Voorbeschouwing – 43e Van Oord Winterwedstrijden

Door Lex van der Hulst en Maria Mojetwinterwedstrijden

De eerste wedstrijd van het jaar staat weer voor de deur. De eerstejaarsploegen gaan nu voor het eerst zich meten met de rest van Nederland. Natuurlijk werd er al naar de tegenstand gekeken bij de NKIR, maar iedereen weet dat ergometers zinken. Voor deze eerste krachtmeting reist de wedstrijdsectie af naar Delft. Daar zullen ze vijf kilometer lang strijden over de Schie. Wij hebben de deelnemers van Orca op een rijtje gezet.

Tijdens een week vol gepraat over hoeveel zoutloze pannenkoeken je mag eten, hoeveel liter thee je moet drinken en hoe zwaar licht eigenlijk wel niet is, moeten de mannen van EJL zaterdag vol aan de bak in het LHEj8+ veld. In Brugge en Vianen zijn goede stappen gezet richting een goed resultaat voor dit weekend. Met Triton voor ze, hebben ze een ideale target tijdens de wedstrijd. Triton moet gebumpt worden om te winnen. Na een kleine aanvaring donderdag tijdens de laatste training, staan de mannen en stuur Floor Lintmeijer vol op scherp om te vliegen!

EJZ start niet één, maar 2 wedstrijden! Zaterdag starten de mannen a.k.a. “de beste sponsor van Body en Fit” het HEj8+ veld en zondag het HB8+ veld. Tijdens het trainingskamp Brugge en Vianen hebben ze laten zien dat we zeker wat kunnen verwachten dit weekend. Tijdens de bumping over 4km in Brugge startten ze als laatste maar kwamen ze bijna als eerste aan! Met het vermogen en de techniek zit het dus wel goed. Van groot belang dus dat stuur Aniek van Veenen alle koppies bij elkaar kan krijgen en dat de mannen Orca trots kunnen maken!

De unieke combinatie tussen licht en zwaar, onder de naam EJzwicht, start zaterdag in het HEj4+ veld. De lichten, Marte Vorneveld en Wout Hamelink, mogen dus extra veel eten om zich voor 1 wedstrijd zwaar te noemen. Met hun techniek zullen ze ervoor zorgen dat de boot nog soepeler gaat lopen. De motor in deze boot wordt verzorgd door de zwaren, Luuk Schoenmakers en Stefan Hovy (Zwaar 2016). De net herstellende Tom Monster was namelijk zo erg afgevallen dat hij bijna als licht kon doorgaan. Hij spaart nog even zijn krachten om bij de volgende wedstrijd extra hard te kunnen staan. Aan stuur Nynke Kok is het de eer om deze boot samen te laten komen en kneiterhard te laten gaan!

Na een jaar afwezigheid kan Orca eindelijk weer meedoen om de prijzen met de EJLD die zaterdag in het LDEj4+ veld starten. We hebben er alle vertrouwen in dat ze, mét ontbijt op, zaterdagochtend héél vroeg kunnen inwegen. Er zou in eerste instantie ook nog een combi met Triton op het water komen te liggen. Door een blessure van Marije Koks is dit jammer genoeg niet gelukt, maar daarom kan ELJD op nog meer aanmoediging rekenen. Stuur Chiara van der Poel zal er voor zorgen dat de dames hierdoor nog harder zullen staan.

De dames van EJD zullen ook zeer benieuwd zijn hoe goed ze nou eigenlijk zijn. Ze zullen met hun krachten smijten in het DEj8+ veld. Het is de allereerste race van de Winterwedstrijden en stuur Laura Wijffelaars zal ervoor zorgen dat ze hopelijk ook als eerste over de finish komen. Kunnen de dames hun belofte, gemaakt tijdens het kerstdiner, waarmaken om na 2008 en 2010, ook in 2018 (8+10) het klassement te winnen? Ze zullen er in ieder geval alles aan doen en hebben jullie steun nodig!

MGL heeft de afgelopen twee weken een trainingskamp gedraaid in Sevilla. Dat hebben ze niet onder stoelen of banken gestoken door er luidruchtig over op te scheppen op facebook. Op zaterdag starten Valentin Luz, Kai Mos, Olof Huiberts en Maarten Mein, met stuur Anouk van Haare in het LHG4+ veld. Deze door de zon gebruinde jongens hebben op de Tromp een verdienstelijke tweede plaats gehaald. Ook al is het veld nu totaal anders zullen ze met al die Spaanse kilometers in de benen gaan voor een eerste plaats.
Op zondag zullen Pelle Laken en Niels Kanters in het LHG2x veld starten. De twee bumpings en natuurlijk de algemene spar in Sevilla daargelaten, zal dit de eerste wedstrijd zijn voor de anderhalve Orcababy in een 2x. Na een rommelig voorseizoen waarin beide jongens bijna naar Triton gingen, maar toch bleven omdat het Orca-DNA te sterk was, gaan ze nu vol voor Orca strijden.

Zoals iedereen weet is traika Sevilla het moment om stappen te zetten. Van MGZ is Henk Jan Schuijt de enige geweest die naar het zuiden is afgereisd voor wat extra vitamine D. In de zon en met tapas, bekend als het beste herstelvoedsel, heeft Henk zijn fitheid verbeterd. Het HG1x veld, waar hij in start, is pittig. Er zijn veel goede namen en vooral Olav Molenaar (Skøll) is een geduchte concurrent. Door de Spaanse kilometers verwachten wij dat Henk vlak achter Molenaar zal eindigen.
In het HG4+ veld start voor MGZ de vier met Erin Smeijsters, Timon de Boer, Douwe Rietveld, Jeppe Rietveld en Kayleigh Polman. Ook voor deze vier zullen de winterwedstrijden een testmoment zijn om te zien waar ze staan ten opzichte van de rest van Nederland. De grootste concurrent wordt een Proteus-boot, die voor de Orcanen zal starten. Op het moment dat ze deze boot bumpen zullen ze weten dat de winst binnen is.
De laatste boot van MGZ is de tweedejaars 4+ met Cas Klingenberg, Menno de Vries, Bas van der Veen, Joost Mein en Marijse Hofstede. Zij starten in het HB4+ veld. Dit veld is redelijk gemengd. Er zitten boten bij die de dag ervoor in het HEj4+ veld zijn gestart, maar ook boten die meer ervaring hebben. Een uitschieter daarvan is een Triton boot. Bij de loting staat maar één naam: Kaj Hendriks. Deze bondsroeier heeft geen andere roeiers nodig om zeker te zijn van een overwinning. Om de rest nog een kans te geven neemt hij een stuur mee aan boord en doet hij buiten mededingen mee.

Op de zaterdagochtend start Tosca Kettler in het LDG1x veld. Veel van haar tegenstand heeft ze al verslagen bij de Tromp Boat Race eerder dit collegejaar. Met een zonovergoten trainingskamp heeft ze haar snelheid omhoog kunnen tillen en nu kan ze dat laten zien op de Schie.
In het DB1x veld start Joan Lintmeijer. Deze lichte dame heeft gekozen om het jaar rustig te beginnen in het zware veld. Waarschijnlijk komt dit door de grote hoeveelheid tapas die ze gegeten heeft in Sevilla.
In dit veld krijgt ze concurrentie van Margriet Lantink en Carlijn Haringsma. Margriet is weer terug na een lange blessure aan haar knie. Voorafgaand aan haar blessure heeft ze vooral in boordboten geroeid en gewonnen. Nu gaat ze haar geluk proberen in de skiff.
Carlijn heeft ook de zon opgezocht in Spanje. Daar heeft ze hard getraind in een voor haar nieuwe boot. Ze start namelijk de winterwedstrijden in de Pâhpt in de benen. Alleen is de theorie van Reinder Nijhoff, die Carlijn in Sevilla gecoacht heeft, dat je niet hard gaat als je pap in je benen hebt. Dus noemt Carlijn haar boot voortaan ‘de Benen’ en met haar benen zal ze sowieso hard gaan.

In één van de kleinste velden van de winterwedstrijden starten Emma Verkaaik, Tami de Lange, Pien Barnas, Wia Ruiter en Keyleigh Polman. Ook in het DB4+ veld starten een aantal eerstejaars ploegen. Daarnaast zijn er paar ploegen met meer ervaring. De laatste wedstrijd die deze Orcanen gestart hebben en wonnen, waren de Novembervieren. Hopelijk kunnen ze die halen nog herinneren en verbeteren.
De laatste Orcanen die over de Schie zullen gaan zijn de tweetjes van MGD. Lisanne van der Lelij en Maria Mojet gaan de geduchte concurrentie van de donkerblauwe buren proberen voor te blijven. Tijdens het nuttige trainingskamp in Brugge hebben ze geoefend met strak onder de wal varen en met de lichte wind mee zullen ze daar zondag uitgebreid profijt van hebben. De rest van de tegenstand is onbekend behalve natuurlijk de andere Orca boot.
De nieuwe combinatie van Danielle Bruel en Myrna Brandt zal dit weekend de eerste wedstrijd starten. Hiervoor hebben Danielle en Tessa Sturkenboom de Hel van het Noorden gestart. Tessa is nu een politieke carrière aan het opzetten door verkiesbaar te zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen voor Student&Starter (nummer drie op de lijst #stemopsturk). Myrna heeft het op diezelfde wedstrijd goed gepresteerd samen met Loes Verkuil. Door te combineren hebben ze natuurlijk de verrassingsfactor mee en kan alles gebeuren.

We weten dat het de Winterwedstrijden heet, maar het wordt dit weekend ‘gewoon’ 8 graden met een zonnetje. Geen excuus dus om niet te komen: kom Orca aanmoedigen!