Voorbeschouwing – Skiff- en Tweehead

 

Door Maria Mojet

Twee weken na de afgelaste Head of the River gaan enkele Orcanen toch de bochten van de Amstel trotseren bij de Skiff- en Tweehead. De wedstrijd gaat over 7.5 km van Ouderkerk aan de Amstel naar Amsterdam. In het parcours zitten befaamde bochten zoals de Hoerenbocht en de Rozenoord. Voor de roeiers zal het voelen alsof ze meer aan het sturen zijn dan echt rechtdoor aan het varen. Om dit te oefenen hebben een aantal van hen de afgelopen week al op de Amstel gevaren. Daar hebben ze geprobeerd om het kunstje van een paar Skøllies af te leren. Op wat gezonde concurrentie na waren ze redelijk behulpzaam.

Tweehead
Het weekend voor de Orcafan begint met dubbeltweeën. In het HCl 2x-veld starten Floris Kooij en Bas van de Coevering. Ze gaan als eerste door de start van het veld en zullen dus alle tegenstand voor proberen te blijven. Een extra uitdaging wordt het om de beste lijn te pakken, zodat zij als enige schoon water hebben en de rest van het veld door hun boeggolf heen moet ploegen.
In hetzelfde veld starten ook Robin van Putten en Tim Donker en dat heeft wat moeite gekost. Uit een bron dichtbij de ploeg hebben wij vernomen dat het lastig was voor de helft van deze ploeg om de nodige examens te halen. Dat terwijl de bron zelf al genoeg gepresteerd heeft in een skiff. We denken dat hij na deze wedstrijd, als het goed gaat, weer naar huis durft te gaan.
Voor Orca gaat er in het DCl 2x-veld ook een ploeg de strijd aan. Alice Driessen en Vera Prins (ook bekend als Drie(s) met z’n twee o.d.z. licht als een Veertje) zijn al drie jaar samen in de dubbel 2. Ze weten precies waar ze zich voor inschrijven met de tweehead en dit zal in hun voordeel werken als ze de perfecte lijn hebben voor de bochten.

Skiffhead
In één groot damesveld zitten de laatste twee Orcanen die zondag aan de start zullen verschijnen. Joan Lintmeijer vertegenwoordigt Orca in het LDB 1x-veld. Ze heeft de concurrentie van vier meiden, die waarschijnlijk net als Joan aan het begin van hun skiffcarrière staan. Alleen starten die veel eerder, dus naast dat Joan alleen in de boot zit, zal ze deze race ook redelijk alleen varen. Gelukkig heeft ze de afleiding van elke bocht.
Net achter Joan start Margriet Lantink. Na de winst in het DB 1x-veld op de Winterwedstrijden die door een nieuwe regel uit de boeken is gehaald, komt Margriet in Amsterdam het DG 1x-veld aanvegen. Er zijn niet veel tegenstanders, maar de grootste concurrentie zal waarschijnlijk van de twee SilVia roeisters zijn. SilVia heeft namelijk als doel om over twee jaar al goud te halen op de Olympische Spelen in de 8+. Blijkbaar hoort de Skiffhead hierbij, dus iets anders dan winnen is natuurlijk geen optie.

Als laatste rest ons nog te zeggen dat het weer tijdens dit weekend helaas zal omslaan. Zaterdag wordt er nog een zon verwacht, maar zondag zal het vrijwel volledig bewolkt worden. Gelukkig blijven de grimmige weersomstandigheden van de Head of the River uit, maar met een klein zesje als weerscijfer wensen wij de roeiers en fans veel warme chocomel en succes toe!