Nabeschouwing 47e Asopos Najaarswedstrijden 2017

Poster Asopos NajaarsDoor Max Groot, Yuye Lanz en Maarten San Giorgi

Met 59 inschrijvingen was Orca goed vertegenwoordigd afgelopen weekend tijdens de 47e Asopos Najaarswedstrijden. De ouderejaars ploegen hebben zeker niet stilgezeten en de talentenachten trainen al weken voor deze wedstrijd, maar de overhand werd vooral genomen door de 47e eerstejaars ploegen die uitkwamen voor Orca. Zij mochten hun eerste officiële roeihalen laten zien op de Bosbaan en zich meten met de andere eerstejaars van roeiend Nederland. De weersvoorspellingen waren wat grillig, maar uiteindelijk viel het mee en was het weer een mooi roeiweekend.

De eerstejaars roeien natuurlijk nog niet zolang en de Bosbaan zit vol onverwachte verrassingen. Het was dan soms ook een snoekfestijn. Orca 4 met slag Alex Braams moest het in de voorwedstrijd bekopen met 4 snoeken. Dit hoort erbij en als je dan in de repechage een super spannende goede race neerzet is dat eigenlijk nog mooier. Daarbij kan het altijd erger, de boeg van Skadi had het helemaal gehad met dat roeien en wilde liever zwemmen.

Om verder te komen en kans te maken op de finale moet je als herenploeg toch zeker onder de twee minuten trappen. Orca 1 met slag Jonatan van Dongen voldeed hieraan en zette in de zeer vroege ochtend een sterke race neer. Zij zaten echter in een sterke poule en met een klein verschil verwees Vidar ze naar de tweede plek, wat hen een plaats in de kwartfinale kostte. Ook Orca 18 met slag Roelant Bos bewees met een tijd onder de twee minuten dat zij zeker mee doen bij de top, maar met een minuscuul verschil werd ook hen die plaats ontnomen door Asopos dit keer. Orca 8 met slag Roel Sips presteerde in de voorwedstrijd net niet goed genoeg, maar lag in de repechage op koers voor een kwartfinale. Door materiaalpech moesten zij helaas genoegen nemen met minder.

Dit gold niet voor Orca 17 met slag Rens van der Beek. Zo bereikten deze heren na een indrukwekkende eerste plaats in de voorwedstrijd de kwartfinale. Dat de kwartfinale helaas moest eindigen met een vijfde plaats mocht de pret niet drukken.

Bij de dames moest Orca 7 met slag Chloe Lubbers in de voorwedstrijd juist nog een beetje wakker worden, maar sleepte met een eerste plaats in de repechage een welverdiend ticket voor de kwartfinale binnen. Hierin werden zij zesde. Zowel Orca 21 met slag Julya van Doorn en Orca 8 met slag Iris van den Heuvel wisten als eerste te finishen in hun voorwedstrijden. In verschillende kwartfinales werden beide ploegen uiteindelijk vijfde van hun heat. Orca 22 met op slag Tessa Reitsma wist zowel de voorwedstrijd als de kwartfinale te winnen, waardoor zij de halve finale bereikten. Een finaleplaats bleek helaas net iets te hoog gegrepen, maar gezien het grote aantal ploegen dat deze wedstrijd heeft gestart is een vijfde plaats in de halve finale toch zeker wel een prestatie om trots op te zijn.

Naast al dat eerstejaars roeigeweld zullen we ze bijna vergeten, maar ook de ouderejaars waren goed vertegenwoordigd. Waar voor velen de Asopos Najaarswedstrijden de allereerste wedstrijd was, was dit niet het geval voor de Kanorcas. Naast fanatieke aanwezigheid van deze ploeg op de Knorrensteijn, de Theta Herfstregatta en niet te vergeten het Arco Green light district feest schitterden twee ploeggenoten van afwezigheid op de vroege zondagochtend door misschien wel laatstgenoemde. Toch kregen ze het voor elkaar om aan de start te verschijnen met 4 roeiers in het HErv 4+ veld, waar zij met een 4e plaats helaas niet door waren naar de halve finale.

In het DErv 4+ veld startten 3 ploegen van Orca. Na de voorwedstrijden stonden de dames van VLOT erg knap in de halve finale. Aangezien hun stuurtje helaas tijdens deze heat al de herenacht ging sturen, moesten de dames op zoek naar een andere hardschreeuwende stuurman/vrouw. Gelukkig konden ze nog starten en gingen ze opnieuw de 2K in. Deze keer moesten ze helaas het spit delven en belandden ze in de B-finale. Strijkkwartet was de voorwedstrijd enorm sterk begonnen. Ze lagen nek aan nek met hun collega’s, tevens rivalen, VLOT. Door een diep ongelukkige snoek vlak voor de finish werd het harde strijden van deze dames geen eer aangedaan. Ook Finding Glory wist net niet de halve finale te bereiken en werden 4e in hun heat.

Bij de achten hadden we in twee velden Orcaploegen die we van de kant mochten aanmoedigen. In het Ej8+ veld startte de zware talentenacht en in het LEj8+ veld startte, je raadt het al, de lichte talentenacht. De zware jongens wisten in de voorwedstrijd een plek te bemachtigen in de B-finale. Misschien toch iets minder waar ze op gehoopt hadden, maar dit hebben ze feilloos rechtgezet toen ze daar als eerste over de finish kwamen. Bij de lichte pikken startten er maar 4 ploegen. Desalniettemin vernietigde Orca hun tegenstanders (Njord, Gyas en Aegir) makkelijk.

In het G2x veld verschenen Vincent en Vincent aan de start. Twee briljant snelle roeiers die het ook dit keer waarmaakten. En ook niet zomaar. Met zo’n 26 seconden verschil lieten ze de rest van het veld achter zich. Hiermee hebben ze met een tijd van 06:57:93 zelfs een Orcarecord neergezet. Voor Vincent de Vries was dit een speciaal blik, aangezien hij nu elite is in het scullen. Van harte Vincent!

In het G2- veld blikte Daan Klomp in combinatie met Vidar. En ook zij pakten ruim de winst met zo’n 25 seconden verschil. Meedogenloos afgemaakt, chapeau! In het G4- veld wist hij ook al te blikken. Dit keer samen met Henk Jan Schuijt en 2 heren van wederom Vidar. Hun twee rivalen, beiden afkomstig van Asopos, hadden geen weerwoord en gleden ver achter hun over de finish.

Daarnaast startten trouw als altijd ook Floris Kooij en Bas van den Coevering in het HErv 2x veld. Met een 3e plaats in de voorwedstrijd mochten zij in de A-finale nog een keer laten zien dat zij niet voor niets naar de Bosbaan waren gekomen. In een sterk veld zijn ze uiteindelijk vierde geworden in de A-finale.

De Dames talentenacht mocht zondag in het DEj 8+ veld laten zien wat ze waard zijn. Met wat zenuwen was het in de voorwedstrijd nog even zoeken naar een juist ritme, waardoor de lange sterke halen die ze lieten zien in de trainingen niet helemaal goed uit de verf kwamen. Net als de zware Heren talentenacht misschien niet waar ze op hadden gehoopt. Koppies omhoog en met frisse moed gingen zij dan de B- finale in, waar zij de andere ploegen echt finaal kapot trapten door met meerdere bootlengtes de B-finale te winnen.

Na vorig jaar geen lichte dames te hebben is de selectieperiode nu al in volle gang. Op dit moment zijn er 3 boten. Eén van de boten heeft zaterdag in het DErv 4+ veld gestart, zij wisten echter niet in de race te komen door twee snoeken. De andere twee boten mochten zondag in het LEDj 4* aantreden in dezelfde voorwedstrijd. Orca 2 eindigde hier op de 6e plaats en Orca 1 wist met een tweede plaats de A-finale te halen, waarin zij alleen Gyas aan zich voorbij moesten laten gaan, een zeer knappe prestatie!

Al met al een heerlijke begin van weer een mooi roei-jaar. Van het knullige snoeken van sjaars naar het keihard blikken van doorgewinterde wedstrijdbonken. Het was allemaal te zien afgelopen weekend. Hopelijk mogen we komend seizoen nog veel verslag uitbrengen van snelle startjes, ruige races en natuurlijk vele blikken!