Voorbeschouwing Asopos Najaars

Door: Remy Chou & Maxim Landweer

Net zoals mosterd bij een bitterbal en een roeier met blaren, is de Asopos Najaars een zekere combinatie voor het laatste weekend van oktober. Voorheen een nationale wedstrijd, waar tellende blikken gehaald konden worden, maar dit jaar gewoon weer een normale compowedstrijd. Dit is ook te merken aan de hoeveelheid wedstrijdploegen die mee doen: 0. Echter is er genoeg om naar te kijken.  Komend weekend vindt namelijk niet alleen de afsluiting van de ARCO periode plaats, maar ook die van de talentenperiode. Met de nieuwe opzet van de talentenboten (iedereen die wilt, mag meedoen) is Orca goed gerepresenteerd, maar de vraag is natuurlijk: is kwantiteit beter dan kwaliteit? In deze voorbeschouwing lezen jullie alle voorspellingen voor de talentenboten, de eerstejaars C4’en, Najaarsbokaal starters en de losse ploegen.

Dit weekend zal als eerste geroeid worden door damesploegen in het DOnervC4+ veld. Momenteel is het nog moeilijk om een uitspraak te doen over deze ploegen, maar we hopen veel Orcaboten als eerste de finishlijn te zien bereiken

Nadat alle vrouwelijke eerstejaars al dan niet snoekend de finishlijn over zijn gevaren, is het aan de zware talentenacht om ten tonele te verschijnen en zich voor het eerst te meten met de rest van het Htal8+ veld. Hoewel het nog wel eens wil gebeuren dat een boot te laat aan de start verschijnt, zal dat voor deze boot geen probleem moeten zijn. Door middel van strafburpees hebben hun coaches de jongens geleerd op tijd te komen. Ze nemen het op tegen elf andere boten en zes daarvan gaan door naar de A-finale. Het is de allereerste wedstrijd voor deze ploegen, dus er kan van alles gebeuren. Er wordt ingezet op een plek in de A-finale. Als deze behaald wordt, dan kan er meegedaan worden om de knikkers.

Voor wie het geen enkel probleem wordt om de A-finale te halen, is de lichte talentenacht. Dit komt simpelweg door het feit dat er maar zes inschrijvingen zijn in het LHtal8+ veld en de A-finale meteen verroeid wordt. De vraag is nu of het hen gaat lukken om voor het derde jaar op rij het lichte-talentenblik voor Orca binnen te slepen. Dit zal echter geen makkelijke opgave zijn. Er zijn immers nog steeds vijf andere boten die ze voor moeten blijven. Gelukkig voor deze jongens hoeft er op de wedstrijd nog niet ingewogen te worden, er is namelijk een gentlemen’s agreement omtrent het gewicht. Voor sommige jongens komt dit zeer goed uit, aangezien ze nog flink wat kilo’s weg te werken hebben.

Naast al deze redelijk onervaren roeiers zal er zaterdag nog één Orcaboot aan de start verschijnen met twee ervaren roeiers. In het D2x veld zullen lichte dame Julya van Doorn en Emma Barendregt van de Club4* een plek in de a-finale proberen te bemachtigen, wat niet makkelijk zal zijn, want de tegenstand is groot.

Op zondag wordt de spits afgebeten door de HOnervC4+ ploegen. Net zoals bij de dames hebben wij nog niet genoeg kunnen zien van deze ploegen om een goede voorspelling te maken. Daarnaast maakt de ploegwissel het altijd lastiger om hoog te eindigen, doordat er maar kort in een nieuwe opstelling geroeid is. Toch kunnen we met behulp van de 750 meter tijden van de CHRohead nog het één en ander herleiden. Als we ervan uitgaan dat ergometeren zich ongeveer vertaalt naar 500 meter C4+ roeien, dan zouden we wel eens wat moois kunnen zien.

We gaan van het onervaren veld naar een ‘eerstejaars’ ploeg in het HErvC4+ veld. In deze ploeg zit in niemand minder dan J.J. van Paridon, vorig jaar nog wedstrijdroeier bij Vidar. Het veld is echter goed gevuld met boten waarvan waarschijnlijk niet ¼, maar de hele boot uit ervaren roeiers bestaat. Met plek 1 en 2 wordt de A-finale pas gehaald, de mannen staan dus voor een grote kluif.

Na alle C4’en is het dan tijd voor de eerste talentenboten van zondag om zich op te maken voor de strijd. De lichte dames sectie levert twee gelijkwaardige boten aan, de boot in voorwedstrijd 2 wordt voorgeslagen door de ervaren Eva Krol en de boot in voorwedstrijd 3 door de oud-Club4* roeier Ursula Bergwerff. Beide boten beschikken over roeiers met voldoende wedstrijdervaring. Een heel kwartet aan dames van de vierdejaars ploeg Strijkkwartet heeft namelijk besloten om het dit jaar een stapje hogerop te gaan zoeken. Daarnaast zijn de boten aangevuld met opkomend talent zoals lentelid Alba Schielen en dames die vorig jaar hebben kunnen aansterken in een C4. De acht startende dames bezitten daardoor ook over voldoende vermogen, zoals we hebben kunnen meemaken tijdens de CHRgohead. Hier gingen maar liefst  zes dames onder de 1:55, iets wat voor zware dames al een prima prestatie is. Als de wind goed staat, zullen wij niet raar opkijken als beide boten doorstromen naar de A-finale.

Ook de dames sectie levert twee boten aan, een 4+ startende in het DErv4+ veld en een 8+ in het DTal8+ veld. De samenstelling is hier ook weer een goede mix van ervaren roeiers,  maar liefst acht dames van de succesvolle DClub8+’19, en opkomende talenten. De coaches zijn in ieder geval zeer te spreken over hun roeisters, om ze te quoten “Je moet ze eens zien roeien, dan zie je dat het wel goedkomt.”.

De 4+ wordt bemand door twee Club8+’19 dames, Lentebokaal winnende roeier Dana Peters, en voorgeslagen door de tweedejaars Meike Schelhaas. Voor de 4+ zal de A-finale bereiken niet zomaar lukken. Kleinere verenigingen zoals Saurus en Pelargos lukt het niet om een hele acht vullen waardoor ze terug moeten selecteren naar een 4+ met hun sterkste roeiers. Daarnaast wordt het veld gevuld met een mengelmoes los startende ploegen, waarvan een paar oud-wedstrijdroeiers. We gaan meemaken of de fitheid van onze 4+ het gaat winnen van de andere, meer ervaren, ploegen.

De 8+ wordt voorgeslagen door de bekeerde Sacha de Groot. Vorig jaar nog slag van de Club4* en afstevenend naar de lichte dames sectie, maar afgelopen maanden toch overgehaald om te gaan boordroeien. Zij wordt ondersteund door de bijzonder sterke Anne van Puymbroek en drie roeiers van de Club8+ van vorig jaar. Het boegenpaar bestaat ook weer uit oud-Club8+ roeiers. Op drie vinden wij nog een bekeerde dame, Hannah Vreeburg heeft het roeien weer opgepakt na een bestuursjaar en lijkt prima mee te kunnen tussen al deze beukers van dames. We verwachten dat een A-finale voor de acht te doen is, deze acht lijkt namelijk veel op de 8+ die afgelopen juli de A-finale heeft bereikt in het talentenveld tijdens de NSRF-slot. Mogelijk zit er deze keer nog meer in.

Als laatste hebben we nog de Kanorca’s. Deze vierdejaars ploeg heeft afgelopen jaren gestaag hun opmars gemaakt door het HErv4+ veld. Van laatste plaatsen in hun tweede jaar, zijn ze nu een vaak geziene ploeg in de subtop. Afgelopen zomer is er volop doorgetraind en de mannen zijn fitter dan ooit. Een vertrouwde Bosbaan zonder keerboeien of andere gekke fratsen, zal voordelig zijn voor deze mannen die bekend staan om hun sterke eindsprint op 2k’s. Het zal moeilijk worden om de A-finale te halen met drie ploegen uit de top 5 van de Najaarsbokaal in hun voorwedstrijd. Echter zijn de verschillen klein en hebben de Kanorca’s wel eens eerder boven zichzelf uitgestegen.