Voorbeschouwing – Asopos Najaarswedstrijden

Door Petra Dijkstra en Max Groot

Komend weekend is het tijd voor de Asopos Najaars op de Bosbaan. Voor veel eerstejaars is dit de eerste officiële wedstrijd die gestart zal worden, dus het zal zeker lonen om te komen kijken. Het wedstrijdweekend zal een mooie mix worden van jong talent en ervaren rotten in het vak. De C4en zullen 500 meter sprinten, alle andere velden zullen een 2000 meter starten. Maar liefst 47 Orcaploegen zullen aan de start verschijnen (en hopelijk ook bij de finish), dus lees snel in deze voorbeschouwing wat er van deze ploegen te verwachten valt.

Zaterdag

We trappen de zaterdag af met onze heren eerstejaarsboten in het HOnerv C4+ veld. Aangezien deze ploegen nog niet zo lang samen roeien, is het moeilijk te voorspellen welke boten als eerst over de finish zullen komen. Er zijn echter een aantal boten waar extra op gelet moet worden, aangezien deze roeiers het uitzonderlijk goed gedaan hebben op de CHRgohead. Zorg dat je om 9:02 uur en om 9:14 uur klaar staat om Orca 2 en Orca 3 aan te moedigen, van deze mannen hebben we hoge verwachtingen. Hoe de rest zal presteren, blijft nog even een verrassing, maar kom vooral naar de Bosbaan om ze aan te moedigen (en hier en daar een snoek te zien)!

Na de eerstejaars C4+ wedstrijden zullen de ouderejaars laten zien hoe roeien in een C4 eruit hoort te zien in het HErv C4+ veld. Een ploeg die inmiddels echt moet weten hoe het roeien werkt is de combinatieploeg Astrowdrunks. Aangezien de Astrownauten uit deze ploeg inmiddels derdejaars zijn, verwachten we dat ze het C4 roeien nu goed beheersen. Wellicht is het hierna wel tijd om een ander veld op te zoeken, aangezien het eerste Ervaren C4+ blik vorig jaar al behaald is. Het is in elk geval zeker dat de Rownald Drunks uit deze ploeg kunnen leren van de Astrownauten. In hetzelfde veld start ook gelegenheidsploeg Lingrow. Drie van de vier roeiers roeien al langer samen, maar we zijn benieuwd naar de resultaten nu er een andere slag gevolgd zal worden. Orca 3 die ook in dit veld zal starten, bestaat grotendeels uit Kanorca’s, met één leaseploeggenoot. De heren hebben allen allang hun B2 op zak, dus waarom er vrijwillig gestart wordt in een C4 is ons niet helemaal duidelijk.

De damesselectie van dit jaar bestaat voor een groot deel uit oud-clubachters. Een deel van de ploeg roeit dus al langer samen en er wordt ook al weer volop getraind. We verwachten een spannende wedstrijd te zien in het Damesselectie 8+ veld, waarin op hoog niveau geroeid zal worden.

In het Damesselectie 4* veld starten de potentiële lichte dames in de ploeg Orca 1. Er wordt bij deze wedstrijd nog niet gewogen. De dames uit deze selectie hebben allen goed gepresteerd bij de CHRgohead, dus we verwachten dat er een sterke race zal worden gevaren. In dit veld start ook Orca 2, een ploeg van lichte dames die niet aan het selecteren is, maar op eigen houtje het scullen goed is gaan beheersen. De dames scullen al een aantal jaren, dus aan techniek zal het niet liggen.

Onze oud wedcom Danielle Bruel zal starten in het Dames ervaren 1x veld. Ze heeft al vele blikken op haar naam, en we hopen dat de lijst na komend weekend weer kan worden aangevuld.

Er zullen op zaterdag ook gladde vieren starten, in het H1 4+ en H2 4+ veld. Spookboot start in het H1 veld. In de boot roeien twee zesdejaars (!) Orcanen, een verschijnsel dat je niet vaak meer in de natuur aantreft. De argumentatie voor het starten van deze wedstrijd was als volgt: “De Bosbaan is lekker dichtbij: lekker uitslapen, even hard pompen en voor de koffie weer thuis.” In het H2 veld starten de Kanorca’s. Een deel van deze ploeg start eerder op de dag ook in een C4, dus deze heren hebben hun warming up in elk geval al gehad.

Zondag

We beginnen de vroege zondagochtend met het Dames onervaren C4+ veld. Net zoals bij de mannen zijn deze ploegen nog niet zo lang bij elkaar en zijn er dus ook nog geen resultaten die ons kunnen vertellen wat er zondag staat te gebeuren. Gelukkig hebben de dames ook heerlijke tijden weten te trappen op de CHRgohead.

Een ploegje waar we extra op zullen letten is ook het ploegje dat de spits afbijt: Orca 1. De dames die hier aan de start zullen verschijnen hebben mooie tijden neergezet en als ze hun krachten juist op het water over weten te brengen, kunnen ze een mooi resultaat neerzetten.

Het is een eeuwenoude wijsheid: 2 is dubbel zo veel als 1. En hopelijk gaat Orca 2 dubbel zo hard als Orca 1, want ook daarin vinden we dames die op de CHRgohead goede prestaties hebben neergezet. Als zij braaf hun verbeterpuntjes hebben opgevolgd en goed samenwerken kunnen ook zij knappe prestaties neerzetten.

Een eerstejaars ploeg zal in het DErv C4+ veld starten. Dit zijn de dames van Prows. We zijn benieuwd naar hun prestaties.

Voor alle dames die op de vroege ochtend in één van onze schitterende, krakende C4’en mogen stappen: geniet ervan, méér benen en maak je slidings schoon!

Na de eerstejaars C4en is het tijd voor de Herenselectie 8 Cat A en Cat B. Categorie A zal gestart worden door onze zware selectie. In categorie B starten de lichten van de toekomst, die nu nog niet gewogen hoeven worden.

Niet alleen C4en en achten zullen zondag aantreden. Strijkkwartet zal ook weer op het strijdtoneel verschijnen! Zij zullen starten in het Dames 4+ veld. Ze pakten een mooi blik op de Driekamp, en op de compo slot werden ze tweede in de A finale. Hopelijk kunnen zij zich hier zondag voor revancheren. In datzelfde veld zullen ze het opnemen tegen de Damesselectie 4+. Dit viertje bevat ook de dame met de beste tijd op de CHRgohead, dus dit belooft een mooie race te worden!

In het Derv 4* veld zal Bootoverend aantreden. Deze coaches van de Astrownauten hebben vorig jaar een derde plaats weten te behalen in de B finale van de Okeanos Competitie Tweekamp. De honger voor meer lijkt niet gestild te zijn en we zijn dan ook zeer benieuwd wat de dames in dit drukbezette veld kunnen bereiken. Ook zal een dubbelvier van de lichte dames aan de start liggen. Deze dames hebben stuk voor stuk knappe tijden neergezet op de CHRgohead dus we verwachten wel dat ze hoge ogen zullen gooien!

Een echte strijd lijkt los te barsten in het Derv 2x veld. Op Karakter bestaat uit Froukje Balkestein en Fleur van Boven en zij zullen samen hun beste beentje voorzetten. Gezien zij samen in zowel Prowtein en Irrowsistable wedstrijden hebben gestart, zal het met de gelijkheid wel goed zitten. Zij starten (volgens de KNRB) in de Decolletwee, wat naast een geweldige naam ook een goed bruggetje is naar een andere ploeg in dit veld: Dubbel D. Na een mooi jaar met de damesclubacht zullen Olivia en Mariette laten zien wat zij samen kunnen doen. De laatste ploeg met een bekende in het Derv 2x veld betreft een samenwerking tussen Orca en Phocas: Julia Brink en Rebecca Brink. Deze zussen zetten de rivaliteit van hun verenigingen opzij om samen de meest ambitieuze crossover OOIT op het water te leggen.

In het HG1x veld zal Robin van Putten het opnemen tegen vertegenwoordigers van Saurus en Boreas. Op de Composlot wist Robin met een nipte 0,7 seconden de overwinning te behalen, hopelijk zal hij dit succes kunnen evenaren.

In het HG 2- veld zullen Vincent Goris en Kai Mos in de middag het opnemen tegen vier andere duo’s. Na Vincent zijn deelname op het studenten WK in China, hoewel als skiffeur, verwachten wij hier toch stiekem wel een blikje.

Het was groots in het nieuws: Ch!pz komt weer bij elkaar! Een andere groep talenten die nog een keer de handen ineen slaan is EJL ‘18. Zij doen dit in het HE 8+ veld. Zij lijken naast succes ook voor een verrassend veld te kiezen: ze hebben maar twee tegenstanders. Blijf de kamprechter voor jongens!

Een andere dikke competitie voorzien wij in het Mixed 4+ veld. Daar nemen de Dikke Zeezoogdieren het onder andere op tegen de Dikke Zoetwatervissen. Deze diepzeederby zal een spannende worden: Zullen de zoogdieren zout in de wonden strooien of is roeien voor de vissen als zoete koek?

Het belooft hoe dan ook een mooi weekend te worden, en we hopen vele Orcanen op, in en langs het roeiwater te zien