Terugblik op het Lustrum Carrière Symposium

Door Bas van Putten

Op de ochtend en middag van donderdag 11 februari begaven iets meer dan honderd Orcanen zich op het inmiddels welbekende Microsoft Teams. Hoewel dit gegeven op zichzelf misschien niet heel bijzonder is deze dagen, viel toch op dat de kledingstijl iets formeler was dan de gemiddelde Orcaan misschien gewend is. Bovendien viel op dat – anders dan tijdens het gemiddelde online college – er daadwerkelijk aandachtig werd geluisterd en geparticipeerd. De gelegenheid was dan ook zeker geen college, en ook niet een online borrel, spel of pubquiz. Nee, waar de meeste Orcanen inmiddels al veel ervaring hebben met de ins en outs van online plezieractiviteiten, was de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling deze keer de prikkel om aanwezig te zijn. Het gaat hier natuurlijk over het eerste Carrière Symposium van A.U.S.R. Orca ter ere van het tiende lustrum.

Waar de Commissie Extern, voormalig de Businessclub Orca, zich eerder alleen inzette om acquisitie op Orca naar een hoger niveau te tillen door sponsoren dichter bij de vereniging te betrekken, was dit evenement – georganiseerd in samenwerking met de tiende Lustrumcommissie – specifiek gericht op Orca’s leden. Hoewel het tiende lustrum natuurlijk de perfecte gelegenheid was om een carrière symposium op de vereniging te introduceren, bestond de ambitie voor een dergelijke activiteit al langer: “Commissie Extern heeft de ambitie om Orca naar een hoger professioneel niveau te brengen. Hierom is het belangrijk om te zorgen voor een deskundige uitstraling vanuit Orca. Middels een aantal lopende projecten en het organiseren van verschillende evenementen, waarvan het Carrière Symposium er één is, willen we stapsgewijs een bijdrage leveren aan de professionalisering van Orca, waar zowel Orcanen als het (toekomstige) netwerk van Orca baat bij hebben. Het Carrière Symposium stond vorig jaar ook op de planning, maar dit kon vanwege de lockdown helaas niet doorgaan. Dit jaar hebben de Commissie Extern en de Lustrum Commissie besloten om het evenement samen te organiseren wegens het Lustrumjaar.”

Passend bij een zo diverse vereniging als Orca, was er een rijk scala aan workshops beschikbaar om aan mee te doen, variërend van sales trainingen en workshops spanningsmanagement tot leiderschapscursussen en advies over hoe je dichter bij je droombaan kunt komen. Het maakte niet uit of je op zoek was naar vakspecifieke kennis, sollicitatietips of simpelweg meer zelfvertrouwen. Met een keuze uit twaalf workshops zat er voor elke Orcaan wel wat tussen.

Het online format maakte het natuurlijk uitdagender om zo’n soort evenement te organiseren en aan de man te brengen, zoals ook beaamd wordt door commissielid Hannah: “De bijkomstigheid van de online omgeving zorgde voor zowel de sprekers als de deelnemers voor extra uitdagingen, zowel tijdens als voorafgaand aan het evenement. Gedurende de dag waren we als commissie druk bezig met ervoor zorgen dat alle deelnemers en sprekers in het juiste kanaal zaten. Met zoveel man is dat moeilijker dan je denkt!” Sieger, die ook in de Commissie Extern zit, vult aan: “Omdat ik sinds dit jaar pas bij de commissie zit, heb ik niets anders gedaan dan online vergaderen. Hoewel we inmiddels allemaal gewend zijn aan digitaal werken en studeren, zijn er nog veel valkuilen bij het verloop van een online symposium! Denk hier vooral aan technische problemen. Gelukkig hebben we de paar kleine haperingen die er waren snel op kunnen lossen, waardoor de hele dag eigenlijk heel soepel verliep. Omdat deze eerste editie van het carrière symposium een product was van samenwerking tussen de Commissie Extern en de Lustrumcommissie, konden we bij elke workshop aanwezig zijn en goed monitoren of alles juist verliep. Ik heb zo echt in de praktijk kunnen ondervinden dat ook met een online format samenwerkingsvermogen en goede communicatie cruciaal zijn!”

Een bijkomend voordeel van het organiseren van dit symposium is natuurlijk ook dat je een groot aantal workshops mag bijwonen, al dan niet als eindverantwoordelijke. Een mooie uitblinker volgens Hannah was de workshop Design Thinking van Noah Ferron van adviesbureau WIN: “WIN helpt organisaties te bouwen aan zelfverbeterend vermogen en de training was gericht op innovatief denken. Als casus moesten we nadenken over een vaccinatiestrategie voor daklozen in Utrecht en al onze ideeën met digitale sticky notes in Miro plakken. Kicken om te zien hoe je met zo’n denkwijze op hele creatieve en goeie ideeën uitkomt. En natuurlijk hartstikke lachen om met iedereen samen in zo’n programma te werken!”

“Het Oud-Orcanen panel vond ik zelf het leukst. Het was heel gaaf om te zien wat zij allemaal al hebben gedaan en waar ze nu werken. Het was vooral ook fijn om te horen dat ze het ook niet allemaal van tevoren wisten en pas gaandeweg achter hun passie en kwaliteiten zijn gekomen. Een goede tip die ik daar meekreeg was hoe belangrijk het is om de bedrijfscultuur echt op jezelf af te stemmen, want als je je ergens niet thuis voelt wordt het ook lastig om te presteren. Geruststellend om te horen vond ik ook dat burger worden niet zo erg is als het lijkt en dat je daar op een gegeven moment ook echt aan toe kan zijn. Voor nu ben ik nog niet overtuigd, maar over een paar jaar, wie weet!” 

“Een goede tip die ik daar meekreeg was hoe belangrijk het is om de bedrijfscultuur echt op jezelf af te stemmen, want als je je ergens niet thuis voelt wordt het ook lastig om te presteren.”

Natuurlijk was het niet alleen voor de organisatie, maar ook voor de sprekers een extra uitdaging om in een online format workshops te geven. Ik sprak Orcaan Gertie Dekker over haar ervaring met de sollicitatietraining die ze tijdens het symposium gaf. “Mijn workshop ging over het proces van solliciteren en hoe jij als kandidaat eruit kan springen voor een werkgever. Hierbij behandelde ik elke stap van het proces, van het zoeken naar een geschikte vacature en het schrijven van een motivatiebrief tot het onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden. Ik zie veel starters de fout maken dat ze niet ‘onderhandelen’ en een aanbod meteen te accepteren. Dit hoeft helemaal niet. Je kan kritisch kijken naar het aanbod en hierover in gesprek gaan als je nog niet helemaal tevreden bent.”

“Het online format vond ik zeker spannend, met name omdat de interactie met een groep ook anders is, al ging het volgens mij wel goed. Online workshops geven is zeker iets wat gewoon mogelijk is en veel voordelen meebrengt, maar ik heb toch de voorkeur voor een ‘live publiek’, al vind ik dat ook spannend natuurlijk!”

Als HR Business Partner bij Korn Ferry consultancy is Gertie dagelijks bezig met het in lijn brengen van werknemers met bedrijfsstrategie en –cultuur. De praktische en nuchtere kijk die ze hierdoor heeft op het sollicitatieproces is daarmee verfrissend voor veel studenten en starters, die solliciteren vaak als een stressvolle onderneming zien waarvan het enige doel is jezelf te bewijzen aan een recruiter. Op de vraag wat voor sollicitatietip elke Orcaan móest weten antwoordde ze dan ook: “Bekijk het solliciteren niet alleen met de gedachte ‘wat kan ik een organisatie bieden’, maar ook andersom: ‘wat kan een organisatie mij bieden?’ Op die manier kan je ook beter ontdekken of een organisatie echt goed bij jou past! Je eerste baan zal waarschijnlijk geen 100% match zijn – ook vaak omdat je net begint en nog niet echt weet wat je wil – maar het kan wel een 99% match zijn, mits je zelf luistert naar je gevoel en naar wat jij op dat moment echt wilt.”

“Bekijk het solliciteren niet alleen met de gedachte ‘wat kan ik een organisatie bieden’, maar ook andersom: ‘wat kan een organisatie mij bieden?’”

Zowel Gertie als Hannah en Sieger kijken terug op een geslaagde dag. “Ik was van tevoren toch ook wel een beetje zenuwachtig over de opkomst en het verloop van het evenement,” geeft Sieger toe, “maar alles viel mee en ik ben ontzettend blij met de positieve reacties die we als commissie gekregen hebben!”

Ik kon me zelf erg vinden in Hannahs opmerking: “Hoe cliché het ook klinkt, de belangrijkste les die ik heb geleerd is dat iets doen wat je leuk vindt toch echt het allerbelangrijkste is. Je gaat er straks bijna 40 uur per week werken, dus dan red je het qua motivatie niet voor alleen een salaris. En als je je ergens op je plek voelt dan kan je ook beter presteren, wat ook positief is voor je promotiemogelijkheden.” Hierop inhakend met wat ik zelf heb geleerd tijdens de ‘stap dichter bij je droombaan’ workshop van Charlottegroeit, voeg ik graag toe dat de zelfopgelegde eis van veel studenten om in een keer een de perfecte baan te vinden onnodig veel stress oplevert en juist averechts kan werken. Durf ja te zeggen tegen andere uitdagingen die op je pad komen en wees niet bang uit te wijken van het efficiënte carrièrepad dat je vooraf misschien in gedachten had. Het zou goed kunnen dat je juist op die manier uiteindelijk de baan vindt die perfect bij je past. Vertrouw in jezelf. Het komt goed.

Waar ik natuurlijk hoop dat we de volgende keer kunnen afsluiten met een borrel waarbij iedereen zich in dezelfde ruimte bevindt, kijk ik nog steeds terug op een mooie dag en zie ik de volgende editie graag tegemoet!