Voorbeschouwing 135e Varsity

Door Lex van der Hulst en Maria Mojet

Komende zondag zal de enige wedstrijd gehouden worden die op fietsafstand is van de Driewerf. Waar op Orca de posts en promo vorige week ongeveer begonnen, kijken onze donkerblauwe buren al sinds 9 april 2017 om ongeveer 17:15 uit naar deze wedstrijd. Voor de mensen die het zich niet meer kunnen herinneren, dat was het moment dat Triton zich realiseerde dat ze hun indrukwekkende verliesreeks naar 51 jaar gingen uitbreiden. Voor iedereen die denkt ‘ach wat is 51 jaar?’: Orca bestaat nu een trotse 47 jaar en we hebben in die tijd het hoofdnummer van de Varsity 5 keer gewonnen. De laatste keer was in 2004, gaan we dit jaar weer voor een stunt zorgen?

De Oude Vier bestaat dit jaar uit Erin Smeijsters, Timon de Boer, Douwe Rietveld, Jeppe Rietveld en Kayleigh Polman. Deze mannen hebben als doel om dit jaar naar Henley te gaan. Om hier te komen moeten ze hard varen in een 4+. Aangezien Henley pas aan het eind van het seizoen is, zullen ze de Varsity, zoals het heurt, gebruiken als oefenwedstrijdje. Ze zijn dus niet de favoriet, dat is de belofte die Trition al 51 jaar waar moet maken. Nadat onze buren vorig jaar nipt verloren van Nereus zijn ze meer dan ooit gebrand om dit jaar te winnen. Het is dezelfde vier als vorig jaar en ze hebben afgelopen jaar ook geregeld samen getraind. Nereus heeft de opstelling geheel omgegooid, maar maakt alsnog een goede kans. Skøll heeft ook een goede vier en als het puur op kracht gaat, zal Vidar het ook niet slecht doen. Wij verwachten voor Orca een finaleplaats, maar dat Triton dan echt dit jaar het grote feest naar Utrecht zal halen.

Vorig jaar is er eindelijk een hoofdnummer voor vrouwen geïntroduceerd. Er waren eerder al pogingen gedaan om dit te realiseren, maar nu lijkt het aan te slaan. Orca zal voor het eerst ook hieraan meedoen met Loes Verkuil, Maria Mojet, Danielle Bruel en Lisanne van der Lelij. Het Dames Vier veld is namelijk voor 4- in plaats van de 4+ bij de mannen. OJD heeft veel verschillende opstellingen uitgeprobeerd en besloten om hiermee de Varsity te starten. Zoals het een hoofdnummer betaamt is de concurrentie sterk. De gehele boot van Nereus zit bij de bond en in totaal zijn er drie gouden medailles aan boord (Ilse Paulis OS 2x, Olivia van Rooijen WK 4x, Veronique Meester SBWK 4-). Skadi, Triton en wellicht Njord gaan ze proberen om van de winst af te houden. Onze dames zitten in de ultieme underdog-positie en zullen gaan strijden voor de finaleplaats.

In het Jonge Acht veld strijdt EJZ dit jaar om te blikken. Na bij H4K al te mogen proeven van hoe het is om te winnen, gaan ze dit keer natuurlijk voor het echte werk. In de voorwedstrijd moet alleen nog even worden gewonnen van Nereus, Laga en Proteus. Bij de beste 2 komen, daar zullen ze zeker voor gaan. Wie weet wat ze kunnen doen in de A-finale? Voor het klassement kunnen ze zeker goede zaken doen aangezien er geen B-finale is.
Na de teleurstelling van de WinterWedstrijden, is EJL begonnen met het inzetten van een stijgende lijn. Lukt het ze ook om deze door te kunnen zitten? Ze starten in het Lichte Acht veld met een uitdagende loting, waarbij Laga topfavoriet is en voor de rest de nummers 6, 7 en 7(gedeeld) in zijn geplaats, is Orca wederom underdog. Er zijn zeker goede stappen gezet, maar de vraag is in hoeverre de concurrentie ook stappen heeft gezet?

EJD mag als tweede veld, het Dames Acht veld, los op de Varsity. Na een goed resultaat (5e) op de H4K, zullen de dames extra gemotiveerd zijn om meteen beginneling af te worden en dat Varsity blik binnen te halen. Met Nereus als favoriet in de voorwedstrijd, zullen ze toch proberen de A-finale te halen. Als knor, Nereus voorblijven, niets mooiers bestaat er toch niet?

EJLD gaat voor revanche voor de H4K. Na goed van start zijn gegaan op de WinterWedstrijden, gaat ook EJLD voor een plaats in de A-finale. Als enige voorwedstrijd met 6 ploegen is al lastig genoeg, maar een plek naast Njord is zeker een mogelijkheid. Het Lichte Dames Vier veld ligt namelijk dicht bij elkaar. Daarom hebben ze elke aanmoediging nodig!

In het Jonge Vier veld hebben we 3 Orca vertegenwoordigers. MGZ doet mee als Orca 1 en zal gaan voor de winst met als doel beginneling af te worden. Het is namelijk een beginnelingen veld dus we hebben er al het vertrouwen in dat dit goed komt. EJZ doet samen met Menno de Vries en Floris-Jan van der Woude mee als Orca 2. Nu er besloten is te stoppen met de zwichte combi. Ze zullen proberen de concurrenten in hun voorwedstrijd zo lastig mogelijk te maken en kijken of er een A-finale in zit. In dezelfde voorwedstrijd zit namelijk ook Roy Berkien (combi met Vidar). Vidar zocht een invaller en met Roy hebben ze natuurlijk een goede versterking gevonden. Na veel heen en weer te hebben gereisd naar en van Tilburg, is Roy er nu klaar voor om te laten zien wat hij kan.

Na de Winterwedstrijden heeft MGL de opstelling volledig herzien. Ze hebben nu Maarten Mein op slag gezet, zodat Valentin Luz zijn ervaring kan gebruiken op boeg. Het is namelijk gebruikelijk dat de boeg in een 4- het commando heeft en daar zijn Duitsers natuurlijk goed in. Het is te hopen dat vooral Olof Huiberts (mede oprichter van Orca’s klaverjas-gezelschap) niet te veel afgeleid wordt door de Groningse boot die Klavergyas heet. Gelukkig start die boot in de andere voorwedstrijd in het LHE4- veld.

Vanochtend (zaterdag) hebben Pelle Laken en Niels Kanters weer kunnen roeien voor het eerst in een week. Niels was namelijk afgelopen ziek. Maar ze starten wel al meteen in de finale van het LHG2x veld. Wie weet wat voor moois daar allemaal kan gebeuren.

Henk Jan Schuijt gaat in het HG1x veld strijden voor een plek in de A-finale. Co-schappen kosten veel tijd waardoor Henk Jan niet topfit aan de start staat, maar met maar 2 tegenstanders in de eerste voorwedstrijd bestaat er een grote kans dat een A-finale er in zit.

Vincent Goris gaat (zoals gewoonlijk) voor de winst in het LHG1x veld. Zijn naaste concurrenten zijn van Skoll en Okeanos.

Nog net op tijd heeft Draft Delirium een overnaadse vier kunnen regelen en kunnen ze dus de Varsity starten! In H Ov4+ veld starten ze om 12.50. Iedereen moet dit natuurlijk zien. Met een time trial wordt namelijk meteen al besloten wie er wint. Een overwinning in de bar is leuk, maar een blik op de Varsity: dat is nog beter.

Het wordt super mooi weer morgen en we verwachten natuurlijk alle Orcanen langs de kant om al onze deelnemers aan te moedigen! Al is het alleen maar om de Oude Vier te zien. De Varsity wil je niet missen!