Column van de Voorzitter, deel 5

Door Ross Goorden

We zijn weer begonnen! En hoe? Er zijn maar liefst 156 trainingen gedraaid deze eerste week, zelfs met de restricties die we uit gezondheidsoogpunt opgelegd hebben. Nadat de wind is gaan liggen woensdag, zaten bijna alle blokken ramvol. Het was flink wennen, met handen wassen, afstand houden en looproutes volgen. Maar wat was het fijn! Ik heb veel vrolijke en enthousiaste gezichten voor het eerst in lange tijd weer gezien en hoop ze nog veel vaker zien. Ik heb zelfs voor het eerst in tijden weer een bootje kunnen coachen, geweldig! Deze week neem ik jullie graag mee langs de bond, EK’s, skiffinstructies en hele vette initiatieven van Orcanen.

Meerpersoonsboten

Afgelopen week is de discussie over het roeien in meerpersoonsboten alle kanten opgegaan. Onder andere op NLroei waren kritische noten over het optreden van de bond te vinden. Men had namelijk een advies gestuurd zonder dat met NOC*NSF te overleggen en zijn vervolgens teruggefloten. Roeien mocht geen uitzondering maken op de anderhalve meter, anders zou het hek van de dam zijn. Zeer begrijpelijk en misschien had het veel gedoe gescheeld als dit eerst was gecheckt.

Persoonlijk heb ik Rutger Arisz (voorzitter KNRB) gevraagd, samen met andere voorzitters, om met een dergelijk advies te komen, zoals vorige week vermeld. Echter had ik niet verwacht dat dit advies zo snel zou komen. Mijn enige commentaar zelf is dus dat het nogal een haastig advies is geweest, liever had ik een gedegen onderbouwd advies een tijdje later ontvangen, dan zo’n spoedig opgesteld protocolletje. Maar dat de bond zijn nek heeft uitgestoken, kan ik zeker waarderen. Zeker van de KNRB die niet perse bekend staat om snel en in belang van verenigingen te handelen.

EK gangers en onervaren skiffeurs

Op Orca voorlopig dus ook alleen skiffjes het water op, vanaf morgen ook in gesplitste wedstrijd- en competitieblokken. Dat zorgt voor minder overlap en een overzichtelijkere indeling van de blokken. Daarbinnen hebben we meteen ook ruimte gemaakt voor onze potentiële EK gangers, want je zou het bijna vergeten, maar er staan nog Europees Kampioenschappen gepland in het najaar. Maarliefst vier Orcanen (en coachteams) zijn druk bezig om zichzelf in boten te selecteren om uitgezonden te worden. Eind deze maand neemt de wereldroeibond (FISA) een besluit over deze toernooien, maar dat is geen excuus om stil te zitten. We hopen natuurlijk van harte dat onze toppers ons internationaal kunnen gaan vertegenwoordigen.

Ook hopen we binnenkort meer duidelijkheid te kunnen geven aan in ieder geval wedstrijdroeiers die nog niet kunnen skiffen. Want nu duidelijk is dat meerpersoonsboten voorlopig er niet in zitten, zal skiffen nog belangrijker worden. Ook hier geldt dat alles alleen kan als het veilig voor roeiers en de gezondheid kan, dus afstand bewaren en goede afspraken zijn essentieel. Hopelijk kunnen we in de aankomende weken zo het roeien voor nog meer Orcanen mogelijk maken. Echter blijft geduld een schone en belangrijke zaak. 

Alternatieven

Ondertussen worden ook gave challenges opgezet door de CHR (via Instagram en Strava, kijk snel!), die voor ook de minder begaafde scullers onder ons competitie aanwakkeren. Dus doe mee aan die CHRopuit. Veel andere commissies zijn ook bezig met supervette alternatieve activiteiten, kijk maar naar het geslaagde Groot Orcaans Dictee, de lustrum themaonthulling en vele anderen. We kunnen het als bestuur misschien iets minder makkelijk zeggen nu, maar al deze Orcanen verdienen een gigantisch compliment. Om juist in deze lastige tijden toch het verenigingsgevoel misschien wel meer aan te wakkeren dan ooit, dat is geweldig om te zien. Juist op deze afstand blijkt dat de verbinding van Orcanen onderling misschien wel sterker is dan we soms denken. En dat maakt mij een apetrotse voorzitter!

Toekomst

Ook de komende dagen en weken blijven we ons met het hele bestuur inzetten om Orca stukje bij beetje iets meer open te kunnen stellen, voor steeds meer Orcanen. Toch blijft het belangrijk om iedere keer weer te benadrukken, hou je alsjeblieft aan de richtlijnen, want alleen samen komen we uit deze crisis. De afgelopen week zag ik op ons zonnige vlot soms toch wat nonchalant gedrag, wat ik heel goed kan begrijpen. Maar toch, de lijn die we met z’n allen bewandelen is dun en kan zomaar weer terugslaan. Voorzichtigheid en oplettendheid van iedereen is nodig, dat geldt voor iedereen in Nederland en dus ook voor roeiers op een vlot. Hou vol en blijf gezond.

Haal door!