Voorbeschouwing – Varsity 2019

 

“De Varsity is de belangrijkste wedstrijd ter wereld in een weekend in het jaar” – Geert Cirkel, Orcaan, drievoudig Varsitywinnaar

Door Jurriaan van de Kraats

De klok is weer een uur vooruit, de lente zon verbrand langzaam je wangen, de vogeltjes fluiten je wakker en onze blauwe buren lopen weer vol hoop door de Driewerf. Kortom, alles wijst erop dat de Varsity weer voor de deur staat. Binnen het wedstrijdseizoen is de Varsity altijd een beetje een vreemde eend in de bijt. Met nu al weer 136 edities (met enkel een onderbreking bij de Wereldoorlogen) is het de oudste, aan een lopende roeiwedstrijd van Nederland. Deze wedstrijd was destijds het Nederlandse antwoord op de Engelse Boatrace of Henley Royal Regatta. De ultieme uitdaging tussen de landelijke studenten corpora om te kijken welke vereniging het beste was.

Waar de Varsity door de jaren heen veel veranderingen heeft ondergaan (zo mochten eind jaren 70 ook vrouwen mee doen en vanaf de jaren tachtig zelfs de knorren) blijft de verenigingsstrijd centraal staan. De Varsity draait namelijk niet om de roeiers. Nee, de Varsity start men voor de vereniging. Enkel studentenverenigingen mogen meedoen en enkel verenigingsboten mogen het hoofdnummer starten. Ondersteund door een legioen aan studenten die met hun gekleurde jasjes de oever tot een mooie regenboog kleuren terwijl ze hun vereniging over de finish juichen. Studenten die in de pauze onder luid geschreeuw kluiten gooien naar de andere verenigingen of de andere verenigingen te lijf gaan in het zogenaamde ‘brassen’. De Spelen of het Nederlands Kampioenschap win je als roeier, de Varsity win je voor je vereniging. Het zal niet de eerste keer zijn dat er een Holland 8 geknapt of een trainingskamp afgebroken is voor de Varsity. Het is de Varsity dat de jasjes met hun verenigingen verbindt en het is daarom dat de corporale roeiers het winnen van de Varsity vaak zien als een van de hoogtepunten in hun carrière.

En hoe zit het dan bij de knorren? De knorren doen niet aan het circus van jasjes, brassen en de uit de hand gelopen grap die men een mores noemt. Juist de beweging tegen het corporale – met bijvoorbeeld T-shirts of een tanktop in plaats van vestjes en jasjes, een busje in plaats van een limo en het luidkeels door elkaar, uit de maat zingen van het verenigingslied – definieert het ‘knorporale’. Wij zijn eigenlijk zo anti-corporaal, dat deze knorrigheid misschien wel ergens een eigen vorm van corporaal is. De Varsity hoort daar, met al zijn glorie, natuurlijk niet tussen. Maar toch, elk jaar weer bezoeken wij deze bijeenkomst van opgeblazen waanzin. Want hoe vreselijk de wedstrijd ook is – het water is slecht, je weegt in een tent, de wc is een dixi, de douche is een tuinslang, drinkwater zit in een flesje en ze vragen dan ook nog eens entree voor een weiland – stiekem kijken we elk jaar weer vol verwachting uit naar dit spektakel. Want wat is er als Orcaan nu mooier dan voor de ‘grootste knor’ de Varsity te winnen?

Het hoofdnummer

Om onze blauwe buren te parafraseren: voor alles het hoofdnummer. De Varsity draait namelijk maar om een nummer en dat is de Oude Vier. De vier beste roeiers van de vereniging zullen in een vier-met-stuurman, na een voorwedstrijd van twee kilometer, een drie kilometer lang parcours, met bocht, afleggen over het heilige water. De winnaar wordt begroet door een kanonschot op de finish en de volledige vereniging die (naakt) naar je toe komt zwemmen. Het kanon heeft door de edities heen al vijf keer voor Orca mogen schallen en Orca is (vol trots) ook verantwoordelijk voor het grootste deel van de regels omtrent het hoofdnummer.

Dit jaar zal de Oude Vier van Orca bestaan uit de Middengroep Zware Development 4-. De boot zal voorgeslagen worden door Cas Klingenberg. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om in minder dan een half jaar van ´threetard van het andere boord’ naar slag van de Oude Vier te gaan. Met zijn ervaring in een 4+ zal hij de boot naar de finish leiden en het tempo tot grote hoogte laten komen. Iets wat ook nodig is, want achter Cas zit Robert Kooiman. Deze man is zwaar in hart en nieren en is daarmee ook het meest comfortabel op tempo 28. Want dat wat Robbert misschien in tempo laat liggen, compenseert hij met vermogen. Robert heeft namelijk het snelste ergo-pr van de hele Middengroep. Op twee zit misschien wel de beste middenschippers van de wedstrijdsectie. Pieter Haijtema kent namelijk maar één stand en dat is pompen totdat je er bij neervalt. In een powerblok met Robbert zullen zij dan ook het Amsterdam Rijnkanaal omploegen. Op boeg zit Erik van Welsenes. Deze soepele roeier zal alles dat voor hem gebeurt in het gareel houden en nog een tintje finesse aan het woeste pompen toevoegen. Dit alles wordt vervolgens onder de duim gehouden door Aniek van Veenen. Deze voormalige stuur van Eerstejaars Zwaar kent deze jongens als geen ander en weet dus ook precies wat ze moet roepen om de vier nog harder te laten gaan.

Echter, onze vier zal het niet makkelijk krijgen. De concurrentie komt uit alle hoeken van Nederland en vooral (oud)bondsroeiers hebben hun pijlen gezet op deze editie. De grote publieksfavoriet voor dit jaar zijn onze blauwe buren. In een boot met vier actieve bondsroeiers (die allemaal corporaal zijn) zullen zij voor de zoveelste keer een gooi doen naar het gouden blik. De Voorbeschouwingscie is sceptisch. Triton heeft namelijk wel eens vaker ‘een zekere overwinning’ aan zich voorbij laten gaan.  Daarbij moeten Jacob en Kaj terug komen vanuit hun Holland 8 trainingskamp in Italië en lopen Jakub en Harold selectie voor hun 4-. Nee, de grootste uitdager zijn de rode knorren uit Amsterdam. Skøll mag namelijk dan wel geen actieve bondsroeiers hebben, ze hebben meer vermogen dan Triton. Ze hebben ook vaker samen kunnen trainen dan Triton en hebben, in tegenstelling tot Triton, alles kunnen geven voor de Varsity. Tevens hebben wij natuurlijk veel liever dat het gouden blik naar een andere rode knor gaat, dan onze blauwe buren. Verdere concurrentie zal komen uit Njord, die twee Algies in de boot en een langs de kant hebben, en Nereus, die met een vier vol ‘lichten’ zowaar weer eens de wedstrijd dreigt te verliezen.

Sinds kort is er ook voor de Dames een oude vieren veld. Het is dan geen drie kilometer en een 4- in plaats van een 4+ maar het wordt wel gezien als officieel hoofdnummer. De winnaar krijgt ook het beruchte gouden blik en gaat de boeken in als winnaar van de Varsity. Dit jaar stuurt Orca helaas geen Oude Dames Vier naar Houten. De hoop is dat we volgend jaar wel volop aanwezig zullen zijn in beide velden en ook voor onze dames het kanonschot af zal gaan.

De rest van de wedstrijd

Voor de rest van roeiend Nederland is de Varsity de grote aftrap van het kortebaan seizoen. Dit betekent dat de wedstrijdroeiers alleen nog maar boord aan boord wedstrijden van 2 kilometer met vaste start zullen roeien. De spanning ligt hoog, zeker voor de eerstejaars achten. Zo mag Eerstejaars Dames dan eindelijk weer eens aan de start verschijnen. Met een verkorte Roeivierkamp en een gecancelde Head konden zij in het langebaan seizoen niet veel roeien. Ze zullen dus op de Varsity alles op alles zetten om in die A-Finale te komen. Want een B finale heeft de varsity niet. Helaas is afgelopen weken een van hun roeiers geblesseerd geraakt. Ze zullen dus het heilige water betreden met oud-middengroeper Emma Verkaaik. Het veld van Eerstejaars Licht ligt weer eens spannend dicht bij elkaar. Op de Head (een wedstrijd van 8 kilometer) finishte de top 10 binnen een minuut van elkaar en op een 2 kilometer wedstrijd zal dit verschil alleen maar kleiner worden. Na op het Lichte Pikkendiner een masterclass lichtroeien gekregen te hebben, zullen onze jongens vol wijsheid het Varsityterrein betreden. De sleutel tot succes wordt hard starten, niet stoppen en vooral geen soep eten. Onze Eerstejaars Lichte dames zijn ook klaar voor het kortebaanseizoen. Waar de lange afstand voor deze dames soms iets te lang duurt, hebben zij op de Roeivierkamp laten zien dat zij wel zeer goed kunnen sprinten. Een snelle rekenaar zou kunnen zeggen dat een 2 kilometer niets meer is dan acht keer een 250 meter en daarmee één grote sprint, dus dit gaat helemaal goed komen. Als laatste betreedt ook Eerstejaars Zwaar het golfslagbad in Houten. In een nieuwe acht en routinier Floris-Jan van der Woude op 4 zullen zij laten zien dat de andere verenigingen niet zo gemakkelijk van de zwaren van Orca af komen.

Bij de middengroepen doen er aanzienlijk minder roeiers mee aan de Varsity. De organisatie heeft namelijk traditie getrouw, ten gunste van de overnaadse velden, menig (vol) wedstrijdveld geschrapt. Ondanks deze tegenslag, zijn er zeker nog een aantal spannende velden waar Orcanen aan meedoen. Daan Klomp zal deze wedstrijd als voorbereiding pakken voor het Nederlands Kampioenschap over twee weken. Met achttien inschrijvingen in de heren-elite-skiff belooft het een spannende wedstrijd te worden. Daan maakt zich in ieder geval geen zorgen. Afgelopen week heeft deze roeier een gloednieuwe boot voor zichzelf geregeld en gaat, aldus de profcoach, “zowaar weer hard”. Bij deze  nieuwe backwing-skiff hoort natuurlijk ook een passende naam. Na een lang conclaaf heeft De Brigade besloten om hem (voorlopig) tot de “Skrrrt” te dopen (maar we staan nog open voor suggesties). Daan zal niet de enige Orcaan zijn in de elite skiff. Ook de gebroeders Jeppe en Douwe Rietveld zullen weer met Nederland en elkaar de strijd aangaan. Nadat de beginnelingen skiff geschrapt was besloten deze jongens zich in te schrijven voor de elite skiff. De concurrentie is divers, in een veld met beginnende skiffeurs tot (oud)WK roeiers zullen zij zich aan roeiend Nederland proberen te meten.

Ook de tweede Middengroep Zwaar 4  zal meedoen in het hg4+ veld. In een veld met een groot deel komende development 4-‘ers zullen zij met deze wedstrijd een mooie meting hebben met de rest van Nederland. Bij de dames zal de Middengroep Dames 2x naar het Amsterdam Rijnkanaal afreizen. Op de Winterwedstrijden hebben zij het zeer goed gedaan en ook voor de Varsity is het plan om voor de knikkers mee te doen in hun veld. Zij zullen deze wedstrijd dan ook zeker zien als laatste krachtmeting voor de start van het developmentklassement.

Overnaads

Een gegeven dat de Varsity nog bijzonderder maakt, is dat het de enige kortebaan wedstrijd is waar ook competitie roeiers aan mogen meedoen. In de houten overnaadse boten, dwz. een oude bouwstijl waarbij de huid uit planken gebouwd wordt, zullen ook zij de loodzware 2 kilometer afleggen om te gaan voor het Varsity blik. Bij de mannen zal de vier gevuld zijn met de jongens van Draft Delerium. Met oud-lichte Dirk-Jesse Schaafsma aan boord zijn de verwachtingen uiteraard hoog. Aan de voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen. Met Dirks authentieke kaaspannenkoeken op de vooravond zullen de jongens voldaan aan de start verschijnen. Waar vorig jaar alleen nog de mannen een overnaadse 4 stuurde, zal er dit jaar ook vanuit Vin een dames vier in Houten starten. Op de 2 kilometer zullen deze dames het in dit pauze nummer opnemen tegen de andere verenigingen en hopelijk als snelste over de finish komen.

De Varsity is een circus dat elke roeier wel een keer moet hebben meegemaakt. Gelukkig is deze wedstrijd praktisch om de hoek. Dus pak je fiets, trek je knorrigste trui (of tanktop) aan, zet die propellerpet op je hoofd, pak die korte broek uit de kast, vindt die vlugge stappers voor het modderige terrein, join de Whatsapp groep en ga met Orca naar de Varsity!