Voorbeschouwing-Gyas Meerkamp: Groningen een tering eind weg!

IMG_0263-e1523520393900-700x500

Op 15 en 16 juni stappen de meest dappere Orcanen in de auto of trein: op weg naar het hoge Noorden. Na een barre, uren durende tocht komen de roeiers aan bij het Hoornsemeer. De plek waar ze – slalommend tussen eilanden en weilanden – 1700 meter roeien.  Vervolgens wordt er een 400 meter gestart. Een boord-aan-boord race die menig hart sneller zal doen kloppen. En Groningen zou Groningen niet zijn als deze wedstrijd niet op een kanaaltje wordt gevaren, maar over een heus meer.  Het is nog één keer hard staan en op je tanden bijten, in de hoop op het laatste blik van het seizoen. Niet iedereen heeft echter de kracht om helemaal naar Groningen te gaan voor de roeisport. Vandaar dat alle kansen voor de Vlietbokaal worden omgegooid: een groot aantal ploegen blijft namelijk gewoon thuis.

Ouderejaars
De Kanorca’s  domineren al het hele jaar poule 1, waar ze momenteel de 7e plek bekleden. Een blik zit er misschien niet in, toch gaan ze zeker laten zien dat ze het verdienen om bovenaan te staan. De tweede ouderejaarsploeg die dit weekend afreist naar Groningen is Bootram. Door de afwezigheid van enige concurrentie starten deze mannen aankomende zaterdag niet in poule 3, maar in poule 2. Zo zie je maar dat een (goed) begin soms écht al het halve werk is. De jongens gaan hun best doen ook in deze poule hun mannetje te staan.  Als laatste ouderejaarsploeg start Kyrowasis. Ze zijn de hekkensluiters van de Vlietbokaal, maar laten zich hier niet door ontmoedigen. Ze gaan op het Hoornsemeer laten zien dat je moet afmaken waar je aan begint.

Eerstejaars Dames
Hardslag laat menig hart sneller kloppen. Deze dames – trotse eigenaars van de Orcaward voor mooiste ploegkleding – staan derde in poule 2, dus de kans dat er een blik mee naar huis gaat is zeker aanwezig. Op de EDR trapten ze 0,2 seconden naast de winst. Wij gunnen ze dan ook een comeback van hier tot … nou ja, Groningen dus. Zelf zeggen ze hierover: ´Wij verwachten dat we het supergoed gaan doen op de Gyas. Wij gaan blikken omdat we een bloedfanatieke ploeg zijn, en we weigeren ons in te laten halen.’  Onder Hardslag staan de Rocket Rowers. Deze meiden roeien al sinds de Okeanos Tweekamp steady mee in poule 2 en we hopen dat ze voor de laatste keer dit seizoen hun Rocket Power laten zien. Bovenaan poule 3 start zowel Boegbeeldig als Keizer Nerow. Beide ploegen hebben op de WAB afgelopen weekend de A-finale geroeid. De dames van Nerow zijn Boegbeeldig één plaats voor gebleven. De spanning is om te snijden en één ding is zeker: de geduchte concurrenten zullen er alles aan doen om aan het eind van dit weekend met een blik terug naar Utrecht te keren. Wij hopen op een échte bitchfight. In poule 4 heeft Ingeblikkeld laten zien wat ze waard zijn, net zoals de Kokosboot. Waar de eerstgenoemde het nu een poule hoger mag proberen, gaat de Kokosboot in Groningen proberen het blik te pakken waar ze in Enschede nét een seconde te kort voor kwamen. De winnaarsmentaliteit is er in ieder geval al: ‘We hebben de instelling dat dit toch de laatste wedstrijd is, dus we hebben geen benen te verliezen.’ Zouden ze Hawaii-slingers meenemen om hun overwinning te vieren?
Ook DROWning en Bavaaria gaan nog één laatste keer laten zien wat ze waard zijn. Op de EDR presteerden beide ploegen goed op de 1500m: dat belooft wat voor de 1700m over het Hoornsemeer! De Blikredaxi hoopt stiekem dat ze hun namen eer aan gaan doen en zich verdrinken in het bier (wel pas na de wedstrijd).

 

Eerstejaars Heren
In het eerstejaars herenveld gaat onze hoop uit naar B.V.rOwtje. Ze staan al het hele seizoen in de middenmoot van poule 1, maar op de Rottebokaal trapten ze zichzelf naar een A-finale. De ploeg is al verkozen tot de ploeg met de mooiste naam, en met die titel op zak mogen ze nu afmaken waar ze aan begonnen zijn: keihard roeien. B(r)ak Halen staat onder aan poule 1 en wordt op de hielen gezeten door Browjob, dat bovenaan poule 2 staat. Good job jongens, brakke koppen niet te stoppen! De Aquaholics hebben op de EDR laten zien dat zij een klasse apart zijn. Zij hebben heel Nederland een live-demonstratie gegeven van hoe je het beste om kunt gaan in een C4, een taak die veel ploegen voor onmogelijk hadden gehouden. Zelfreflectie is gelukkig aanwezig, de ploeg verwacht dat de wedstrijd vrij stroef zal verlopen door een gebrek aan training. Ze voegen toe: ´Zelfs al gaan we kopje onder, dan houden we ons hoofd koel, onze kinnen omhoog en onze borsten vooruit.´

http://https://youtu.be/a4WHLuIt5Nc