Snacks met Lex – Zelfgemaakte hummus

Snacks met Lex is dé kersverse rubriek van de Blikredaxi in de serie van goed gekozen woordspelingen. Na ‘Recepten met Remy’ en ‘Taarten met Maarten’ probeert Lex zoveel mogelijk Orcanen gezond te laten snacken. Er bestaat jammer genoeg nog de gedachte dat gezonde snacks veel werk zijn om te bereiden. Echter, zoals Lex altijd zegt: “Snacken met Lex hoeft helemaal niet complex”.

In deze eerste aflevering beginnen we meteen met de meest bekende en gezonde snack van Orca. Ik zie het niet alleen gebruikt worden door wedstrijdroeiers van MGZ of EJD, maar ook bij commissievergaderingen of bij het ontbijt in Orca-huizen. We hebben het natuurlijk over: hummus of ja, humus, ohh nee hoummous, ahh nee natuurlijk: houmoes. Nou ja, hoe het dan ook wordt geschreven of uitgesproken (goemoes), iedereen kent het.

“Snacken met Lex hoef helemaal niet complex”

Hoe gezond is hummus eigenlijk?

Hummus is een puree op basis van kikkererwten, olie, tahin en, afhankelijk van je voorkeur, andere ingrediënten.

De kikkererwten zitten vol met eiwitten, vezels en mineralen. Deze zorgen voor een vol gevoel, ideaal voor als je Licht roeit. Het werkt ook cholesterolverlagend, ideaal dan weer voor als je Zwaar roeit. Het bevat één van de traagste koolhydraten, zodat je bloedsuikerspiegel niet gigantisch piekt. Daarnaast is het een goede vleesvervanger voor vegetariërs. Kortom, perfect voor iedereen.

Qua vetten bevat hummus uit de winkel 31 gram per 100 gram, terwijl zelfgemaakte hummus maar 10 gram per 100 gram bevat. Dit komt doordat er vaak een (te) grote scheut olie door de hummus wordt gedaan. Vaak zijn dit wel goede vetten, echter blijven het natuurlijk vetten wat niet altijd even gewild is.

Suiker en zout horen eigenlijk niet in hummus. Echter, hummus uit de winkel kan wel 1.6 g (!) zout en 1.8 gram suiker per 100 g bevatten. Terwijl zelfgemaakte hummus 3x minder zout en suiker bevat. Het Voedingscentrum raadt maximaal 6 gram zout per dag aan. Een paar boterhammen met  hummus uit de winkel tikt dan wel lekker aan.

Hoewel hummus bij één van de gezondere snacks/broodbeleggen hoort en een goed alternatief is voor, onder andere, nutella en kaas, bevat het dus vaak veel zout, suiker en vet. Het Voedingscentrum raadt daarom sterk aan om hummus zelf te maken.

Lig je nu met een hartaanval naast je bureau? Houd het dan nog even vol, Lex redt je namelijk met dit heerlijke recept voor zelfgemaakte hummus!

Het Voedingscentrum raadt daarom sterk aan om hummus zelf te maken.

Zelfgemaakte hummus:

Ingrediënten:

 • 200 g gekookte kikkererwten (0,67 euro)
 • 2 el olijf olie
 • ½ citroen, het sap (0,30 euro)
 • 1 teen knoflook
 • 1 el tahini (2,05 euro voor een hele pot = 0,25 euro per el)
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 tl paprikapoeder
 • Zout (niet te veel), peper en chilivlokken

*De kruiden heb je vast nog wel ergens staan. Dat brengt je dus op 1.22 euro voor 250 g hummus! Dat is meer dan 80 cent goedkoper dan in de winkel.

Bereidingswijze:

 1. Voeg alle ingrediënten bij elkaar.
 2. Maal het tot een gladde massa met een keukenmachine of staafmixer
 3. Voeg eventueel een variatie toe (1/2 pot zongedroogde tomaten, 1 biet of 100g wortelen)
 4. Breng op smaak met zout, peper en chilivlokken

Zelf hummus maken is dus niet alleen veel gezonder, het is ook goedkoper en lekkerder! Je kan namelijk zelf kiezen hoeveel je van een ingrediënt erin doet en wat je erin doet. Wie echter klaar is voor een iets meer experimentele hummus, kies dan ook eens voor: pindakaas (voeg 1 el toe) of pompoen (voeg 100g gekookte pompoen toe).

Zelfgemaakt hummus kan je 5 dagen bewaren in de koelkast.