2x veld. Zij zullen goed kunnen oefenen voor Henley volgend weekend. Waar zij zullen meedoen aan The Double Sculls Challenge Cup.

Voor de wedstrijdploegen, talentenachten en andere ploegen die dit weekend niet mogen deelnemen,niet getreurd. Door een ochtendje of middagje te komen kijken kan je zien hoe echt goed roeien er uit hoort te zien, wat je optimaal voorbereid laat zijn op de oh zo mooie laatste wedstrijd-wedstrijd van het seizoen; de slotwedstrijden.