Voorbeschouwing Groot Orcaans Dictee

Door Maarten San Giorgi

De pen en het zwaard. Een klassiek beeld van machtsverhoudingen. Waar de een met brute kracht zijn tegenstanders vernietigt en vernedert, zal de ander in stilte zijn gedachten over het papier laten vloeien. Waar het zwaard slechts één vijand weet te overwinnen, zal de pen massa’s bereiken. De pen zal de gedachten van mensen voor zich winnen en zal de ultieme winnaar zijn.

Aanstaande dinsdag 3 april is het tijd voor de meest epische en spetterende krachtmeting van het jaar. De meest briljante breinen zullen zich verzamelen in de kantine van Orca om tot het gaatje te gaan. Met zweet op het voorhoofd zullen ze hun polsen laten kraken tot de laatste punt van hun dictee. Sommigen zullen stiekem loeren naar de blaadjes van hun buren. Anderen zijn niet uit hun focus te krijgen en hun brein werkt op volle toeren. Iedereen streeft naar hetzelfde doel: die felbegeerde prijs, het verstoten van de titelverdediger en natuurlijk eeuwige roem.

De Blikredaxi ging langs bij huidig titelhouder Maarten San Giorgi. Tijdens het vorige Groot Orcaans Dictee, 2 jaar geleden, wist hij met een ruime zege de rest van het veld af te drogen. Met maar 21 fouten haalde hij onder luid gejuich de titel binnen. Met zijn overwinningsspeech van 35 minuten wist hij heel Orca te inspireren om hun dromen te achtervolgen en hij liet ze het licht aan het einde van de tunnel zien.

Wij vroegen hem wat hij dit jaar verwacht van het Groot Orcaans Dictee. We hebben voor u het interview samengevat en hier zijn de verwachtingen van de huidige titelverdediger:

Ten eerste verwacht Maarten erg veel van Astrid Maassen. Door het geven van bijles Nederlands zal zij al ver gevorderd zijn in de Nederlandse spelling. Nu maar hopen dat er niet teveel anglicismen voorbij zullen komen. Niet alleen Astrid, maar ook Bernard Bronmans is een grote kanshebber. Op Facebook speurt hij in zijn vrije tijd naar foutieve zinsconstructies en grammaticale blunders.

De commissiebegeleider van de Blikredaxi, Paula de Craen, zal misschien voor een verrassing kunnen zorgen. Als secretaris heeft zij een heleboel schrijfwerk te verrichten en is dus getraind in de woordenschat. Als haar persoonlijke uitdager zien we Gertie Dekker. Als ex-Blikredaxilid en toekomstig secretaris moet zij bewijzen dat ze uitermate geschikt is voor deze taak.

Als we kijken naar expertise op het gebied van woordenschat zien we Teun Kerkhof als professioneel penfanaat. Met zijn dure uitspraken, zoals ‘bon chef’, maakt hij zeker een grote kans. Naast deze eerstejaars wordt verwacht dat Tim Hertogh de uitdaging durft aan te gaan. Uit betrouwbare bronnen is vernomen dat hij af en toe nogal een betweter kan zijn. Komende dinsdag krijgt hij de kans om zijn gelijk te bewijzen.

Niet alleen deze eerstejaars maar ook ouderejaars kunnen anderen nog wel eens op de vingers tikken, zo ook Jos Zuijderwijk. Als actief lid van de UsCo controleert hij dan ook vaak posters en kleding. Als voorlezer van het voorgaande Groot Orcaans Dictee, zal hij zeker een poging wagen om de titel te pakken.

Wanneer we een kijkje nemen in de wedstrijdsectie zien we Emma Verkaaik als opvallende kanshebber. Zij corrigeert vaak Tami de Lange en Wia Ruiter op hun foutieve gebruik van ‘hun’, ‘als’ en ‘dan’. Met een scherp oog voor detail kan je ook in een dictee erg ver komen.

Niet alleen Emma, maar ook Jasper Heuer heeft een goed oog voor detail. Zo heeft hij de opzettelijke fout van de blikredaxi ontdekt in de voorbeschouwing van de Traianus Regatta. Hopelijk is hij komende dinsdag net zo scherp!dictee

Hoewel Maarten uitstekend de talenten in de taal heeft gespot, zou het kunnen zijn dat hij er een paar gemist heeft. Underdogs komen vaak uit onverwachte hoeken. Voel jij je dus aangesproken en denk je dat je het beter kan doen dan al deze Orcanen? Kom dan komende dinsdag naar het Groot Orcaans Dictee.

Mocht spelling en taal nou echt helemaal niks voor jou zijn? Dan kan je altijd lekker aan de bar genieten van een lekkere Brugse Zot op de wisseltap en toekijken hoe het schrijfgeweld zich zal ontplooien. Tot dinsdag!

Groetjes,

De Blikredaxi