Ben je oké?

Door Petra Dijkstra en Geke Smit

#metoo, bij iedereen die dit leest zal er wel een belletje gaan rinkelen. Het is veel in het nieuws geweest het afgelopen jaar, rechtszaken en twitter discussies kwamen af en aan: seksueel ongewenst gedrag is een veelbesproken onderwerp de afgelopen maanden. Ook Nederlandse studentenverenigingen kwamen in opspraak omtrent seksueel wangedrag. Het bestuur van Orca heeft mede daarom besloten dit jaar extra aandacht te geven aan het voorkomen en correct afhandelen van zulke situaties, zodat onze vereniging een fijne en veilige plek is voor iedereen.

Seksueel ongewenst gedrag komt vaak voor: ruim de helft van de vrouwen en 1 op de 5 mannen krijgt in zijn leven te maken met seksueel ongewenst gedrag. Daarom is Kenniscentrum Rutgers een campagne gestart, die seksueel ongewenst gedrag in het uitgaansleven tegengaat: De “Ben je oké” campagne. Misschien heb je de posters al zien hangen, want vanaf nu doet Orca mee aan deze campagne! Hoe doe je hier zelf aan mee? Het is natuurlijk in de eerste plaats belangrijk dat iedereen elkaar met respect behandelt en niemand grensoverschrijdend gedrag vertoont. Mocht je echter een situatie tegenkomen waarbij je twijfelt of beide partijen zich nog comfortabel voelen, dan kun je vragen, ‘Ben je oké?’. Het kan een beetje ongemakkelijk voelen om dit te vragen, maar het is beter om dit te vragen dan twijfelen en later ontdekken dat het toch niet helemaal goed zat. Op die manier werken we met zijn allen mee aan een veilig en gezellig Orca.

Mocht het helaas toch voorkomen dat je op Orca seksueel ongewenst gedrag hebt ervaren, dan is het belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat. Daarom is het goed om te weten wat je kan doen. Zo kun je bij Orca altijd je verhaal kwijt bij een vertrouwenspersoon. Op dit moment zijn de vertrouwenspersonen Wieke Beumer en Sjoerd van Beek. Zij zijn onafhankelijk van de vereniging (beide oud-Orcanen) en zullen nooit actie ondernemen of je verhaal vertellen zonder jouw toestemming. Ze zullen naar je luisteren en kunnen helpen zoeken naar een manier om met je situatie om te gaan. Je kunt contact opnemen met de vertrouwenspersonen via vporca.sjoerd@gmail.com of vporca.wieke@gmail.com.

Je kunt met je melding ook altijd terecht bij het bestuur. Ook zij zullen naar je luisteren en je verhaal niet doorvertellen. Zowel het bestuur als de vertrouwenspersonen kunnen je helpen met vervolgstappen, als je dit wilt. Zo kan er een gesprek worden aangegaan met de dader, of een kan er een officiele klacht worden ingediend bij vereniging of sportbond. Bij een terechte klacht wordt door de vereniging natuurlijk ook actie ondernomen: de dader krijgt een serieuze waarschuwing of kan geschorst worden. In ernstige gevallen kan de politie worden ingeschakeld, dit blijft natuurlijk altijd jouw beslissing. Het bestuur zal hier altijd achter staan.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Dus zie je een vervelende situatie, voel je niet bezwaard om erheen te lopen en te vragen ‘Ben je oké?’. Je weet nooit wat voor effect dat kan hebben. We hopen natuurlijk dat Orca door iedereen ervaren wordt als een veilige plek en dat iedereen zich hier ook voor inzet. Als iedereen een beetje op elkaar let komen we al een heel eind!