Voorbeschouwing – Head of the River Amstel

De Head zijn eigenlijk alle afstanden van de Roeivierkamp op dezelfde dag, in dezelfde heat. –  Jurrian van de Kraats

Gewoonte getrouw wordt de Roeivierkamp een week later opgevolgd door de Head of the River Amstel. In deze wedstrijd van maar liefst acht kilometer zal er in achten en dubbel vieren van Ouderkerk aan de Amstel naar de Sociëteit van de Hoop in het centrum van Amsterdam geroeid worden. Op deze wedstrijd wordt niet alleen het uithoudingsvermogen van de roeiers op de proef gesteld, maar ook de stuur zal moeten excelleren op het bochtige parcours van de Amstel. Waar vroeger de Head in aanzien bijna gelijk stond aan de Varsity, starten er tegenwoordig voornamelijk eerstejaarsploegen en enkele middengroep achten. Vorig jaar is de wedstrijd door de kou zelfs volledig geannuleerd en, op het moment van schrijven, zijn de zaterdagblokken van deze editie ook helaas vanwege de wind al gecanceld. Iets wat ons helaas voor deze al korte voorbeschouwing alleen de zondag blokken overlaat.

De wedstrijdsectie
Voor de wedstrijdroeiers zal zondag enkel het mannenblok van start gaan. Voor Orca zullen daarin alleen de eerstejaars de vereniging vertegenwoordigen. Eerstejaars Zwaar zal proberen de stijgende lijn van het lange baanseizoen door te zetten. De Head is vooral een test op doorzettingsvermogen en de jongens zijn vastberaden niet op te geven. De Eerstejaars Lichten hadden dit wedstrijdseizoen helaas nog niet heel erg veel geluk. Van auto ongelukken, blessures, zieken en slecht weer weten deze jongens helaas tegenwoordig alles. Hopelijk zal met de Head het geluk de jongens wedergekeerd zijn en zullen zij de Amstel onveilig maken.

De competitieboten
Bij de competitie boten is de zondag het blok voor de vrouwen. Hier zal  voor Orca onder andere de Dames Club8 het water betreden. Bij de Roeivierkamp lagen deze dames al mooi bij de rest van het veld en de verwachting is dus ook dat ze deze wedstrijd ook mee zullen gaan roeien voor de knikkers. Ook onze Club4x zal deze wedstrijd het water betreden. Dit zal de eerste ‘echte’ wedstrijd worden voor de dames van dit nieuwe nummer. Ambitie ontbreekt in ieder geval niet bij deze Dames gezien hun eerste wedstrijd gelijk 8 kilometer is. De hoop is dus ook dat zij in dit veld vooraan mee zullen doen. Tevens zal er onder de naam Orca 2 nog een competitie 4x meedoen. Deze vier bestaande uit onder andere oud clubc4 roeisters zal ook een poging doen de Amstel te temmen.

De Veteranen en oud leden
Waar de Head voor de wedstrijdsecties steeds vaker links blijft liggen, wordt hij juist zeer druk bezocht door veteranen. Wie op deze wedstrijd even goed rondkijkt zal generaties aan roeiend Nederland voorbij zien roeien. Oud eerstejaars achten, Nederlands kampioenen en Olympiërs zullen de Amstel trotseren. Om te beginnen zullen onze mannen van Hilhorst weer te water gaan. Waar ze door het slechte weer helaas de Roeivierkamp niet konden starten, lijkt het erop dat ze met de Head meer geluk zullen krijgen. De concurrentie zal helaas wel een stuk sterker zijn. Zo doet onder andere erelid Sjoerd Hamburger weer mee in zijn Zwolsche Combi. Deze boot vol met oud bondsroeiers en Olympiërs zal in een prachtige oude oranje Hollandacht, gestuurd door Orca’s meest succesvolle stuur, Merijn van Oijen een greep doen naar de winst. Hij zal in hierin op de hielen gezeten worden door erelid Geert Circkel en zijn Tromp 8. Ook oud ploeggenoot Bert Westerveld is van de partij. In een Hemus 8 zal hij laten zien dat hij het roeien niet verleerd is.

Verder zullen in het dames clubachten veld oud Orcanen Milena Knappstein en Ariënne Mulder in een Viking 8 ook een gooi doen naar de winst.

(We hebben ons best gedaan om alle oud leden die meedoen op te sporen, meldt het vooral als we iemand vergeten zijn!)

Wil je dit spektakel van dichtbij meemaken is de Head ook een zeer leuke wedstrijd om vanuit de coach-caravaan langs de kant te bewonderen. En tevens heb je met 16 kilometer fietsen ook gelijk een workout gehad!