Column van de Voorzitter

Door Ross Goorden

Het is weer ruim een maand verder, sinds de “intelligente” lockdown van de regering landelijk van kracht is. Ook wij als Orca moesten snel schakelen, nadat we in eerste instantie alleen de bovenverdieping van de Driewerf gesloten hadden, was er enkele dagen later de grote klap. Iedereen zoveel mogelijk binnen, anderhalve meter afstand houden en hoesten in de elleboog. Bijna heel Nederland op slot, online colleges volgen en jawel, ook sportclubs moesten sluiten.

Na de eerste schok en actie was het tijd om na te gaan denken over de gevolgen voor Orca; “zijn er grote financiële gevolgen?”, “hoe nu verder met het seizoen?”, “gaan we dan echt via Zoom vergaderen?” en nog veel meer vragen klein en groot kwamen aan bod. Nu ruim een maand later, praat ik jullie vanaf de eettafel van mijn woonkamer op de IBB graag bij. Ik zal jullie even meenemen langs de stand van zaken voor Orca, het roeien in Nederland en hoe we om zullen proberen te gaan met de maatregelen in de toekomst.

De stand van Orca

Ondanks dat we elkaar niet meer fysiek zien, staat Orca er goed voor. De impact op de financiën van Orca lijkt (*fingers crossed*) voor dit seizoen mee te vallen en ook voor komend seizoen lijkt het voorlopig een positief verhaal, met huidige voorspellingen. Ergometers zijn verdeeld over wedstrijdroeiers, zodat die gewoon door kunnen trainen in samenspraak met coaches. De vloot heeft er nooit mooier en beter gerepareerd bijgelegen, helaas wel droog. Het nieuwe kandidaatsbestuur is bekend en het zijn negen enorme toppers!

Daarnaast lopen ook grotere zaken nog steeds door, soms zelfs in versneld tempo. We schrijven voorspoedig door aan het nieuwe Meerjarenplan van Orca, zodat we ook de komende vijf jaar door kunnen bouwen op het sterke fundament wat onze vereniging heeft. Het botenplan wat aankomende ALV gepresenteerd wordt is voor het eerst in tijden echt grondig herzien, met een enorme verbetering van niet alleen de wedstrijdvloot, maar ook het competitieroeien.

Wat ook duidelijk is geworden is dat we als Orca (voorzitters cliché incoming:) echt aan de frontlinie van de vernieuwing staan. Onze ALV van 29 april wordt vanuit alle hoeken nauwlettend in de gaten gehouden, want een online ledenvergadering, dat is nieuw en ongehoord. We zitten rechtstreeks aan tafel bij softwareontwikkelaars om goede stemverificatie van de grond te krijgen, hebben al getest met Zoom hoe een online vergadering met veel mensen werkt (https://mijn.orcaroeien.nl/#/articles/Verslag-MJP-Inspraakavond132314123303666772) en hebben met alle adviesraden samen gekeken naar hoe we dit gaan flikken. 

Roeiend Nederland

Naast dat veel verenigingen ons in de gaten houden voor die online ALV, zijn we ook op alle fronten in gesprek over hoe nu verder met het roeiseizoen, dit en volgend jaar. Al in de eerste week van de maatregelen sprong de NSRF naar voren en ging serieus voortvarend en doortastend van start. We hebben daar als Orca door snel schakelen en scherpe discussies een flinke vinger in de pap gekregen. Juist doordat we meteen zijn gaan inventariseren waar behoeftes lagen voor wedstrijden starten, klassementen en bokalen volgend jaar en welke drijfveren daarachter zaten konden we snel naar voren springen en een duidelijke stempel drukken op de discussie. Veel dank aan alle roeiers, coaches, stuurtjes en adviesraden die hier zo voortvarend aan bij hebben gedragen.

Dan is er de discussie rondom onze donkerrode concullega’s in de hoofdstad. Hier kregen we als bestuur, begrijpelijk, veel vragen over. Ons standpunt is duidelijk, we volgen de lijn van de KNRB, NOC*NSF, RIVM, gemeente Utrecht en andere instanties en die staan roeien niet toe. Hoe zuur het ook is, we gaan geen grenzen opzoeken om maar een paar skiffjes per dag het water op te laten, de volksgezondheid heeft voor ons absolute prioriteit. Wat de bondsequippe en Nereus doen moeten zij zelf afwegen en baseren op duidelijke instructies en richtlijnen. Zowel gemeente Utrecht als SportUtrecht raadden ons ten strengste af om de deur van de Driewerf ook maar op een kiertje open te zetten, dus die lijn volgen wij.

Hoe nu verder

Nu staat er aankomende dinsdag een belangrijke persconferentie gepland, over het (mogelijke) vervolg van de maatregelen. Ook wij als bestuur kijken hier halsreikend naar uit, maar we moeten realistisch blijven, op 29 april meteen weer als normaal verder zit er sowieso niet in. Afhankelijk van de aard van de maatregelen en/of verlenging van bestaande maatregelen zullen we opnieuw moeten gaan wegen. Woensdagochtend staat meteen een bestuursvergadering (tegenwoordig Corona Overleg) gepland om te bekijken of we iets bij kunnen stellen. Verder volgt op 24 april een statement van de bond over de rest van het seizoen. 

Zoals jullie van ons gewend zijn en mogen verwachten zullen we zo snel en duidelijk mogen communiceren naar aanleiding van deze twee belangrijke aankondigingen. Ook blijven we met alle instanties in overleg, net als onze adviesraden en jullie allemaal. Op Orca nemen we samen de beslissingen en hoewel dat nu iets lastiger gaat, zullen we dat zo veel mogelijk blijven doen. 

Ook de komende tijd zullen we actief Orca’s belang richting de KNRB, sportkoepels en alle andere (roei)verenigingen blijven uitdragen en duidelijk maken. We hanteren hierbij twee algemene principes; zoveel mogelijk gezamenlijk besluiten nemen en uitvoeren, en zo snel mogelijk terug naar normaal. Want hoe bijzonder deze tijden ook zijn, hoe sneller we weer naar normaal terug kunnen, hoe fijner dat uiteindelijk is.

We staan niet stil

De komende weken gaat er hopelijk een stuk meer duidelijk worden over het verloop van deze hele situatie, dat zullen we dus ook zo snel mogelijk vertalen naar de impact voor Orca. Maar ondertussen staat de vereniging niet stil. Er wordt hard gestreden in een klassementsapp voor duurtrainingen, ontwikkeld door een Orcaan zelf. Ook weet iedereen de Discord server (https://discord.gg/VNT5fAE) steeds beter te vinden, vergaderen commissies steeds meer en staan er al diverse online evenementen op de planning. En achter dat alles wordt ook met man en macht gewerkt aan het grootste feest wat Orca ooit gekend heeft, het tiende lustrum, Orca 50 jaar jong! 

Dan rest mij nog; ook al zien we elkaar nu toch een stuk minder, Orca blijven we altijd samen. Dus ga door met de ploegborrels op Zoom, de lange ergometertrainingen in de slaapkamer of de achtertuin en het opzetten van de creatieve online activiteiten.

Haal door!