Commissie in de Spotlight – KiKaRow

Door Petra Dijkstra

KiKaRow commissie

Orca kent talloze commissies, die alle over het algemeen een gemeenschappelijk doel voor ogen hebben: het bijdragen aan een leuker, beter, efficiënter Orca. Tussen deze commissies bevindt zich een vreemde eend in de bijt: KiKaRow. Deze commissie zet zich in voor KiKa en het grote roei-evenement dat er georganiseerd wordt om geld op te halen voor onderzoek naar kinderkanker. Bovendien bestaat deze commissie naast vier Orcanen, ook uit drie Tritonezen en vier Vikingers. Hoog tijd om meer over deze bijzondere commissie te weten te komen!

Chantal van Zeeland vertelt meer over de commissie waar zij sinds het begin van dit studiejaar deel van uitmaakt. Naast Chantal zijn van Orca ook Hannah Vreeburg, Ferdie den Butter en Iris Hertel actief voor KiKaRow. Met de leden van Triton en Viking vormen ze met zijn elven een commissie, zonder gebruikelijke commissiestructuur. Het Orcadeel van de commissie heeft gezamenlijk actiepunten, maar geen eigen voorzitter. Volgens Chantal is dat niet storend: ‘Bepaalde mensen nemen die taak eigenlijk al van nature op zich.’ Ook de vergaderingen verlopen anders dan “normale” Orca commissie vergaderingen. Deze commissie is minder gericht op gezelligheid, en meer op het uitvoeren van één gemeenschappelijke taak.

En wat houdt die taak dan precies in, hoor ik je denken? Deze commissie organiseert op 14 juli de afsluiting van het KiKaRow Rondje NL. Bij het Rondje NL wordt er in 14 weekenden 1400 km door Nederland geroeid in etappes van verschillende afstanden. De roeiboten die meedoen worden veelal gevuld door kinderkanker Survivors en hun familie en vrienden (buddies). De boot “The Vin” zal alle afstanden afleggen, telkens bezet door andere survivors of buddies die hebben leren roeien bij de roeiverenigingen die hun etappes organiseren. Op dit moment zijn er ook twee roeiers in training op de Driewerf. Verder zullen er een hoop andere boten gevuld worden met enthousiaste roeiers. Door het afleggen van de afstanden wordt sponsorgeld opgehaald, dat gaat naar een onderzoek naar kinderkanker dat wordt uitgevoerd in het Prinses Màxima Centrum hier in Utrecht. Dit is ook de reden dat de laatste etappe van 56.4 km geroeid wordt van Willem III (Amsterdam) naar Utrecht, waar hij bij de Driewerf zal eindigen. Hier wordt dan na 14 weekenden hard roeien de eindstand bekend gemaakt. De roeiers worden hier feestelijk onthaald.

Route kikarow

Naast het organiseren van de afsluitende dag met het feestelijke onthaal, waar van alles bij komt kijken van botentransport tot barbecueboodschappen en van watervergunningen tot rode loperhuur, zet deze commissie zich nu al in voor het ophalen van een zo groot mogelijk bedrag voor KiKa. Zo zijn er snorren verkocht op het Snorca feest en zullen er op meerdere evenementen acties voor KiKa worden gehouden. Chantal legt uit dat geld ophalen nu nog niet altijd makkelijk gaat: ‘Je probeert geld op te halen bij studenten, en we weten allemaal dat dat niet bepaald de mensen met geld zijn. Bij Viking gaat dit makkelijker.’ We willen natuurlijk wel allemaal bijdragen aan dit belangrijke onderzoek. Wie wil bijdragen kan doneren in de collectebus die in de bestuurskamer staat, of bij wervingsacties iets kopen. Zo zal er bij verschillende evenementen nog iets georganiseerd worden voor KiKa. Ook de vloten van Orca zetten zich in om geld op te halen voor dit doel. Omdat de commissie nog erg in de kinderschoenen staat, staat het nog niet vast welke acties er allemaal zullen komen om geld te werven. Als je zelf een goed idee hebt om geld op te halen, kun je Hannah mailen via vice@orcaroeien.nl. Als je meer wilt doen en zelf een wervingsactie wilt opzetten, kun je je opgeven via www.kikarow-utrecht.nl. Er zal ook mogelijkheid zijn voor Orcanen om zelf gesponsord mee te roeien met de laatste etappe. Hierover zal later nog meer informatie komen.

Al met al is het dus een groot evenement waar veel bij komt kijken. Het is waarschijnlijk de eerste keer dat zo’n soort evenement georganiseerd wordt. Het is heel gaaf dat we ons op deze manier als roeiverenigingen samen kunnen inzetten voor onderzoek naar Kinderkanker. Het landelijke einddoel is om 500.000 euro op te halen, dus draag vooral allemaal bij en kom op 14 juli naar de Driewerf voor het eindspektakel en om de roeiers aan te moedigen bij de laatste lootjes!