Voorbeschouwing – Damen Raceroei Regatta / Aegon NK Groot 2019

Door een aantal drukke weken en veel heen en weer gereis voor combiprojecten, was ik helaas niet in staat om de afgelopen wedstrijden een voorbeschouwing te schrijven. Maar we zijn terug! En ook nog eens met niet zomaar een wedstrijd, maar het NK groot op iedereens favoriete wedstrijd: de Damen Regatta!

Door Jurrian van de Kraats

In de tussentijd
De wedstrijdsectie heeft in de afgelopen tijd niet stil gezeten. Grote successen zijn in de afgelopen weken door Orca behaald. Op de ZRB is Utrechts favoriete krullenbol Niels Kanters beginneling af geworden in de skiff. Ook Tami en Willemijn hebben die wedstrijd geblikt in de 2-. Dat deze 2- potentie heeft, werd ook opgemerkt door de bond waardoor ze een uitzending kregen voor het Studenten EK roeien in Zweden. Ook onze MGLD mogen voor deze wedstrijd naar het hoge noorden afreizen in niet 1, niet 2, maar in maar liefst 3 boten. Een skiff met Tosca Ketler, een 4x met alle dames en hun LDdev2x. Deze 2x vaart momenteel nog steeds als grote favoriet rond in het klassement en kunnen komende wedstrijden een overwinning veiligstellen. Wia en Lisanne hebben deze rol al waargemaakt en liggen met een ruime voorsprong eerste in het klassement. Wie het ook lekker doen in het klassement zijn de Eerstejaars Lichten. Na op de Westelijke een tweede plek behaald te hebben behaald, domineerde ze de LHB8+ op de ARB en werden deze lampen beginneling af!! Over snelle lampen gesproken: op de Thetis sprint vlogen Vincent Goris en Niels Kanters over de baan en wonnen ze met een nieuw baanrecord. Mede brigademan Daan Klomp heeft de skiff verruild voor een 4x met Skøll en Theta. Zelfs in een slechte race varen deze mannen het hele Nederlandse veld naar huis en ze zullen deze zomer dus ook als een van de grote favorieten meedoen aan de Henley Royal Regatta in Londen. Bij de dames is Margriet Lantink hard bezig met een uitzending naar de Worldcup en heeft Inge Janssen haar plek in de W4x, de prioriteitsboot van de bond, verzekerd. Zij is afgelopen EK in Zwitserland als tweede over de streep gekomen en nu hard aan het trainen om het WK voor een tweede keer op haar naam te schrijven. Deze bikkels en alle andere wedstrijdroeiende Orcanen hebben afgelopen weken voor vele blikken gezorgd en de verwachting is dus ook dat dit ook deze wedstrijd gaat gebeuren.

Damen
Voor vele roeiers is de Damen de favoriete wedstrijd in het jaar. Door de hoofdsponsor, scheepswerf Damen, is het budget van deze wedstrijd bizar hoog. Het terrein staat daardoor vol met een gratis pastabar, massagetenten, gigantische schermen waar men live de wedstrijd kan volgen en een tentoonstelling van de nieuwste innovaties in roeitechniek. De Damen zonder de roeiwedstrijd is op zich zelf al een evenement dat het bezoeken waard is.

Dit jaar zal Damen ook het NK-groot zijn. Dit is voor alle nummers met meer dan twee riemen die ook op het WK worden uitgeschreven. In tegenstelling tot de Hollandia zal dit niet in toernooivorm gestart worden, maar gewoon als normale wedstrijd. Dit maakt het niet minder spectaculair. De bondsformaties en de internationale projecten zijn namelijk rond. Het niveau ligt dus uitzonderlijk hoog en spanning en sensatie zijn gegarandeerd.

Lichte Dames
Onze lichte dames zullen deze wedstrijd in vol ornaat aan de start verschijnen. Op zaterdag zal Joan Lintmeijer het spits afbijten in de LDG1x. Later die dag zullen Jonna en Willemijn hun plek verdedigen in de LDDev2x. Eerstejaars lichte dames zullen de concurrentie te lijf gaan in de LDB2x. Tosca Ketler heeft geen zin om zaterdag de strijd aan te gaan op de weegschaal en zal daarom in het DE1x veld starten. Op zondag zullen Tosca en Joan de strijd met elkaar aangaan in de LDE1x. Jonna en Willemijn zullen meedoen met het Nederlands Kampioenschap in de dames 2x. Eerstejaars lichte dames zal op zondag niet inwegen en starten in de dames beginnelingen 2x.

Lichte Heren
Onze lampjes van het mannelijke geslacht zullen een druk weekend tegemoet gaan. Op zaterdag zullen Kai Mos en Niels Kanters starten in de LHG1x. Vooral Niels heeft een zware voorwedstrijd met twee van de favorieten voor het gevorderde blik. Gelukkig kan onze Utrechtse kamikaze Italiaan uit Amersfoort hard starten en zal hij laten zien dat hij komt meedoen voor de knikkers. Kai heeft in zijn voorwedstrijd de concurrentie van de LHB1x waarin hij zondag in zal starten. Althans, bijna al zijn concurrentie, Pelle Laken zal namelijk ook de LHB1x starten en zich proberen te meten aan het lichte skiff veld. Oorspronkelijk zou hij in de 2x zitten met ploeggenoot Olof Huiberts. Helaas heeft Olof een rugblessure en ziet het er naar uit dat onze blonde jongens op zondag de start aan zich voorbij zullen laten gaan. Eerstejaars licht heeft de smaak te pakken. Na een tweede plek in het klassement en beginneling af op de ARB zullen deze lichtjes laten zien dat ze voorin het veld thuis horen. Vincent Goris zal met Tritonnees Stijn Kanters in de LHE2x zichzelf een plek proberen te racen in de LM4x van de bond. Tevens zal Vincent als hij dit wint zichzelf Nederlands Kampioen in de lichte 2x mogen noemen. 24 uur later zal Vincent met zijn grootste concurrentie in een 4x stappen om daar nogmaals te proberen de Nederlandse titel te veroveren.

Op zondag zullen al onze lichten elkaar treffen in de lichte elite 8. Vincent zal in een formatie die zichzelf de blikkentaxi noemt de grote favoriet zijn voor het Damenblik. Echter, de uitdaging komt uit Utrechtse hoek. Vier minuten voor de deadline wisten de mannen van MGL een mooie acht te formeren, waarmee ze Vincent het vuur aan de schenen gaan leggen. In een Orca/Vidar/Triton combi, gestuurd door winnaar van de OrcAward voor beste stuur: Sander Quast, zullen onze lampjes laten zien dat zij de nieuwe blikkentaxi zijn. In deze race zullen ze boord aan boord liggen met de outsiders, Eerstejaars licht. Met een mooie beginnelingen blik op zak zullen deze jongens ook een gooi proberen te doen naar het elite blik door vanuit de underdog positie iedereen voorbij te varen.

Dames
Voor onze dames zal uitslapen dit weekend geen luxe zijn die ze zich kunnen veroorloven. Eerstejaars Dames wordt op zaterdag namelijk om 8:05 bij de start verwacht. Gedurende het seizoen hebben deze dames een beetje wisselvallig gepresteerd, maar het plan is om de komende twee weken alles uit de kast te halen om de concurrentie van zich af te pompen. Hier hebben ze gelukkig twee kansen toe want op zondag zullen ze ook in de DB8+ starten. Pien en Ariana en Wia en Lisanne zullen beide op zaterdag starten in de DDev2x. Vooral Wia en Lisanne zullen daar proberen om hun voorsprong nog verder uit te bouwen. Pien en Ariana zullen de volgende dag de grote kanshebber zijn in de DB2x. Wia en Lisanne hebben de 2x op zondag ingeruild voor de 4x en zullen meestrijden voor het Nederlands kampioenschap. Wie daar ook aan mee doet, is Inge Janssen in de W4x. Met een zilveren EK medaille op zak zal zij nu ook proberen om Nederlands kampioen te worden. Enige concurrentie zouden ze nog kunnen krijgen van de U23 4x en van Margriet Lantinks 4x. Waar op zondag het er naar uit ziet dat Inge gaat winnen, zal Margriet op zaterdag nog een spannende wedstrijd tegemoet gaan in de 4x. Verscheidene Henley, Worldcup en U23 projecten zullen hier tegen elkaar gaan strijden. Een spannende wedstrijd is gegarandeerd. Tevens zal Inge, later op de zondag, nog het NK in de 2x starten. In dit veld zal zij de grote favoriete zijn en het lijkt er dus ook op dat het NK podium dan (weer) rood, grijs en zwart gekleurd zal worden.

Als laatste zal Tami de Lange in een Proteus combi het DDev4- en het DG4- veld starten. Eerder bleken combi viertjes met Tami al een succes te zijn dus de verwachting is dat ook deze wedstrijd in een blik zal eindigen.

Zwaar
Last but not least is onze zware sectie. Op zaterdag zal Eerstejaars Zwaar een zware voorwedstrijd tegemoet gaan. In een veld met twee achten die sneller gaan dan onze MGZ-8+ zullen de jongens hun beste race moeten varen om in de finale te komen. Op zondag zullen onze eerstejaars direct hun finale hebben. Ze hebben in dit seizoen laten zien dat ze hard kunnen starten. De tactiek zal dus ook weer een klassieke 8×250 meter starten worden.

Maarten en Boyd zullen alleen op zaterdag aan de start verschijnen. Hier starten ze in het HE2- veld, en elite is het! Na een succesvolle selectie procedure heeft de bond besloten dat ze toch nog even verder gaan selecteren in hun M4-, de voltallige selectie zal in dit veld in 2- verschijnen. In een veld gevuld met grof boordroeiend geweld, zullen onze ‘Tony en Body’ proberen om in de start mee te komen en te kijken waar het schip strandt. Onze twee MGZ 4-‘ers starten op zaterdag in dezelfde voorwedstrijd. Er kunnen er maar twee naar de finale dus de spanning is om te snijden. Op zondag stappen beide viertjes weer samen in de 8 en zullen ze het HE8+ veld te lijf gaan. Dat dit een zwaar veld is, zal niemand ontgaan zijn. Er doen namelijk meerdere Henley achten en zelfs de definitieve U23 8+ mee.

Daan Klomp zal ook helaas maar één keer aan de start verschijnen. Zijn combi partners in de 4x mogen namelijk naar World Cup II en doen dit weekend graag wat rustiger aan. Daan zal dus enkel met Job Huigsloot (Skøll) op zaterdag het NK in de 2x starten. De 2x van Daan en Job loopt als een trein, maar de concurrentie is sterk. In een veld waar van alles kan gebeuren, zal een spannende race een feit zijn met vier 2x’en die serieus aan elkaar gewaagd zijn.

Als laatste blijven de Rietveld-broertjes over. Op zaterdag zullen ze weer lekker meevaren in de HDev2x. Maar de echte race zal op zondag plaats vinden. Na de vorige keer net niet de HB1x gewonnen te hebben zal Douwe nu alles op alles zetten om deze keer wel te winnen. Jeppe zal het hem deze wedstrijd niet gemakkelijk maken. Dit sprint kanon komt in trainingen makkelijk mee en zal dus ook sterk meevaren in de A-finale.

De Damen is altijd een van de leukste roeiwedstrijden van het jaar, en de verwachting is ook dat ze bij het NK nog meer hebben uitgepakt. Kom dus allemaal kijken en genieten van het mooie weer en de gratis pastabar. En schreeuw het rood, grijs en zwart uit Utrecht naar de finish!