Voorbeschouwing – NKIR (of EKIR)

Door Timon de Boer

De dagen worden korter, de nachten kouder en het stressniveau van de gemiddelde wedstrijdroeier hoger; het zijn allemaal indicatoren dat het Nederlands Kampioenschap Indoor Roeien (NKIR in de volksmond) er weer aan komt. Het moment waar je als toeschouwer lekker op de tribune met een kop koffie zit te kijken naar honderden roeiers die het zogenaamde ‘eye-of-the-tiger-trauma oplopen’. Dit jaar heeft de NKIR een bijzonder tintje, omdat het evenement gepromoveerd is tot Europees Kampioenschap Indoor Roeien (EKIR in de volksmond). Ondanks protesten uit rechtse kringen zal er dus een bescheiden aantal internationale roeiers acte de presence geven komend weekend. Hieronder een korte voorspelling voor de Orcaanse prestaties van dit weekend.

Clubvelden
In de clubvelden vijf dappere strijders die de ergometers trotseren, met als opvallendste namen bestuursleden Samuel en Coen. Gezien hun gebrek aan ervaring zal het een uitputtingsslag worden. Advies vanuit de voorbeschouwer is daarom deze week veel voedzame vegetarische maaltijden te nuttigen om alvast een goede bodem te leggen voor de race.

De eerstejaars
De NKIR is natuurlijk ook het moment dat alle verse eerstejaarsploegen hun kunsten kunnen vertonen aan heel roeiend Nederland. Goede resultaten hier bieden absoluut geen garantie voor de rest van het seizoen, immers: ergometers zinken, hardlopers zijn doodlopers en te vroeg pieken kan zomaar je seizoen verzieken. Toch zal een goed resultaat fijn zijn voor het zelfvertrouwen gedurende de komende winter. De EJLD hebben anderhalve ploeg ingeschreven, waarvan de extra halve ploeg versterking heeft gevonden in Phocas om toch tot een viertal te komen. EJD heeft van oudsher de beste kansen van de eerstejaars, gezien de legendarische winst in 2008 en recenter in 2015. Aan de huidige lichting de zware taak om deze glorietijden te doen herleven. Over EJL doen ook goede verhalen de ronde in de wandelgangen en kunnen best leuke dingen verwacht worden. Bij EJZ is uiteraard geluisterd naar het aloude zware motto ‘meer is beter’. Er zullen dus twee volledige achten aan de start verschijnen. Ook hier worden uit de wandelgangen prima tijden opgevangen.

De middengroepen
Uiteraard laten de meer ervaren rotten hun kettingtrekkunsten weer zien komende zaterdag. Middengroep zwaar komt met acht man meedoen in het gevorderdenveld, namelijk: Henk-Jan, de Rietveld, Cas, Menno, Boyd, Bas en ondergetekende. Henk is de grootste kanshebber voor eventuele winst, evenaring van zijn PR is immers goed voor een nieuw record in dit veld. Vraag is echter of Henk daarvoor de vorm heeft en of hij de concurrentie uit Amsterdam (Van der Bij, Skoll) voor kan blijven. Ook interessant is de strijd tussen gebroeders Jeppe ‘Struikel’ Rietveld en Douwe ‘Junior’ Rietveld. Zware roeiers Erin en Joost laten de sporthallen Zuid links liggen en kiezen wegens fysiek malheur voor een test op een wattbike op Olympos te midden van zwetende ufjes. Wat betreft de voorbeschouwer een tactische meesterzet.

Middengroep licht heeft zes man aan de start gebracht: Olof, Pelle, Pyt, Niels, Maarten en Kai. Pelle heeft als doel gesteld om zijn legendarische vader Pim uit de ergotoptien te gooien, of dit gaat lukken is de vraag, maar we wachten in elk geval een dappere poging. Gezien zijn PR lijkt Olof de grootste kanshebber voor een hoge notering.

Middengroep dames komt met acht inschrijvingen verdeeld over twee heats. Carlijn, Maria,  Danielle Lisanne, Emma, Pien, Wia en Tami staren allemaal in het gevorderdenveld. Voor Danielle is ongetwijfeld het doel om bestuursgenootjes Coen en Samuel te verslaan. Voor de rest van de dames zou een PR een mooi resultaat zijn, vooral de tweedejaars dames schijnen in goede vorm te verkeren. Lichte dames Tosca en Joan verschijnen ook aan de start. Tosca kwam vorig jaar al dicht bij de winst, met een jaartje extra training op zak kan ze er zomaar voor zorgen dat het Orcalied mag worden ingezet.

De NK-velden
De laatste Orcanen gaan proberen die felbegeerde NK/EK-titel in de wacht te slepen. In het damesveld doen Kyra, Annemarie, Rosa en Myrna mee. Voor de eerste drie van deze dames staat mogelijke aansluiting bij de nationale equipe op het spel. Een nieuw PR (onder de 6:49) zou daarvoor een stap in de goede richting zijn. Myrna kan met een goede dag zomaar eens in de ergotoptien belanden, al heeft ze de afgelopen week te kampen met ziekte. De winst in dit veld zal vermoedelijk gaan naar Olympisch roeister Jose van Veen.

In het lichte mannen veld doet Vincent Goris een gooi naar de winst. Hij heeft de onderlinge strijd der Vincents al gewonnen door een vormdip bij Vincent de Vries, die komende zaterdag verstek laat gaan. Goris hoeft voor de vaderlandse concurrentie niet onder te doen, de meest opmerkelijke naam in dit veld is echter van italiaan Goretti (4e LM4- op de spelen van Rio). Goretti is het aan stand verplicht om te winnen, maar een virtuele podiumplek voor Goris behoort tot de mogelijkheden.