Voorbeschouwing – Heineken Openingstournooi 2019

 

Door Lard Montesano Montessori en Julia Bos
Welkom geachte lezer bij de aftrap van het competitieseizoen!
Het begin van het wedstrijdseizoen werd geteisterd door neerslag, straffe winden en afgelaste velden. Nu de wind wat is gaan liggen is het tijd voor de comporoeiers om uit hun nest te komen en voor de eerstejaars om in hun badkuipen te kruipen.
Als vanouds wordt het seizoen afgetrapt door een heerlijk weekend in de Beekse Bergen. Bijna alle roeiers kunnen het weekend op het park doorbrengen en zich weer gezellig met elkaar bezatten. Een spannend moment voor de eerstejaars en voor de coaches een mooie gelegenheid om hun coachkids uit te buiten en op ploeguitje te gaan. Wij zullen de ploegen voor u op een rijtje zetten. Dit jaar zullen we niet elke ploeg beschrijven. We introduceren alle starters en lichtten de sterkste ploegen wat verder uit, zodat u weet op wie u moet letten. Daarnaast delen we ook een wedstrijdplan voor de 500 meter.

 

Even voorstellen
C4+
Allereerst de deelnemers van de NSRF Stuurboord bokaal. Deze bokaal bevat de HOT, de Skoll cup, de Okeanos Tweekamp, de EDR, de Rottebokaal en de Gyas Meerkamp.  De bokaal neemt de ploegen mee door het hele land, om op de Rottebokaal hun krachten te meten met de Bakboord bokaal. Na deze slopende wedstrijd eindigt het avontuur in het hoge noorden: Groningen.
Dit zijn de vaste stukken die in het komende seizoen op het bord zullen staan, zowel op wedstrijden als in voorbeschouwingen.
De mannenafdeling bestaat uit een luttele vier ploegen. De heren van B(r)ak halen, Browjob, B.V.rOw’tje en Aquaholics zullen dit jaar de Orca eer verdedigen in de stuurboord bokaal.
Uit de eerder spardata blijkt dat B.V.rOw’tje de huidige scepter zwaait over de andere ploegen. Dat feit zal de andere ploegen niet ontgaan zijn, aangezien het sparplankje van de koplopers al een keer gebrast is. Zal de oefening in de Chuck Knorris voldoende zijn om hun voorsprong te behouden? Weten ze de oppositie te vlug af te zijn? Nemen ze daadwerkelijk een BVO’tje mee de boot in? We gaan het zondag meemaken.

De damesafdeling is wat uitgebreider. De imponerende delegatie bestaat uit Boegbeeldig, Keizer Nerow, Hardslag, Bermuda Driesnoek, Rocket Rowers, Bavaaria, Ingeblikkeld, Kokosboot en DROWning.
Afgelopen jaar hebben wij vele damesploegen in hoge poules mogen zien eindigen. Kunnen deze ploegen de prestatiedruk aan? Uit de huidige, niet al te complete, data lijken Keizer Nerow en Hardslag de grootste kans te maken. Rocket rowers en Bavaaria starten echter in poule 1, maar misschien zegt dat nog niet veel. Wordt het voor deze dames statistiek of toekomstmuziek?

De HOT is een wedstrijd die regelmatig bijgewoond wordt door mensen die niet eens binnen de bokaal vallen. Dat blijkt ook uit het aantal eerstejaars ploegen die de wedstrijd los roeien.
Voor de mannen nemen Strijklust, Brakboord, de Heren ClubC4 en FOCUS de extra uitdaging aan. Vanuit de vrouwelijke hoek stappen Code Rowd, dRiemteam en Triggered naar voren.
Voor de Heren ClubC4 is het een mooi moment om hun kracht te meten tegen de topploegen van andere verenigingen. Daarnaast kan Triggered laten zien dat hun fenomenale tijd op de spar geen toeval was.

In de C4+ categorie hebben we nog twee wildcards. Ouderejaarsploegen KANTJEBOORD!! en de Astrownauten wagen zich aan het ervarenC4+ veld. Bij deze wedstrijd doen daar aardig wat ploegen aan mee. Wie weet wat deze ploegen in dit bijzondere veld teweeg gaan brengen.

 

 

4+
In het veld der gladde vieren is ook een guitige groep Orcanen te vinden. De mannen van Spookboot, Reupvier, Kanorca’s, Bootram en Kyrowgre gaan laten zien dat ze net zo goed aan palen kunnen trekken als dat ze er in kunnen klimmen. Duizendboot en Sparrow zullen de eer van het damesveld hoog houden.
De heren van Spookboot en Reupvier bezitten sterke roeiers waarvan sommigen uit de wedstrijdsectie komen. Dat belooft dus een ontzettend gave poule 1 wedstrijd.
Duizendboot leent haar naam aan het feit dat de ploeg maar liefst 11 roeisters bevat. Zij zullen dit weekend de hypothese Mb = Hg  (meer benen = hard gaan) trachten te bevestigen.

 

2x
Dan komen we aan bij het laatste veld, waarvan onze delegatie volledig door dames gevuld is: Het dubbeltwee veld. Mario en Roeiigi en Dubbel D zullen het op mogen nemen tegen Njord en Okeanos. Een ploeg bestaande uit oud-wedstrijdbeest en een comporoeister, tegen twee oud-clubachters. De uitslag kan ik enkel gokken, place your bets.

 

 

 

Daar is ‘ie dan: 500 meter wedstrijdplan
Voor iedereen die nooit eerder een 500 meter heeft geroeid tijdens een wedstrijd, zal de eerste keer spannend zijn. Zie hier daarom een 500 meter wedstrijdplan om inzicht te krijgen in hoe zo’n wedstrijd gaat. Niet alleen handig voor de stuurboordroeiers, maar ook voor de bakboordroeiers onder ons!


Voorbereiding
Ter voorbereiding van een 500 meter (en andere roeiwedstrijden!) is het handig om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg er voor dat je ruim van te voren aanwezig bent en al je spullen bij je hebt. Dit betekent dat jij de juiste schoenen, broek en Orca-shirt bij je hebt en met je team hebt afgesteld dat de broeken, petjes en eventuele thermoshirts dezelfde kleur hebben. Je moet natuurlijk wel uniform starten en laten zien dat jij Orca vertegenwoordigt! Ook is het handig om je bidon (met sok!) mee te nemen en daar je 10/13 in te stoppen. Mocht er op het laatste moment nog gesleuteld moeten worden aan de boot, dan is dat tenminste mogelijk. Verder is het handig om van te voren voedzaam gegeten te hebben. Afhankelijk van de starttijd kun je denken aan grotere maaltijden zoals pasta of boterhammen of aan snacks als bananen, eierkoeken, ontbijtkoekrepen of kwark. Eet wel een beetje op tijd, want anders voelt het niet zo prettig tijdens een wedstrijd. Als jij aan al deze dingen hebt gedacht, sta je waarschijnlijk al een stuk relaxter klaar voor de 500 meter!

De wedstrijd   
Je stapt de boot in met je ploegje en je focus gaat aan! Vanaf nu concentreer jij je op het roeien, want je wilt natuurlijk een zo’n goed mogelijke tijd neerzetten. Bier drinken kan daarna wel! Je zult met je ploegje moeten oproeien naar de start. De oproeibaan ligt aan de stuurboordkant en is gescheiden van de wedstrijdbaan door middel van een bolletjeslijn in het water. Als er boten langsvaren die bezig zijn met een wedstrijd, moet jouw boot laten lopen. Je kunt de oproeibaan gebruiken om te letten op je techniek en het samen roeien met je ploegje. Ga bijvoorbeeld 1e en 3e stop roeien en probeer wat startjes. Het zal druk zijn met andere boten, dus luister altijd naar je stuur! Gebruik de oproeibaan en het vrije gebied voor de start om alvast wat benen te geven en goed warm te worden.

De voorwedstrijden worden geroeid door middel van een 500 meter achtervolgingsrace uit doorstart. Dit betekent dat je al roeiend over de start begint. Begin bij een doorstart vóór de start al met bouwen, zodat je zo krachtig mogelijk begint aan de wedstrijd. De eerste twintig halen zijn gratis, dus geef die eerste halen volle kracht zodra je over de start bent. Daarna blijf je samen hard pompen en geef je nog steeds alles. Blijf goed samen, houd die focus en je ogen in de boot! Halverwege zal de stuur de tussensprint aangeven. Deze sprint is weer een drie op twintig, waarbij je opnieuw sterk gaat zitten, gaat bouwen en nog meer benen geeft. Vervolgens is het al snel tijd voor eindsprint, waarbij je natuurlijk nóg meer geeft dan je al deed. Je moet helemaal kapot gaan en niet meer kunnen bij de finish. Geef álles, want dan is die 500 meter nog sneller voorbij! De finale is een 500 meter boord aan boord race met vaste start. Dit is eigenlijk hetzelfde, maar je begint vanuit stilstand met een startje. Je gaat driekwart opgereden klaar zitten en houd je focus in de boot. Zodra je ‘GO!’ hoort mag je gaan! Je roeit dan drie keer driekwart en doet dit lekker fel. Je houd je blad helemaal in het water en duwt die boot weg. Gooi er een drie op twintig overheen, blijf samen beuken en win die wedstrijd!