Een kaartje van… Middengoep Lichte Dames

In “een kaartje van…” sturen Orcanen elkaar een kaartje met een doorgeefvraag. In de vorige editie vroeg Hylke Ringenaldus aan Middengroep Lichte Dames (MGLD): Wat waren de hoogtepunten van jullie seizoen? Wat is jullie gouden tip om hard te roeien en wat zijn de plannen voor dit jaar?

MJDL

Hoi Hylke,

Bedankt voor je kaartje en de felicitatie! Heel leuk om eens over de coach kant van het roeien te lezen in plaats van het roeien zelf.

Wij hebben een mega gaaf en leerzaam jaar gehad. We hebben gedurende het jaar steeds zowel in de skiff (Joan en Tosca) en de dubbeltwee (Willemijn en Jonna) gestart om vervolgens ook ieder wedstrijdweekend onze krachten te bundelen in de vier. Ik denk dat je zelf al wel het grootste deel van de hoogtepunten hebt benoemd: het winnen van het Development Klassement was mega gaaf en een enorme beloning voor de inzet van het jaar. Willemijn is op de NSRF daarmee ook elite geworden. Daarnaast zijn we ook naar Duisburg gegaan om ons te meten met een sterk internationaal veld. Als je er daar achter komt dat je helemaal niet kansloos bent ten opzichte van de ‘grote’ lichte dames, voelt dat ook als een enorm hoogtepunt! De kroon op het seizoen was natuurlijk wel twee keer goud op het EUC in de dubbeltwee en in de dubbelvier. Beter kan je je jaar niet afsluiten.

Het grote geheim om echt hard te kunnen roeien, is een goed en toegewijd coachteam. In je eentje krijg je niet alle kennis en kunde bij elkaar. Of, zoals onze coaches zeggen: “Je hebt iemand nodig om sadistische trainingsschema’s in elkaar te zetten en je uit te dagen.”

Voor dit jaar lopen onze plannen nog wat uiteen. Zo gaat Joan de nieuwe MGLD coachen en zullen Willemijn, Tosca en Jonna vooral in de skiff te vinden zijn en zullen we een gooi gaan doen naar gave kwalificaties en uitzendingen naar ofwel het EUC, een FISU WK of -nooit stoppen met dromen- een EK/WK U23 of World Cup! Ons grootste doel is natuurlijk plezier houden in wat we doen.

Wij hebben een vraag voor Steffen de Vries: Hoe bevalt het om profcoach te zijn op Orca? En van welke roeier(s) heb je het meest geleerd op het gebied van coaching in je coachcarriere?

Groetjes,
MGLD