Een kaartje van… Daan Klomp

In “Een kaartje van…” sturen Orcanen elkaar een kaartje met een doorgeefvraag. In de vorige editie vroeg Robbert Kooiman aan Daan Klomp of hij nog goede skifftips had.

Ha Robbert,

Leuk om te lezen dat het je zo goed afgaat bij Brookes. Tweede acht, dat is niet mis! Ik kan je zeker aanraden om nog een jaar te knallen om op Henley te kunnen roeien. Dat is naar mijn mening de meest geweldige wedstrijd die je als roeier kan varen. Op de ruime twee kilometer is een grote geluidstunnel met aan de bakboord wal bezopen en extreem fanatieke Britten en aan de stuurboord wal een continue stroom aan pleziervaart. Echt een toffe ervaring!

Om dan maar in te haken op je vraag: hoe heb ik leren skiffen? Het begon allemaal in 2008. Ik was een lichte jongen van slechts 13 lentes jong. Mijn broer roeide bij de Tilburgse Open Roeivereniging (TOR) en werd daar gecoacht door mijn vader. Omdat zijn ploeg een keer een stuur nodig had, werd ik gevraagd om dat een keer te proberen. Het sturen werd helaas geen succes, maar aangezien ik toen af en toe al mee ging naar de vereniging ben ik daar ook af en toe mee gaan roeien.

Veel mensen denken dat ik een geboren skiff talent was, maar niks ligt verder van de waarheid. Mijn eerste wedstrijd verloor ik met een verschil van ruim een halve minuut! Wat voor een beginner niet verschrikkelijk is tot je er achter komt dat het over een afstand van 500 meter was.

Desalniettemin was ik niet laatste, wat voor mij voldoende motivatie gaf om door te gaan. Vier jaar later werd ik voor het eerst Nederlands kampioen in de skiff! Daartussen in zit zoals bij elke sporter een enorme hoeveelheid trainen, vallen en opstaan. Mijn drive kwam altijd uit het zoeken naar de perfecte haal. Mijn vader zei altijd dat we met elke haal beter moesten worden. Met een gemiddelde van 1500 (!) halen per training had ik daar genoeg mogelijkheden voor.

Dan naar jouw probleem: je ondervindt balans en controle problemen in je skiff. Anders dan op Orca beginnen veel junioren niet met roeien in viertje maar in een skiff. Daar hangt een wat steilere leercurve aan maar je voelt wel meteen wat jouw invloed is op de boot. Dat is dan denk ik ook waar de problemen beginnen voor de meer ervaren roeiers, zoals jij, wanneer ze beginnen met skiffen. Je bent gewend dat je boot wat stabieler ligt en mocht je iets fout doen dan zit er een ploeg om je heen die het hopelijk voor je op kan vangen en zo niet, dan kan je altijd de schuld aan je nummer drie geven.
Mijn belangrijkste tip is dan ook: ga er met wat durf in en probeer vooral niet de dingen te doen die je altijd probeert te doen! Skiffen is een ander vak dan de andere nummers. Ik vind dit niet het meeste efficiënte medium om een technisch epistel te gaan schrijven. Dus ik zal het laten bij een aanwijzing waarmee ik denk dat je je onbalans en controle problemen wat beter kan aanpakken:
de kern van het skiffen onder de knie krijgen is ontspanning in je handen en armen. Wat daar bij helpt is niet knijpen en het clippen niet vanuit je polsen te doen maar vanuit je vingers. Er is geen enkel moment in de haal waar je pols onder je hendel moet zitten. Zorg dat je vanuit ontspanning je hendels onder controle hebt. Blijf ook altijd experimenteren met wat werkt en wat niet. Liever af en toe een mis haal waar je iets van leert dan vastroesten in iets waarmee je niet hard gaat.

Mocht dit nou allemaal geen helder beeld opleveren raad ik je aan om te kijken naar dit filmpje. Dan zie je wel wat ik er ongeveer mee wil.
Mijn favoriete oefening in de skiff voor beginners is “piano spelen” in de recover. Hierbij beweeg je je vingers alsof je piano speelt. Dit dwingt je om je hendels ontspannen vast te houden want als je gaat knijpen en aanspannen raak je al je gevoel kwijt. Mocht je nou wat verder zijn is het ook een goede oefening om om en om ongeclipt blad te varen, één haal stuurboord ongeclipt en dan een haal bakboord!

Ik wil wel aan Jurrian van de Kraats vragen hoe het coachen van EJL bevalt na het coachen van zo’n enorm talenten team als de Brigade. Ook ben ik benieuwd hoe hij zijn roeiers voorbereidt op het seizoen, wetende dat er mogelijk weer wedstrijden gaan uitvallen komend jaar?

Groeten, Daan