Voorbeschouwing – Hollandia en NK Klein 2019

door Jurrian van der Kraats en Olof Huiberts

Het speelkwartier is over. De tijd is gekomen voor het NK en voor de klassementen, de echte wedstrijden.

“Fuck Njord” – Arnt Mein, Voormalig Orcaan, 18 klasserende blikken, trots roei-ouder (2017)

Het is weer tijd voor de Hollandia Roeiwedstrijden. Bijna traditie getrouw is deze wedstrijd een van de eerste wedstrijden op het korte baan seizoen. Hollandia vindt plaats op de idyllische Bosbaan in Amstelveen en is georganiseerd en vernoemd naar de K.Z.&R.V. Hollandia Roeiclub, de roeivereniging waar ‘enkel’ bondsroeiers lid van kunnen worden. Zelf roeien doet men er al een tijdje niet meer, maar bij internationale wedstrijden waar het opgeven van een vereniging verplicht is, kan men ze nog wel eens voorbij zien shinen. “Wat doet Hollandia dan wel?” zal men zich misschien afvragen. Na een korte speurtocht op hun website kwam ik er achter dat Hollandia Hollandia organiseert. Dit doen ze niet alleen, ook onze donker en licht blauwe vrienden van Triton en Njord helpen met het in goede banen leiden van dit evenement.

Tevens zal ook dit jaar Hollandia het Nederlands Kampioenschap Kleine Nummers zijn. Dit houdt in dat alle boten met 2 riemen (een skiff en een 2-) zullen racen voor de titel beste roeier van Nederland. Wat deze wedstrijd uniek maakt (en niet zoals elke andere wedstrijd waar heel Nederland aan meedoet), is dat hij in toernooivorm gestart zal worden. Op vrijdag zullen alle deelnemers een time-trail varen over 1900 meter. Op basis van deze time-trail worden de kwartfinales op de volgende dag geloot. Hier zal men strijden om een plekje in de halve finales. Daar zal vervolgens bepaald zal worden wie voor de knikkers meedoet in de A-finale of lekker de ballenbak van de B-finale in mag.

Het NK

Voor Orca zullen dit jaar voornamelijk de ouderejaars wedstrijdroeiers aan de start van het NK verschijnen. Na een jaartje zich niet met roeien bezig te hebben gehouden, zal Inge Janssen weer aan de start van het NK verschijnen. Inge is, na deze korte onderbreking, weer helemaal terug bij het Nederlands Team en heeft zich zelfs weer in de dubbel 4 weten te racen. Na een succesvol voorseizoen en een tweede plek op de Skiffhead liggen de verwachtingen hoog. Zo heeft de KNRB haar voor deze wedstrijd als derde geplaatst (dit is te zien aan de p3 achter haar naam). Dit betekent dat de bondscoaches denken dat Inge op dit NK de derde plek zal gaan behalen. De Voorbeschouwingscie is hier redelijk sceptisch over. Als het aan ons ligt wordt Inge namelijk gewoon Nederlands kampioen. Inge zal het onder andere moeten opnemen tegen Margriet Lantink. Ook Margriet gaat namelijk lekker dit seizoen. Zo heeft ze niet alleen een nieuw persoonlijk record op de ergo getrokken, maar ook geblikt op de Winterwedstrijden en de Skiffhead. Een groot deel van haar concurrentie heeft ze al gepakt bij de spar van trainingskamp Tilburg en ze zal dus ook proberen dit NK zoveel mogelijk bondsroeiers er uit te palen en met een mooie eindklassering naar huis te gaan. Ook ons ergo beest Tosca Kettler zal aan de start verschijnen. In het voorseizoen was deze lichte dame redelijk afwezig op het Nederlandse strijdtoneel. Maar na het veroveren van de eerste plaats in de ergo top 10 en meerdere blikken behaald te hebben in Gent, zal Tosca zeker mee roeien voor een plekje in die beruchte A-finale.

Tevens zullen alle mannen van De Brigade op het NK verschijnen. Waar Orca nog aan het bijkomen is van de botendoop bij de laatste ALV, heeft ook Daan Klomp met een kapot gevallen Swift-bidon Tilburgswater over zijn nieuwe boot gegooid. Hiermee heeft hij haar officieel gedoopt tot de “T.B.F.N.A. Skrrrt”. Voor Daan is het komende NK al helemaal spannend. De zes skull mannen van de bond doen namelijk niet mee en het NK ligt dus open voor de rest van skullend Nederland. De grootste concurrentie zullen de mannen van Skoll zijn. In Tilburg kon Daan deze mannen goed bijhouden en het ziet er dus ook naar uit dat als hij zich goed voelt, hij voor de knikkers mee kan doen in de A-finale. Langs de kant zal de spanning misschien nog wel groter zijn dan in de boot. Daan is namelijk erg goed in eindsprinten en hij gaat meestal op de tweede kilometer pas echt hard. De hoop is dus ook dat voor dit NK dit niet te laat zal zijn en Daan de eerste Orcaan zal zijn die zowel bij de junioren, de lichte en de zware Nederlands kampioen geworden is.

Vincent Goris heeft ook een zenuwslopend NK voor de boeg. Met een licht veld dat bijzonder dicht bij elkaar ligt, zal de strijd spannender zijn dan ooit te voren. Er staat namelijk veel op het spel. Vincent is bezig met de formatie van een Nederlandse lichte dubbelvier, en een paar ploeggenoten proberen zelfs de olympische spelen te halen. De strijd zal niet alleen op het water zijn, ook op de weegschaal. Er moet namelijk op alle drie de wedstrijddagen worden ingewogen op 72,5 kg. De verwachtingen liggen hoog, in een directe spar heeft Vincent de nummer vier van vorig jaar naar huis geroeid. De hoop is dat hij het podium rood, grijs en zwart zal laten kleuren. De middengroep lichte brigademan, Niels Kanters, laat ook zijn krullenbol zien op het NK. Dit zal hij doen ter voorbereiding op zijn eigenlijke hoofdnummer, de LHB1x op zondag. De verwachting is dat hij hier A-finale zal varen, en mee zal doen voor de knikkers.

Misschien een vreemde eend in deze voorbeschouwing is Jelmer Bennema. Deze junior is namelijk lid van Viking. Ondanks dat is hij wel vanaf begin af aan trouw onderdeel van De Roeibrigade, en zal hij dit weekend starten in de J18-1x. Binnen voorbeschouwingscie is dit namelijk stiekem ons favoriete veld. Elke 500m is het namelijk een grabbelton wie waar ligt. Vijf bootlengtes voorsprong is geen garantie en werkelijk alles gebeuren. Combineer deze onvoorspelbaarheid van een juniorenveld met de veel te fanatieke roei-ouders langs de zijkant, en het zal misschien wel het meest vermakelijke veld van het hele NK zijn.

Klassementen

Hollandia is niet alleen het NK-klein, maar ook de start van de Development klassementen. Dit betekent dat de meeste midden-groepers uit hun winterslaap moeten komen. De grote favoriet is de MGLD2x, met Jonna Mourik en Willemijn Winters. Op de Winterwedstrijden en Gent hebben zij al hun gestarte nummers gewonnen. Dit betekent niet dat het makkelijk wordt, want dit is een veld dat gedomineerd wordt door Njord, Triton en Nereus. Ze zullen een directe strijd met hun moeten aangaan in de voorwedstrijd. Op zondag zullen ze de LDG2x starten. De A-finale zit er dik in en hier zullen zij waarschijnlijk ook weer hun blauwe en bordeauxrode tegenstanders tegenkomen. De hoop is dat ze goed met de spanning om kunnen gaan, snel zullen varen en met het mooie leeuwenblik naar huis gaan.

Ze kunnen hierbij steun zoeken bij de MGL2x van Pelle Laken en Olof Huiberts. Om te zeggen dat dit de favoriet is in hun veld is wat overdreven, maar ze zijn zeker de grote wildcard. Deze jongens hebben in maart besloten om de energie die ze normaal gesproken steken in eten, in roeien te stoppen. Hun grote concurrenten hebben ze er direct, dan wel indirect uitgespard. De jongens zullen gelijk op de proef gesteld worden, want in het development veld zullen ze in de voorwedstrijd voor de eerste plek moeten gaan, willen ze de finale starten. Op zondag zal het nog lastiger worden dan zitten ze in de voorwedstrijd met de grote favorieten. Onze lampjes zijn er nuchter onder, willen ze winnen, dan moeten ze toch wel winnen van hun concurrenten. Aan de fans zal het niet liggen de voltallige familie Laken en Huiberts zullen als echte roei-ouders vanaf de kant, de boot vooruit proberen te schreeuwen.

Wie ook van plan zijn om hard te varen zijn de MGD2x van Pien Barnas en Ariana Tanja. Zij hebben het op de Winterwedstrijden goed gedaan en ook op de Varsity haalden zij de A-finale. Zij zullen in hun voorwedstrijd tegenstand krijgen van Joan Lintmeijer en Agnes Lanooij (Triton). Beide lichte dames hebben in het voorseizoen in de skiff gezeten en zullen nu laten zien dat lichte dames prima mee kunnen varen in het dames veld. De grootste concurrentie zal misschien nog wel komen van een derde Orca boot, de 2x van Wia Ruiter en Lisanne van der Lelij. Deze dames hebben het hele voorseizoen geskifft en dit zal hun eerste krachtmeting worden in de dubbeltwee. Pien en Ariana en Wia en Lisanne zullen op zondag elkaar hopelijk ook in de A-finale ontmoeten. Ze starten beide namelijk ook de DG2x. Het veld ligt best wel dicht bij elkaar en beide voorwedstrijden zijn gevuld met hard roeiende ploegen. Het belooft dus een spannende wedstrijd te worden.

 

Ook Jeppe en Douwe Rietveld hebben de skiff ingeruild voor de development dubbeltwee. Dit is maar voor heel even want beide broers zullen op zondag de degens kruisen in de HB1x. Beide velden liggen helemaal open en ze zullen er alles aan doen om er een blik uit te blaffen.

De laatste development boten zijn de MGZ4-‘s. De eerste 4- zal de boot zijn met Cas Klingenberg op slag, met het befaamde powerblok is de verwachting dat de voormalig oude vier de A-finale zal halen. De tweede 4- wordt voorgeslagen door Michiel Swaving Dijkstra, en hebben veel geoefend met oplijnen. Zij zullen dus goed klaar liggen om dit weekend keihard te gaan starten. De concurrentie is letterlijk en figuurlijk erg zwaar, maar wij hebben er het volste vertrouwen in dat onze jongens misschien nog wel zwaarder zijn. Op zondag zullen beide 4-’s het HG4- veld betreden en ook een gooi gaan doen naar het klasserende blik.

De eerstejaarsklassementen gaan ook gewoon door. Eerstejaars Zwaar hebben alle omstandigheden op de WAB geoefend en zullen met de tegenwind op de Bosbaan proberen de A-finale te halen. De Eerstejaars Lichten hebben op de Varsity laten zien dat ze goed kunnen eindsprinten. Aan de start is hard gewerkt, en de jongens zijn van plan om gedurende de race alle boten achter zich te laten. De Eerstejaars Dames hebben gewerkt aan het tempo draaien. Na een weekend met MGL getraind te hebben, zullen deze dames als echte Grieken in tempo 40 over het water vliegen.  De Eerstejaars Lichte Dames hebben hulp van buitenaf ingeroepen. In een Orca/Argo combi zullen zij weer vol achter de punten aan gaan. Er zullen deze wedstrijd geen B-finales gevaren worden, dus de dames moeten gelijk aan en door naar de A-finale.

Alle eerstejaars boten zullen op zondag ook een gooi doen naar het beruchte beginnelingen blik in de beginnelingen 8+ op zondag. De hoop is natuurlijk dat hier vier keer het kanonschot voor Orca zal gaan klinken. Triton heeft namelijk ook voor deze wedstrijd hun kanon van zolder gehaald

Andere Velden

Dit weekend zullen ook nog enkele wedstrijdploegen aan de start verschijnen die niet meedoen met het NK of een klassement. Zo start de MGZ 2- van Maarten Mein en Boyd Beerling in het HG2- veld op zondag. Deze boegen van de oude acht hebben afgelopen maanden aardig geleerd een 2- op gang te houden en zullen op Hollandia gelijk op de proef gesteld worden. Het veld is dit jaar, in vergelijking tot voorgaande jaren, bijzonder zwaar en vooral ook bijzonder sterk bezet. Gelukkig kunnen onze boys rekenen op de trouwe support van Arnt Mein, de voetbalvader van de roei-ouders. Luid schreeuwend support deze oud Orcaan de roeiers naar de finish. Hierin vergeet hij soms helaas dat er ook andere verenigingen meefietsen.

Ook Willemijn van der Pijl en Tami de Lange zullen de 2- instappen. Beide middengroep dames zijn dit jaar laat begonnen met wedstrijdroeien. Echter, zeker de afgelopen weken hebben ze grote stappen gezet en zullen ze vol gaan voor de A-finale. De taak is simpel, in voorwedstrijd van vier deelnemers hoeven ze namelijk alleen niet laatste te worden.

Het grootste avontuur zal misschien wel plaats vinden voor de dame Nienke Hinsenveld en lichte Kai Mos. Beide roeiers zullen namelijk voor het allereerst een skiffwedstrijd starten. Binnen de middengroep heeft Nienke een van de snelste ergo PR’s en de hoop is dus ook dat zij haar kracht kan weten te vertalen op het water. Kai weet als echte lichte natuurlijk als geen ander wat tempo tikken is. In het voorseizoen heeft deze vastgeroeste stuurboorder heeft zijn ene riem ingeruild voor twee en is vastberaden om ook in de skiff het tempo tot grote hoogte te laten stijgen en het beginnelingen veld onveilig te maken.

Wat is Orca anders dan een grote roei-familie? Dit weekend zullen onze dappere Orcanen, in het genot van de brandende zon en een lichte windtegen,  een gooi doen naar de overwinning. Kom allemaal dus kijken bij deze prachtige wedstrijd. Ga staan bij het erevlot of fiets mee en schreeuw onze roei-kinderen met het fanatisme en enthousiasme van een volwaardige roei-ouder over de finish!