Een kaartje van… Elianne de Waard

In “Een kaartje van…” sturen Orcanen elkaar een kaartje met een doorgeefvraag. In de vorige editie vroeg Jurrian van de Kraats naar de ervaringen van Elianne de Waard als voorzitter van het KNRB MoBo-team.

Hee Jurrian,

Wat super leuk om je coachverhalen te lezen. Ik was ook heel jaloers toen ik je in de mooie motorboot zag zitten op de Henley Royal Regatta.

Je kan zeker naast coachen en roeien nog zoveel meer in de roeisport!
Zoals Kamprechter worden of… aansluiten bij het KNRB MoBoteam!
Ik ben sinds 2019 onderdeel van dit team. Via Bibiche ter Steege heb ik de MoBo’s leren kennen. Het is een team dat bestaat uit mensen afkomstig van allemaal verschillende verenigingen. Corporaal of niet corporaal, iedereen hoort erbij.

Met dit team werken we nauw samen met de kamprechters. De kamprechters zijn de scheidsrechters op het water. Er zijn altijd twee kamprechters in de boot. Eén voor en één achter. De voorste persoon houdt de tijd en de wedstrijd in de gaten en de achterste heeft de bel, megafoon en vlaggen bij de hand. Mocht er een boot niet in zijn of haar baan blijven, dan komen wij er dichtbij om dit aan te geven. We zorgen er dus voor dat de kamprechters de wedstrijd zo goed mogelijk kunnen volgen. Zodra er iets gebeurt met de roeiers, zijn we daar als eerste bij. Ook om eventueel roeiers uit het water te vissen! Als een wedstrijd goed is verlopen, geven we een seintje bij de finishtoren en varen we weer terug naar de start.

Er is een hele methode om met zo weinig mogelijk golven te varen. Als de volgende race weer in zicht komt, laten we ons gas langzaam los zodat de roeiboten zo min mogelijk golven van ons ervaren. Wel moeten we op een vast moment weer bij de starttoren zijn. Het kan namelijk niet gebeuren dat er geen kamprechters en MoBo’s er zijn, want dan kan de wedstrijd niet gestart worden! We varen voornamelijk de kilometer wedstrijden, de 500m- wedstrijden zijn te kort om mee te varen.

Als MoBoteam heb je eigenlijk altijd eerste rang tickets op vele mooie wedstrijden zoals de NK en de Holland Beker. Ook staan we internationaal bekend op de WK’s en de World Cups dat we het “very good” doen ten opzichte van andere landen.

Als je bij het KNRB MoBoteam wilt komen hoef je nog geen vaarbewijs te hebben. Dit kan je later halen. Ik zou het wel aanraden, want dan kan je op de Amstel varen en echt álle wedstrijden mee maken. Mocht je interesse hebben in het KNRB MoBoteam, dan kan je altijd bij mij of bij Bibiche ter Steege aankloppen. Dan vertellen we met alle liefde nog veel meer er over, want ieder hulp is hard welkom met een roeisport die alleen maar aan het groeien is.

Ik ben sinds dit seizoen gevraagd om de Beheerfunctie met Wouter en Wilmar te doen. Samen zorgen wij ervoor dat de boten klaar liggen voor de wedstrijd en dat alles is kortgesloten met de organisatoren van de wedstrijden. Het is namelijk supermooi om roeiwedstrijden mogelijk te maken met elkaar, zodat ik later stiekem op het water mee kan genieten op eventuele overwinningen van Orca.

Wist je trouwens dat er ook op Orca kamprechters actief zijn en dat als er een kamprechter in het water valt, hij of zij een krat bier moet geven aan de MoBo’s? Ik vraag mij af of dit ooit is gebeurd of bijna is gebeurd bij Mantas Vissers en wat hij allemaal als kamprechters heeft meemaakt op het water!

Een kaartje van… Elianne de Waard