Voorbeschouwing – PEiL 2019

Door Lex van der Hulst

“Je moet de PEiL ingaan als een 500 m, dat is de enige manier om te winnen”, dat zei een oud-PEiL- winnaar ooit tegen mij net voordat ik voor het eerst de 4,5 km durende wedstrijd zou gaan starten in een C4. Met deze wijsheid op zak spoorde ik mijn teamgenoten aan om hetzelfde te doen. Tijdens die 4,5 km in de boot heb je veel te veel tijd om na te denken. Er zijn drie fases te onderscheiden: zelfmedelijden, boosheid en uiteindelijk acceptatie. Alles kan door je hoofd gaan. De enige echte manier om die 4,5 km door te komen is te blijven gaan en geen zelf medelijden te hebben! (Ook al duurt het nog zo lang…)

Natuurlijk starten de Clubc4’en deze ultieme test. Het klassement van de DCl4+ en de HCL4+ is zoals gewoonlijk erg bits. Beide ploegen moeten hard knokken om de sterkste mannen en dames uit heel Nederland achter zich te houden. Er zijn stappen gezet de afgelopen wedstrijden en dus is het kijken of ze dit vol kunnen houden.

De Neanderhalers en Luctor et EmErgo starten in poule 1 en roeien dus mee met de top van Nederland. Maar ze zijn ook daarnaast ook de nummer 1 op de sparladder van Orca! Kunnen ze deze favoriete positie vasthouden? In poule 2 starten voor de heren Brakboord, Focus, De Vaarao’s en Strijklust en voor de dames Rowca Cola, Triggered en Overstuur. Deze ploegen doen weinig voor elkaar onder: kan bijvoorbeeld Brakboord hun voorsprong uitbreiden? Aangezien Rowca Cola waarschijnlijk vooral bestaat uit dames met snelle suikers, voorspellen we dat ze het erg lastig zullen krijgen op het einde, maar wie weet? Verder starten DRIEMteam, Bootje Krowket, Code Rowd, en Krowkodil nog in poule 3 en 4. Voor hen het advies: geef nooit op, dat deed Tottenham ook niet…

In H 4+ poule 1 van de Vlietbokaal starten de Kanorca’s en Spookboot. In beide boten zit genoeg ervaring, dus we mogen verwachten dat deze boten hun race goed in zullen delen. Waar de Kanorca’s graag een goed vervolg willen geven na hun tweede plaats op de Okeanos Tweekamp, zal Spookboot maar watgraag de Kanorca’s willen bumpen. In het H 4*-veld start La Trappe Quadruppel, die het op moet nemen tegen vier andere ploegen waaronder het zeer snelle Haagsche Hurry van roeivereniging Laak. Wie weet is het namelijk voor hun wel het Haags kwartiertje. In het H 4+ en D 4+ poule 3-veld zullen Duizendboot, Kyrowasis en Bootram proberen om zoveel mogelijk ploegen te bumpen. In het D 4* veld starten maarliefst drie Orcaploegen: Zeestrijkers, de Club4* en VLOTTEMPO. De Damesclub4* verloor bij de Traianus op Ajaxiaanse wijze met eentiende: hopen dat ze dit keer wel net kunnen winnen. De Zeestrijker hebben inmiddels jarenlange ervaring en zullen deze natuurlijk ook gebruiken om zoals ze zeggen ‘peilsnel’ over het water te gaan.

Natuurlijk, en gelukkig, starten er ook achten de PEiL. De DCl8+ zal proberen wraak te nemen op de andere ploegen na de Skøllcup. Een zware loting zorgde er namelijk voor dat de A-finale net niet gehaald werd, ondanks een 6e tijd. Gelukkig zijn er bij de PEiL geen voorwedstrijden en kan je meteen keihard gaan. Zonder deze restricties hopen we natuurlijk dat de dames naar een verdiende top-5 zullen roeien! Ook start Kantoorhalen in het Bedr 8+ veld. Aangezien ze de enige ploeg zijn die zich in dit veld hebben ingeschreven, zijn we benieuwd naar de uitslag!

Waar we ook naar benieuwd zijn is het weer. Er wordt een zonnetje voorspeld en 13 graden. Trek die thermo dus maar aan en kom Orca aanmoedigen langs de Schie!