Voorbeschouwing – 44e Van Oord WinterWedstrijden

Winterwedstrijden 2019 2.0

De sneeuw is gesmolten, de zon is gaan schijnen en de temperatuur gaat omhoog. Hoogtijd voor de Winterwedstrijden. – Jurrian van de Kraats

Traditie getrouw wordt het nieuwe wedstrijdseizoen ingeluid met de Van Oord Winterwedstrijden op ‘de sloot’ van Proteus-Eretes. Deze wedstrijd over vijf kilometer zal geroeid worden in bumping-vorm. Dit betekent dat de deelnemers met een startverschil en een doorgaande start aan de race beginnen. De winnaar is niet het team dat als eerste over de finish komt, maar het team met de snelste tijd. Het doel is natuurlijk om tijdens de race zoveel mogelijk boten in te halen om zo al roeiend je concurrentie te breken.

Spanning en sensatie is in deze wedstrijd gegarandeerd. Voor veel ploegen is het een goede test om te kijken hoe goed ze de winter uitkomen. Voor de eerstejaars is het al helemaal spannend. Dit is namelijk niet alleen hun eerste wedstrijd in de boot, maar ook de eerste wedstrijd die mee zal tellen voor hun klassement.

Eerstejaars Dames is de eerste Orca boot die van start zal gaan. Waar ze op de NKIR al mooi in het veld lagen, is dit het moment om te laten zien dat ze ook in de boot meedoen voor de knikkers. De dames zullen als een van de laatste in hun veld starten. Echter, met Nicos Starrevelds ongeslagen raceplan “jij doet altijd push” zullen ze zeker vooraan gaan meevaren. Mocht je er zaterdag helaas niet bij kunnen zijn, heb je op zondag nog een kans om ze te zien want de dames zullen dan nog een keer starten in de beginnelingen acht. Hier zullen ze vergezeld worden door Eerstejaars Zwaar, want ook deze bikkels zullen twee keer het Delftse water trotseren. De mannen zullen in het laatste blok op zaterdag aan de start verschijnen. Ze hebben dus tijd zat om goed uit te slapen en lekker te eten, dus dat moet helemaal goed komen. Sprekend over eten: Eerstejaars Licht heeft er ook zin in! Tijdens hun trainingen laten ze al mooie tijden zien en hebben ze zelfs de spar in Vianen gewonnen. Hun coaches zeggen “dat ze het wel goed gaan doen”. Dus zolang ze niet, zoals onze blauwe buren, omslaan, zal het een mooie wedstrijd worden. Voor Eerstejaars Lichte Dames zal de spanning al helemaal hoog liggen. Door afwezigheid op de NKIR, zal dit hun eerste krachtmeting worden met de rest van het veld. Inwegen hoeft gelukkig niet een heel groot probleem te zijn: gedurende het langebaan seizoen mogen de eerstejaars lichten namelijk op het maximumgewicht inwegen.

Naast de eerstejaars zijn natuurlijk ook de middengroepen van de partij. Waar de Douwe en Jeppe Rietveld zondag in de gevorderde dubbeltwee starten, gaan ze zaterdag de strijd met elkaar aangaan in de beginnelingen skiff. Spannend wordt het zeker. Waar Jeppe, als eerste starter, het hele veld van zich af mag houden, zal Douwe, als laatste starter, het hele veld moeten inhalen om bij zijn broer te kunnen komen. Douwe en Jeppe zijn niet de enige dubbeltwee die tegen zichzelf gaat racen. Ook Wia Ruiter en Lisanne van der Lelij zullen elkaar opzoeken in de beginnelingen skiff. Deze dames hebben afgelopen tijd doorgebracht in het zonnige Sevilla en zullen dus super fit aan de start verschijnen.

Wia en Lisanne werden in Sevilla vergezeld door de Middengroep Lichte Dames. Hier hebben ze geseatraced voor hun development dubbeltwee. Jonna van Mourik en Willemijn Winters verschijnen zondag aan de start voor de lichte dames gevorderde dubbeltwee. Waar sommige dubbels hongerig aan de start zullen liggen, hebben Jonna en Willemijn hier geen last van. Zij zijn al twee weken bezig alles te eten wat ze tegenkomen, want het inwegen is totaal geen probleem. Joan Lintmeijer zal op zondag nog niet inwegen. Zij start in de dames gevorderde skiff. In een boot die de Ponpu (Japans voor pompen) heet, zal natuurlijk volledig verwacht worden dat ze haar boot waarmaakt. Hoe moet je tenslotte anders die 5 kilometer doorkomen?

Ook Margriet Lantink was in Sevilla waar ze een record aantal keer getraind heeft. Vorig jaar moest ze helaas door een nieuwe regel haar blik in de beginnelingen skiff inleveren. Dit jaar zal ze dus laten zien dat het winnen van de dames gevorderde skiff ook geen probleem zal zijn.

De Brigade mannen maakten het Orca-gezelschap in Sevilla compleet. Na een geslaagd trainingskamp zijn deze mannen weer helemaal fit en klaar voor het komende seizoen. De zelfbekroonde Spar Koning van Sevilla, Daan Klomp, zal op zaterdag in de elite skiff laten zien dat hij weer terug is. De winnaars van de Tromp en de Hel zullen zijn grootste concurrenten zijn in dit veld. Daan is flink gegroeid sinds die wedstrijden maar over winkansen laat hij zich nog niet uit. “Het moet eerst maar weer eens hard gaan” zegt hij, voordat hij zich daarmee bezig houdt. Wie zich wel vol op de winst gaat storten, is de lichte Niels Kanters. Na grote stappen gezet te hebben in Sevilla is deze 67 kilo wegende krullenbol klaar om de strijd aan te gaan met de rest van Nederland. Niels zal als aller laatste starten van het tweede blok. Zijn grootste concurrent start net voor hem, dus als hij daar op inloopt zit het goed.

Voor Olof Huiberts zullen de bruggen op ‘de Delftse sloot’ de grootste concurrentie zijn. Na anderhalve week in de skiff gezeten te hebben, besloot Olof dat hij klaar is voor dit skiffavontuur. Oud ploeggenoot Maarten Mein heeft al gezegd dat hij persoonlijk het vlot zal afbreken als Olof wint, dat wil men natuurlijk niet missen. Ook Pelle Laken zal in de beginnelingen skiff verschijnen. Vorig jaar heeft hij al menig wedstrijd in de skiff gestart en hij zal de Winterwedstrijden als mooie nulmeting zien over hoe hij ligt in het Nederlandse skiffveld. Naar eigen zeggen is zijn grootste concurrent kilometer 3, als hij die overleeft komt het helemaal goed. Evert Manders is ook klaar voor de wedstrijd. Lange afstanden liggen deze lichte goed en hopelijk heeft hij veel profijt van zijn lange ergo trainingen van afgelopen weken.

De Middengroep Dames zullen enkel een dubbeltwee naar Delft toesturen. In het voorseizoen hebben zij voornamelijk geskifft en daarin grote progressie geboekt. De hoop is natuurlijk dat deze progressie zich op de Winterwedstrijden zal uitbetalen voor Ariana Tanja en Pien Barnas.

Last but not least zal Middengroep Zwaar ook de Winterwedstrijden starten. Op zaterdag zullen zij twee vieren met stuurvrouw op het water leggen. De eerste zal voorgeslagen worden door de voormalig slag van de boegen van de Oude Acht, Cas Klingenberg. Als ervaren vier-met’er zal hij aan de mannen achter hem laten zien hoe je in zo’n apparaat moet blikken. De andere vier, met Michiel Swaving Dijkstra op slag, zal zeker niet aan de concurrentie onderdoen en een spannende race is gegarandeerd. Op zondag zullen de zware verschijnen in een tweezonder met Boyd Beerling op slag en Menno de Vries op boeg. Deze twee ervaren boordroeiers gaan als tweede van start en zullen dus de hele wedstrijd het veld van zich af blijven pompen.

Met 3 vieren, 3 achten, 4 tweetjes en 11 skiffs beloofd dit een mooi wedstrijdweekend te gaan worden. Bijzijn is meemaken!