Een kaartje van… Sander Quast

In “een kaartje van…” sturen Orcanen elkaar een kaartje met een doorgeefvraag. In de vorige editie vroeg Maria Mojet aan Sander Quast: Hoe bevalt je eerste jaar clubacht sturen bij Orca? Is het heel verschillend van je jaar als wedstrijdstuur bij Euros?

WhatsApp Image 2019-05-07 at 16.01.34

Hoi Maria,

Dit jaar heb ik een heel leuke clubachtploeg, dus het clubachtjaar bevalt me goed! De verschillen tussen mijn jaar bij Euros en nu bij Orca zijn groot. Beide jaren hebben hun leuke kanten. Van een van de kleinste verenigingen ging ik naar een van de grotere, van een dubbelvier naar een acht, van een wedstrijdploeg naar een clubacht en van knorporale knorren naar knorrige knorren.

Wat ik vooral merk is dat je alles heel anders meemaakt als je al een jaartje in de roeiwereld hebt meegedraaid. Niet alles is nieuw meer, dus je stapt met een heel ander gevoel de vereniging binnen. Bij het sturen kom je erachter aan hoeveel details je kunt werken om nog beter te worden. Zo ben ik op het moment bezig met de manier waarop ik feedback geef en ik probeer nu nog rechtere lijnen te varen. Voor zulke details is een ploeg met zoveel eerstejaars als een clubacht perfect, omdat je daarin als stuur enorm veel invloed hebt op het verloop van een training. Je merkt dan echt wanneer je het verschil maakt!

Natuurlijk is er nog een ander groot voordeel aan het sturen van een clubacht. Zij mogen in tegenstelling tot wedstrijdroeiers nog wel drinken. Een goede ploeg om mee te borrelen dus, zeker in een eerste jaar bij Orca. Vorig jaar had ik daar nog een compoploeg voor naast mijn wedstrijdploeg. Nu moet ik toegeven dat ik niet de grootste speler van de ploeg ben, maar dat even terzijde.

Ik kijk er naar uit te zien wat er na dit eerste jaar nog meer te doen is bij Orca. Misschien toch nog een jaar wedstrijdsturen, want maximaal hard gaan blijft gewoon een van de mooiste dingen.

Dan heb ik nog een paar vragen voor Titus Stam. Hoe is het om mee te draaien in een commissie als de CoCoS? En kun je nog wat leuks vertellen over je deelname aan de 4*-bokaal met je ploeg?

Groeten,
Sander