Een kaartje van… Mantas Vissers

In “Een kaartje van…” sturen Orcanen elkaar een kaartje met een doorgeefvraag. In de vorige editie vroeg Elianne de Waard naar de Kamprechterservaringen van Mantas Vissers.

Hey Elianne, 

Wat leuk om te lezen over jouw ervaringen met de MoBo’s. En ook erg leuk om als zesdejaars Orcaan nog eens een kaartje te ontvangen!

Sinds 2017 ben ik inderdaad actief als kamprechter bij roeiwedstrijden. Kamprechters zijn eigenlijk de scheidsrechters van het roeien en zijn verantwoordelijk voor het veilig en eerlijk verloop van roeiwedstrijden. De taken die je hebt als kamprechter zijn dan ook zeer divers. Zo vaar je achter races aan, klok je races op de finish, lijn je boten op, weeg je lichte roeiers en stuurtjes, start je races weg vanuit de starttoren etc. Op een wedstrijddag wissel je meerdere keren door van functie, waardoor geen dag hetzelfde is. 

Als kamprechter ben je dan ook bij ieder type wedstrijd aanwezig. Van compowedstrijden als de HOT en de Army Regatta tot aan nationale wedstrijden als de H4K en de Hollandia, overal zijn kamprechters nodig. Wat je als kamprechter meemaakt verschilt dan ook erg per wedstrijd!

Een damesploeg van Laga kreeg ooit de opdracht om hun riem door te geven aan degene voor zich (krabben), waarop een van de roeisters haar dol opendraaide, en haar riem los doorgaf…

Zo zijn compowedstrijden doorgaans vrij chaotisch en moet je zeker bij eerstejaars C4’en er rekening mee houden dat ze niet echt snappen hoe het werkt. Zo heb ik een keer meegemaakt dat een damesploeg van Laga de opdracht kreeg om hun riem door te geven aan degene voor zich (krabben), waarop een van de roeisters haar dol opendraaide, en haar riem los doorgaf. Of de keer dat ik een ploeg wegstartte bij een race met vliegende start en ze vervolgens keihard gingen houden. Mocht je meer voorbeelden willen horen, schiet mij dan vooral aan op een borrel!

Nationale wedstrijden zijn wat dat betreft heel anders. De druk om alles goed te doen is veel hoger. Wedstrijdroeiers trainen bijna iedere dag voor zo’n wedstrijd en je moet dus als kamprechter geen fouten maken die invloed hebben op de wedstrijd. De roeiers zijn daarentegen veel meer ervaren en kennen de regels, waardoor meestal alles soepel loopt qua tijdschema. Echter kunnen sommige wedstrijdroeiers (met name van Nereus) wel erg koppig zijn, en gaan sommige twee- en vierzonders als pingpongballen over de baan heen. 

“Sommige stuurloze boten schieten nog wel eens als pingpongballen over de baan”

Kamprechter zijn is vrijwillig, maar je krijgt er ook enorm voor terug. Ik krijg zelf altijd enorm veel voldoening uit het feit dat ik ervoor zorg dat wedstrijden goed en soepel verlopen voor de roeiers. Daarnaast is het natuurlijk ook erg vet om keihard met een motorboot over de Bosbaan te scheuren (en nee, ik ben er gelukkig nooit uitgevallen!) Verder is de groep van kamprechters en motorbootbestuurders erg divers en hecht, wat wedstrijdweekenden altijd erg leuk maakt. Ook wordt vrijwel iedere wedstrijd afgesloten met een borrel met gratis bier, die nog wel eens kan escaleren. 

Om kamprechter te worden moet je een theoretisch examen afleggen. Hierna mag je als kamprechter-in-opleiding onder begeleiding meelopen op wedstrijden. Als je dit traject afrondt mag je jezelf kamprechter B noemen. Daarnaast zijn er ook veel doorgroeimogelijkheden. Zo ben ik zelf bezig met mijn opleiding tot Kamprechter A en ben ik Hoofd van de jury bij de Orca Competitie Slotwedstrijden. Maar er zijn ook kamprechters die in KNRB-commissies zitten en zelfs kamprechters die een FISA-licentie hebben en naar EK’s en wereldbekers gaan. Mocht je interesse hebben om kamprechter te worden, neem dan vooral contact op met Coen Bolander of mij. 

Het kaartje zou ik graag willen doorgeven aan Marvin van der Meer van de Lustrumband. Ik vroeg me af hoe jullie nu met elkaar oefenen in Coronatijd. En komen er binnenkort nog meer leuke liedjes van jullie uit? Ik ben reuze benieuwd!