Voorbeschouwing – Skøll Cup 2018

Door Bas van Putten

Skøll, naast een obscuur Frans biermerk siert deze naam ook de rood-wit gekleurde roeivereniging gelegen aan de Amstel. Onder haar organisatie en gezond knorrig toezicht zal met veelbelovende weersomstandigheden het roeigeweld op de Amsterdamse wateren weer losbarsten. Op 14 en 15 april is het namelijk tijd voor de 24e editie van de Skøll Cup, waaraan maar liefst 32 ploegen van Orca mee zullen doen!

Voor de eerste keer in dit NOOC-seizoen zullen de eerstejaars ploegen losgelaten worden op het roeiwater van de Bosbaan. Hier zal een 1000 meter lange boord-aan-boord wedstrijd gevaren worden, met als doel natuurlijk het behalen van een plaats in de A-finale en een kans om mee te dingen naar een van de felbegeerde NOOC-blikken.

Iedereen weet dat in de eerste heats van wedstrijddagen het kunnen omgaan met slaaptekort minstens even belangrijk is als het geven van veel benen. In de vroege uurtjes van aankomende zaterdag zal de Skøll Cup beginnen met de D2 poule van de NOOC-stuurboord bokaal. In deze poule zullen Storm, Boatiful, Welvarend en Ogenblikje van start gaan. Met een meldtijd bij de botenwagen rond 07.00 zal dit voor deze ploegen het perfecte moment zijn om te bewijzen dat zij, naast een goede techniek, ook een goede wekker hebben. Bij de HNOT hebben al deze ploegen echter bewezen dat hun roeivaardigheid niet lijdt onder vroege meldtijden, wat verwachtingen schept voor een NOOC-blik in deze poule!

Bij de heren zal het spits afgebeten worden door Incapaboot in de H2 poule. Deze ploeg is na de naamwisseling van Thierry Bootdet van haar politieke en lavendel-gerelateerde ambities afgestapt en heeft zich zo beter kunnen focussen op het roeien, iets dat zeker te zien is aan de gevaren tijden op de HNOT. Contrasterend met de voorgaande ploeg, omarmt Rita Verdronk juist haar politieke identiteit. Scherpe retoriek zal zich hopelijk vertalen naar een scherpe inpik, waardoor een nog hogere snelheid bereikt kan worden dan de snelheid waarmee Rita Verdonks politieke carrière enkele jaren geleden de afgrond instortte. De snelle finaletijd van deze ploeg op de HNOT geeft in ieder geval vertrouwen in de aankomende wedstrijd. In dezelfde poule start Kyrowgre, een ploeg met een naam waarmee je automatisch al hard roeit. De aankomende voorwedstrijd van de ploeg lijkt vreedzaam te gaan verlopen, helemaal sinds het uitblijven van mogelijke tegenstanders met de naam Growdon. Ten slotte vinden wij in deze poule Breaking Boot, een ploeg die crimineel hard roeit. Om het iets eerlijker te maken voor de tegenstander hebben de heren uit deze ploeg vorige wedstrijd besloten om hun finale maar gewoon helemaal over te slaan. Maar hoe nobel deze gedachte misschien ook klinkt, het bleek toch niet de bedoeling te zijn. We zijn zeer benieuwd naar de prestaties die deze ploeg neer zal zetten onder de druk die een finale met zich meebrengt.

Later in de middag start in de D3 poule Vandaag is Rowd. De dames van deze ploeg behoren tot de hoogst scorende ploegen van hun poule, wat hoge verwachtingen schept voor de mogelijkheid om bij het erevlot het Orcalied in te mogen zetten (geen Marco Borsato, sorry). In dezelfde poule en voorwedstrijd start ook Tipsea. Met een eveneens hoge positie in de poule verwachten we niet anders dan succes bij deze dames. Dit helemaal nu ze op een redelijk gangbare tijd van start mogen gaan, contrasterend met de HNOT, waar ze de gevreesde voorwedstrijd 1 op de zondag moesten starten.

De laatste NOOC-wedstrijden op de zaterdag zullen gevaren worden in de H1 poule. Hier starten de Gold Riggers, die een mooie tijd gevaren hebben op de HNOT. De heren van deze ploeg waren hiernaast blij met het feit dat kamprechters geen blaastesten bij zich hadden. Op de Bosbaan kunnen ze laten zien wat ze waard zijn met een (hopelijk) lager alcoholpromillage in hun bloed. Hiernaast start in deze poule How I met your rower. Na het winnen van de B-finale op de HNOT, verwachten we prachtige resultaten op de Skøll Cup. Over hun wedstrijdplan is weinig losgelaten, verhalen doen echter de ronde over de in mysterie gehulde ‘Naked Man’ move, een plan dat maar liefst twee van de drie (!) keer werkt. We zijn benieuwd.

Op de zondag starten maar liefst drie ploegen in de D1 poule. Nadat de dames van Giraft op de HNOT de frustratie hebben moeten doorstaan van eerste worden in een A-finale die buiten hun schuld om ongeldig werd verklaard, zijn ze erop gebrand dit gestolen blik terug te brengen naar Orca. Hier kunnen ze echter sterke concurrentie verwachten van Rowsvicee en TEMPO. Naast het geven van veel benen, laat Rowsvicee ook zien een gevoel voor mode te hebben: Op het wedstrijdterrein zijn ze met hun neon roze petjes niet te missen. De dames van TEMPO doen hiernaast hun naam eer aan, op de HNOT voeren zij tijden waar menig herenploegje niet aan kon tippen. Alle drie de ploegen werden derde in de uiteindelijk geldende A-finale van hun poules op de HNOT.

Na de afgelaste Aegir Lente Sprint is het dan eindelijk ook tijd voor de ploegen van het Club C4+ klassement om in actie te komen. Orca wordt in het HCL4+ Klassement gerepresenteerd door Clubzeedier. Vernomen is dat de heren van deze ploeg gister fanatiek hebben meegedaan aan het spareribsfeest van EJZ. Of dit zich direct vertaalt naar betere roeiprestaties is natuurlijk de vraag. Echter, het getuigt wel van doorzettingsvermogen en toewijding, misschien wel de belangrijkste eigenschappen van een roeier. In het DCL4+ Klassement zal Arrow starten. Hoewel zij vaak te kampen hebben met een tekort aan roeiers, is het duidelijk dat de dames uit deze ploeg zeker geen tekort hebben aan doorzettingsvermogen. Met een fanatieke invaller zullen zij hopelijk mooie resultaten behalen dit weekend.

Naast de vele eerstejaars ploegen, wordt er namens Orca nog bij vele andere nummers gestart.

Menig ervaren vier zal van start gaan op de Skøll Cup, om daar een afstand van 2000 meter te varen. Sommige ploegen doen dit als onderdeel van de Vlietbokaal, hiernaast starten ook een aantal ploegen de Skøll Cup als losse wedstrijd. In het D4+ Cat. B veld starten maar liefst vier ploegen. Strijkkwartet had vorig jaar een vaste plaats in de top van het NOOC-klassement, wat hoge verwachtingen schept voor de prestaties die ze dit weekend zullen neerzettenZeemeerbenen, ook bekend als de Dames Club C4+ van afgelopen jaar, heeft hiernaast in de bokaal X consequent enorm hard geroeid. Als je in de afgelopen weken naar het Merwedekanaal keek, was er een aanzienlijke kans dat je Paddlington of Irrowplaceable voorbij zag roeien. Dit weekend kunnen ze laten zien hoe hun fanatieke trainingsschema’s hebben geresulteerd in betere roeiprestaties. Voor al deze ploegen wordt het een spannend weekend; vanwege de afgelaste Gyas-Hunze race zal dit de eerste wedstrijd van de Vlietbokaal zijn voor hen.

In het D4+ Cat. A veld zullen Steiger en Tante Riem Orca’s eer mogen verdedigen. Ook Steiger doet mee aan de gehele Vlietbokaal. De dames uit deze ploeg lieten het er niet bij zitten toen de Gyas-Hunze niet doorging. Integendeel, ze besloten in een acht de H4K te starten en behaalden daar goede resultaten. Tante Riem is ontstaan uit een muzikale fusie van Rowbijntje en Watskeboot. Deze dames schijnen chiquer te zijn dan een hele doos champagne, vergeet dus zeker niet je handen in de lucht te gooien als je ze voorbij ziet roeien.

Op zondag zullen De Kanorcas van start gaan in het H4+ Cat. B veld. Als een van de weinige aan de Vlietbokaal deelnemende ploegen hebben zij wel de Gyas-Hunze kunnen starten. Deze extra ervaring zal hen een voordeel geven over de andere deelnemende ploegen en bijdragen aan een mooi resultaat. In het H4+ Cat. A veld zal Spookboot de rest van het veld de schrik van hun leven bezorgen. Deze ploeg kent roeiers uit verschillende jaarlagen met verschillende roeiachtergronden. Verenigd onder hun capaciteit tot het geven van veel benen zal er een prestatie worden neergezet die misschien moeilijk te zien zal zijn, maar waar nog lang over gepraat zal worden.

Als mensen al onder de indruk zijn van het geweld dat vier roeiers kunnen produceren, zullen zij helemaal weggeblazen worden door de Kruithuisbokaal. In deze bokaal zal gestart worden door de Herenclub8+ en de Damesclub8+. Net als de gladde vieren zullen zij geen 1000 meter maar 2000 meter varen. Naast het harde roeien hebben beide ploegen een Instagram-management waar zelfs Kim Kardashian nog U tegen zou zeggen. Iedereen weet dat internetbekendheid altijd representatief is voor prestaties in het echt: Menig Orcaan zal dit weekend dan ook doorbrengen met het nerveus refreshen van zijn of haar Instagram, wachtende op foto’s van de gewonnen blikken.

In het HCl 2x veld zullen op de zaterdag Bas van de Coevering en Floris Kooij starten. Na vorig jaar net een plaats in de finale misgelopen te hebben, zijn beide heren nu gefocust om de strijd weer aan te gaan en een mooi resultaat neer te zetten.

Dit weekend mogen we niet een, maar zelfs twee keer onze voorzitter in een boot aanschouwen. Sjoerd Banken, ook wel bekend als Mr. Benches, zal zondag in het Voorzitter 1x veld in een skiff te vinden zijn. Hiernaast zal hij op de zaterdag, in een illustere combinatie met onze eigen Commissaris Competitieroeien Daan Bosshardt, als BenchesBosscombo starten in het Bestuurs 2x veld. Ook benieuwd of Sjoerd bij zijn eigen huldiging zelf het Orcalied zal inzetten? Kom dan langs op de Bosbaan dit weekend!

Daan en Sjoerd zijn niet de enige bestuursleden die aankomend weekend de boot in zullen gaan. Ook Samuel de Korte zal het roeiwater van de Bosbaan betreden. In het dispuut C4+ veld zal hij samen met zijn dispuutgenoten roeien voor Draft. Mede dankzij de oprichting van Draft Delirium en zelfs een deelname aan de Varsity, zullen de heren een geduchte tegenstander zijn voor de andere deelnemende disputen. Bij de dames wordt Orca gerepresenteerd door V.I.N. . De roeisters van V.I.N. zullen het opnemen tegen vier andere damesdisputen en starten direct de finale. Het zal er dus meteen op aan komen of de dames een blik mee naar huis mogen nemen.

Het belooft een prachtig weekend te worden. Naast het roeien zijn er talloze andere activiteiten rond de Bosbaan te vinden zoals koffie/ bier drinken, meefietsen met je favoriete ploeg en in de weg lopen bij de bowa’s. Er is dus geen enkel excuus om dit weekend thuis te blijven!