Voorbeschouwing – NKIR 2019

Door Jurrian van de Kraats

Close your eyes and pull like a dog

De NKIR is een rare wedstrijd. Voor sommige betekent dit het einde van hun seizoen, voor andere eindigt hier slechts het voorseizoen en voor sommige begint het hele avontuur pas deze zaterdag. Je roeit alleen, maar kan ook in een acht of in een vier starten. Tevens is het een roeiwedstrijd, zonder water, in een sporthal waar ook niet roeiers aan meedoen. Tel hierbij op dat het ook het Nederlands kampioenschap is en je hebt samen met de Hel het duo aan roeiwedstrijden waarvan iedereen zich afvraagt waarom ze dit ook al weer doen.

Orca heeft ook dit jaar weer een hele delegatie aan wedstrijdroeiers die The eye of the tiger trotseren. We beginnen de dag met Middengroep Dames. Zij zullen met zijn allen in het Dames Gevorderde veld starten. De meeste ogen zullen gericht zijn op Nienke Hinsenveld. Zij traint het hele voorseizoen al op een schema voor onder de 7 minuten. Hiermee zou ze op papier niet alleen ruim het veld winnen maar ook het bestaande record ver achter zich laten. Ook voor Tami de Lange, Willemijn van der Pijl en Ariana Tanja zal dit niet eerste NKIR zijn. Ook deze ervaren dames zullen hard hun best doen om een nieuw persoonlijk record te trekken. Voor Sophie Tubbergen en Veerle Walch zal het de eerste NKIR worden die zij niet in acht vorm starten. Voor hen is het dus ook de perfecte kans om zichzelf te meten tegen de rest van Nederland.

In het Dames Gevorderde veld starten ook twee vreemde eenden in de bijt: Maud Rinkes en Marloes Nanninga. Deze twee comporoeisters, die beide weinig ervaring hebben met de NKIR, besloten vrijwillig dat het een leuk plan is om hieraan mee te doen. De dames hebben hard getraind en het doel is om niet laatste te worden.

Bij de Brigade Mannen wordt er vooral geshined door de lampjes. Pelle Laken en Thijs Rijnders zullen het lichte gevorderde veld onveilig maken. Voor beide zit er sowieso een dik persoonlijk record in. Pelle zal zijn best doen ‘de magische grens’ van 6.30 te doorbreken. In een goede race moet hem dit lukken, in een perfecte race kan hij zelfs het NKIR record verbreken! Thijs is top fit en klaar voor de start. Deze lange lichte hoeft zowaar een keer niet te crashen en hij is klaar om aan Nederland te laten zien wat hij in huis heeft. Bij Thijs zal ook niet eens de vraag zijn of hij een persoonlijk record vaart, maar met hoeveel. Een speciale shoutout zal gedaan worden naar Niels Kanters. Utrechts favoriete krullenbol ontwijkt de drukte van de NKIR en zal zaterdag in alle rust op Orca zijn twee kilometer afleggen. In zijn drie keer twee kilometers komt hij al gevaarlijk dicht tegen zijn persoonlijk record aan. Eén keer twee kilometer zal dus een eitje worden. Maar dit alles valt natuurlijk volledig in het niet met de Brigade man Douwe Rietveld. Deze man ligt op schema om onder de 6.10 te gaan trekken. Dit zal hij ook doen in het kampioenschapsveld, waar hij mee zal strijden voor het NK onder 23. Hoewel we helaas niet verwachten dat hij gaat winnen, zullen de verwachtingen zeker hoog liggen en zal hij mooi mee gaan varen met de Nederlandse top. Douwe blijft er zelf relatief rustig onder. Hij voelt zich fit en heeft er zin in. Voor Douwe zal dit in ieder geval een NKIR worden die hij niet snel zal vergeten.

Ook Matthijs Spruijt zal plaats nemen op de ergo. Na een jaar coachen heeft deze lichte weer besloten om het wedstrijdroeien op te pakken. Hij combineert momenteel met de roeiers van Triton maar zal op de ergo laten zien dat Orcanen toch wel een stapje beter zijn.

Ook de eerstejaars wedstrijdroeiers zullen aan de wedstrijd kettingtrekken mee gaan doen. Eerstejaars Dames gaat er vol vertrouwen in. De dames gaan hard op de ergo en als alles goed gaat zou er zowaar een top drie klassering in kunnen zitten. Helaas kan er maar met acht dames gestart worden en zullen Dana Peters en Sacha de Groot zelf de ergo’s onveilig maken. Dana zal starten in het dames gevorderde veld en Sacha zal zelfs de weegschaal trotseren in het lichte dames veld. Aan de fans zal het niet liggen. Onze dames zullen langs de kant namelijk vol aangemoedigd worden door hun net zo fanatieke coaches. Wie ook hun coaches over de virtuele streep geschreeuwd zullen worden zijn onze mannen van Eerstejaars Zwaar. Ook zij gaan hard op de ergo en waar de coaches nog een beetje terughoudend zijn hun voorspelde eindtijd, verwachten ze dat jongens boven zichzelf kunnen uitstijgen en de Orca mannen naar de top kunnen trekken. Ook hier zal een van de mannen, Jip Beijers, individueel starten. In het heren gevorderde veld zal hij proberen zoveel mogelijk ouderejaars achter zich te laten.

Onze lichte doen natuurlijk ook gewoon mee met de NKIR. Eerstejaars Licht zal in het lichte achten veld starten. Inwegen zal gelukkig nog niet een heel groot probleem hoeven zijn aangezien ze allemaal 75 kilo mogen wegen. Over het kettingtrekken maken wij ons ook niet veel zorgen. Deze jongens hebben laten zien dat ze goed diep kunnen gaan en alles zullen geven om vooraan mee te doen. Bij de lichten zal Casper Stiekema het lichte kampioenschapsveld starten en dus meestrijden om de Nederlandse titel. Waar we vrezen dat hij deze niet mee naar huis zal nemen, heeft het al te meer zin om hem keihard aan te gaan moedigen en door de twee kilometer te schreeuwen. Eerstejaars Lichte Dames zal niet in een acht, maar in een vier de NKIR starten. Dit betekent dat zij met vier (in plaats van acht) dames gemiddeld twee kilometer zullen afleggen. Ook deze dames zijn er klaar voor en zullen alles op alles zetten om er met de overwinning vandoor te gaan. Onze lichte dames zullen zelfs twee keer zoveel kans hebben om te winnen. Ze zullen namelijk niet in één maar in twee boten verschijnen. Een Orca vier en een Orca/Triton vier.

Clubboten

Ook onze clubachten zullen aan de start verschijnen. Zij zullen allen starten in de club8 velden. Zowel de Heren clubacht als de Dames Clubacht zijn er klaar voor. Beide achten hebben afgelopen weken hard op de ergo en aan de bar getraind om af te zien en zullen ook het veld onveilig maken. De Dames Club dubbelvier neemt niet genoegen met een clubveld en zal het eerstejaars lichte dames veld starten. Hier zullen ze hun best doen om het vuur aan de voeten van de andere lichte dames te leggen en het uiterste uit zichzelf te halen.

Het clubvierenveld zal de ouderejaars wedstrijdcombo van Olivier Kievits, Jeppe Rietveld, Paul van Vulpen en Timon de Boer starten. Zij zullen samen gemiddeld ieder duizend meter afleggen en hebben afgelopen dagen hard getraind. Volledig in stijl hebben zij geen verwachte eindtijd opgegeven en zijn ze ergens in de B-heat verstopt. Echter, deze mannen maken grote kans om te winnen en het zal voor hen misschien nog wel extra spannend worden langs de kant als ze klaar zijn.

Ook een dames clubdubelvier zal aan de start verschijnen Sophie Zoete, Shadee Codrington, Charlotte Koerselman en Rozemarijn Das zullen aan de start verschijnen. Deze vier van wedstrijdstuurtjes heeft besloten een keer te voelen wat hun roeiers nu eigenlijk ondergaan. Ze hebben helaas geen stuur dus langs de kant zullen zij over de finish geschreeuwd moeten worden.

Als laatste zijn er nog dappere Orcanen die alleen de uitdaging aangaan. Zo start oud-wedstrijdroeier Daniel Bakker de beruchte twee kilometer in het heren gevorderde veld. Hij zal daar proberen zoveel mogelijk wedstrijdroeiers achter zich te laten.

Ook oud Orcaan Arnt Mein waagt zich weer op de ergo. Deze koning van de Amstel zal als een echte lichte baas laten zien dat zijn glorie dagen nog niet geëindigd zijn. Aangemoedigd door zijn zoons en vele fans zal hij de deelnemers laten zien hoe er echt ketting getrokken moet worden. Waar Arnt vol fanatisme de uitdaging aangaat zal zijn vrouw langs de zijkant zich afvragen wat deze man nu weer in zijn hoofd gehaald heeft. Maar goed, elke (oud) wedstrijdroeier is prettig gestoord. Wie gaat er tenslotte voor zijn plezier twee kilometer lang helemaal kapot.