Een kaartje van… Steffen de Vries

In “Een Kaartje Van…” sturen Orcanen elkaar een kaartje met een doorgeefvraag. In de vorige editie stelde de Middengroep Lichte Dames een vraag aan profcoach Steffen de Vries: hoe bevalt het om profcoach te zijn op Orca? En van welke roeier(s) heb je het meest geleerd op het gebied van coaching in je coachcarrière?

steffen de vries

Over de vraag van welke roeier of roeister hij het meest heeft geleerd hoefde Steffen niet lang na te denken: dat moet zonder twijfel Eeke van Nes zijn geweest. Steffen heeft haar gecoacht toen ze met Pieta van Dishoeck in de dubbeltwee roeide. In die combinatie haalde zij bovendien een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Sydney in 2000!

Pieta roeide bij Skoll en Eeke roeide bij Laga. Steffen ziet Eeke bovendien als roeister waar elke coach van droomt: ze wist precies wat ze wilde en ging daar dan helemaal voor. Van elke training wist ze wat ze eruit wilde halen en van elke wedstrijd wist ze wat ze er wilde bereiken. Aan de andere kant wist ze ook precies hoe een boot afgesteld moest worden voor haar of wat ze bij een krachttraining kon verbeteren.

Daarom heeft Steffen haar ook nooit echt hoeven te motiveren of aan te zetten tot méér; vaak volstond een goede begeleiding naar betere prestaties.

Steffen kreeg van de Blikredaxi de vraag zijn “Kaartje van…” door te geven aan een competitieroei(st)er. Hij moest even nadenken en gaf toen aan dat hij eigenlijk maar één competitieroeier kende, en dat is de Blikredaxi’s eigen Remy Chou. Daarom aan hem de vraag: wat is volgens jou het grootste verschil tussen competitie- en wedstrijdroeien op het aantal trainingen na?

NB: Credits naar Edwin Zijp die zich voor deze editie heeft opgeworpen als tijdelijk Blikredaxi-lid en Steffen heeft geïnterviewd en in een artikel heeft uitgewerkt. Dank!