Voorbeschouwing – GEDR 2019

Door Bas van Putten

Dit weekend zal een grote delegatie competitieroeiers afreizen naar het verre oosten. Hier zullen zij zich wel heel dicht bij de Duitse grens wagen, om daar deel te nemen aan de GEDR. Als men de kalender erbij pakt, is te zien dat we met de GEDR alweer over de helft van de NOOC Stuurboord Bokaal zijn. Naast het feit dat dit de huidige standen extra informatief maakt, betekent dit ook dat we langzaam weer de warme zomermaanden naderen. Op de GEDR worden vaak hoge temperaturen gemeten, wat de wedstrijd nog uitdagender maakt voor de deelnemende roeiers: twee jaar geleden steeg het kwik zelfs tot 30 graden. Dit jaar zijn de weergoden roeiend Nederland gelukkig iets gunstiger gezind: met voorspelde temperaturen van net boven de 20 graden, zullen de omstandigheden op het Twentekanaal perfect zijn voor het aankomende roeigeweld.

Mooi inspelend op het gegeven dat de gehele Twentse maatschappij gebouwd is op de aanwezigheid van de Grolsch brouwerij, is Grolsch ook de hoofdsponsor van de aankomende regatta. Met deze weersvoorspellingen wordt dan ook zeker aangeraden om na het roeien, met een biertje in de hand, te genieten van het uitzicht over het roeiwater van de Drienerlose Roeivereniging Euros. De regatta zal bestaan uit twee onderdelen: een 1500 meter lange bumping en een 450 meter lange sprint.

Zoals op menig wedstrijd het geval is, zullen een aantal roeiers ook voor de GEDR erg vroeg uit de veren moeten. Op de zaterdag zullen de mannen van Browjob en Aquaholics starten in de SB H2 poule. Hiervoor zullen zij zich om 07:45 moeten melden, waardoor de Blikredaxi voor hen ten zeerste hoopt dat zij een slaapplek in Enschede hebben kunnen regelen. De mannen van Aquaholics zijn gepromoveerd, door op de Skoll cup de A-finale bereikt te hebben van H3. Dit is hun kans om te laten zien dat ze definitief in thuis horen in deze hogere poule. Browjob deed op de Skoll cup ook goede zaken en wist vierde te worden in de B-finale van H2. Een plekje in de top van het veld ligt handbereik en zou een mooi streven zijn voor deze ploeg.

Later op de dag starten in het SB D3 veld de dames van Keizer Nerow. Als enige ploeg in deze poule is het aan hen om Orca’s eer hier te verdedigen. Mooie resultaten worden zeker verwacht, helemaal aangezien ze in de IJsbrekert zullen starten.

Net voor het middaguur zal blok 3 van start gaan, met daarin het D2x veld. Hier zullen drie ploegen Orca representeren. Maar liefst 22 ploegen zullen starten in dit veld, en de resultaten van voorgaande wedstrijden laten zien dat de concurrentie erg sterk is. De dames van Mario en Roeiigi wisten op de HOT nog hun veld te winnen en zijn op de Okeanos Tweekamp tweede geworden in de A-finale. Dit maakt hen op de GEDR een van de favorieten. Dit zal echter niet ten koste gaan van de focus in de boot, wetende dat ze concurrentie hebben van Op karakter en Robyn en Gigi. Ondanks dat beide ploegen pas recent deel zijn gaan nemen aan wedstrijden – op de Okeanos Tweekamp maakten beide duo’s hun debuut -, hebben ze al verdienstelijke tijden geroeid, wat tot hoge verwachtingen voor aankomend weekend heeft geleid.

De dag zal afgesloten worden met nog een debuut van twee ploegjes. Orca’s nieuwe lichting lenteleden zal op de GEDR aanwezig zijn voor de eerste wedstrijd van de Lentebokaal. Op de zaterdagmiddag zal gestart worden door Lentedames 1 en Lentedames 2. Beide ploegen hebben afgelopen weken hun eerste halen gemaakt, met veelbelovende resultaten en een indrukwekkende stijgende lijn. Deze ploegen hebben vorige week hun eerste wedstrijdervaring opgedaan tijdens de ARCO lentespar. Lentedames 2 wist met een tijd van 1:58.4 in de finale (op zo’n 470 meter) zelfs te winnen, waarbij ze maar liefst drie Triton lenteploegjes achter zich hebben gelaten.

De zondag zal een drukkere dag worden voor het aanwezige Heimweekbestuur. Waar op de zaterdag slechts acht ploegjes zullen starten, zullen dat er op de zondag maar liefst zeventien zijn.

Het spits zal afgebeten worden door de mannen van Brak halen en B.V. rOw’tje in SB H1 van de stuurboordbokaal. B.V. rOw’tje wist op de Skoll Cup eerste te worden in de B-finale en zette daarmee de vijfde tijd van de gehele stuurboordbokaal neer. We gaan er hierdoor vanuit deze ploeg serieus mee kan dingen voor die felbegeerde compoblikken. De mannen van Brak halen hebben op de Skoll Cup te maken gehad met een gecancelde finale. Echter, hun verdienstelijke derde plaats in de A-finale op de HOT, toont aan dat ook in deze ploeg heel hard gestaan wordt, wat een mooi vooruitzicht voor aankomend weekend biedt.

In het Herv4+ veld zullen twee Orcaploegen starten: Heren Club4+ en Infamous Rowing Association. Met hun winst op de Skoll cup hebben de heren van de Club4+ bewezen hard te kunnen staan, wat hen een van de favorieten maakt aankomend weekend. Dit wordt versterkt door het feit dat slechts vier ploegen in dit veld zullen starten, waarvan de niet-Orcaploegen namen dragen die niet per se suggereren dat ze dit veld zullen winnen: Bluf en DAMESCH 13. De clubheren zal echter het vuur aan de schenen gelegd worden door Infamous Rowing Association, die afgelopen weken constant op het kanaal te vinden waren. Trainingen in nummers variërend van skiffjes tot achten laten zien dat de heren uit deze ploeg goede allround roeiers zijn, die de winst zeker niet aan de clubheren weg zullen geven. De geringe omvang van dit veld betekent dus zeker niet dat het niet spannend gaat worden.

In het D4* veld zal gestart worden door de Zeestrijkers en de Club4*. De Zeestrijkers, de fusie van Strijkkwartet en Zeemeerbenen, heeft op de PeiL laten zien goede stappen gezet te hebben. Door de ploeg wordt positief teruggekeken naar hun resultaat op de PeiL. Het wedstrijddoel ‘gewoon niet laatste worden amice’, is immers ruimschoots gehaald met de behaalde veertiende plaats. Orca’s eerste echte Club4*: Lit&Licht, is negende geworden in ditzelfde veld. Echter, we verwachten dat de dames van deze ploeg aankomend weekend aanzienlijk hoger zullen eindigen. Op de Traianus hebben ze namelijk laten zien erg goed te presteren op de middelgrote (6e op de 2000) en kleine (2e op de 500 meter) afstanden. De 1500 en 450 meter van de GEDR passen hiermee perfect bij deze ploeg.

Dan de NOOC velden: Orca is sterk gerepresenteerd in het SB D4 veld. Hier zal gestart worden door Bavaaria, DROWning, Ingeblikkeld en Kokosboot. Op De Skoll Cup werd door deze damesploegen in dezelfde poule gestart, met zeer uiteenlopend resultaat: er werd gestart in de E,C,B en A-finales. De dames van DROWning wisten met een tweede plek in de B-finale een zeer verdienstelijke vierde tijd van de poule neer te zetten. Samen met de dames van Ingeblikkeld, zijn zij onderdeel van de top van D4. Bavaaria en Kokosboot bevinden zich tot nu toe wat meer in de middenmoot van deze poule. Echter, zoals goed mogelijk is in de NOOC, zouden we zeker niet verbaasd zijn wanneer een topresultaat behaald wordt op de GEDR, waardoor ook zij zich bij de top van D4 kunnen voegen.

In het SB D2 veld zullen ook vier ploegen starten: Boegbeeldig, Rocket Rowers, Bermuda Driesnoek en Hardslag. Waar de dames uit D4 al bekend zijn met hun poule, zijn alle ploegen uit D2 ofwel gepromoveerd, ofwel gedegradeerd. De dames van Rocket Rowers en Bermuda Driesnoek startten op de Skoll Cup nog in D3. Met respectievelijk een vijfde plaats in de A-finale en een tweede plaats in de B-finale hebben deze dames echter aangetoond thuis te horen in een hogere poule. De GEDR is een goed moment voor de dames om te peilen waar ze staan ten opzichte van hun nieuwe sterkere tegenstanders, zodat zij zich daarna optimaal kunnen voorbereiden op de laatste wedstrijden van de bokaal en kunnen mikken op een plek aan de top van D2. De dames van Boegbeeldig en Hardslag zijn afkomstig uit D1. Door de gecancelde finales van de Skoll Cup hebben beide ploegen hier niet volledig kunnen laten zien wat ze waard waren. De verdienstelijke resultaten van de HOT (Boegbeeldig eerste in de C-finale en Hardslag derde in de A-finale) beloven echter dat er veel potentie is voor mooie resultaten in D2 en dat een promotie terug naar D1 zeker niet uitgesloten kan worden.

In de loop van de middag is het tijd voor het Mix2x veld. In dit veld, bestaande uit acht ploegen, zal Orca gerepresenteerd worden door Double Freeze. Een passende naam, aangezien de ploeg bestaat uit Roos de Vries en Lennart de Vries. Deze pas gevormde familieploeg zal op de GEDR haar debuut maken. Er is niet enorm veel in deze ploegopstelling geroeid. Het leunen op de enorme kracht van een sterke familieband is dan ook een centraal onderdeel van het wedstrijdplan hier. Via Double Freeze zullen we er dit weekend achter komen of de kracht van familie daadwerkelijk belangrijker is dan trainen. Stay tuned voor de resultaten van dit experiment.

De laatste Orcaploegen die op de GEDR zullen starten zijn wederom onderdeel van Orca’s huidige lichting lenteleden. Op zondagmiddag zullen Lenteheren 1 en Lenteheren 2 starten, als onderdeel van de Lentebokaal. Het veld waarin de Lenteheren zullen roeien bestaat uit vijf ploegen in totaal. Dit is aanzienlijk kleiner dan het veld van de Lentedames, dat uit elf ploegen bestaat. Dit betekent dat er een relatief grote kans is dat Orca’s Lenteheren er dit weekend met de winst vandoor zullen gaan. Net als de Lentedames hebben zij namelijk bewezen aanleg voor roeien te hebben. Met indrukwekkende tijden in de boot en op de ergometer, zullen zij ongetwijfeld ook mooie tijden trappen op de Twentse wateren. Lenteheren 2 wist zelfs, net als Lentedames 2, de ARCO lentespar te winnen. Dit deden ze met een zeer nette tijd van 1:45.3 in de finale (op zo’n 470 meter).

Het beloofd een prachtweekend te worden! Kom dus vooral langs om jouw favoriete ploeg naar de overwinning te schreeuwen!