Even voorstellen… Eerstejaars Dames 2014

Door Nannet Fabri 

(Foto homepage Eline Hoogendoorn)

Als ik op Orca kom, zie ik ze meteen. Een groepje dames en één man. Het ziet er overweldigend uit, al die lengte. Je zou er bijna bang van worden. Als ik wat beter kijk, zie ik dat het de dames van EJD ’14 en hun coaches zijn. En eigenlijk, ondanks die overweldigende uitstraling, zien ze er ontzettend aardig, en misschien ook wel schattig, uit. Tijd om eens kennis te gaan maken!

Superfanatieke chicks

Dames 2014 bestaat uit tien super fanatieke chicks, om de woorden van coach Tirza Huisingh te gebruiken. Tien namen zouden moeilijk kunnen zijn om te onthouden, maar bij deze ploeg is het bijna een fluitje van een cent. Als je Karlijn (met een C of een K) en Floor onthoudt, dan heb je al de helft van de ploeg gehad, te weten: Carlijn Haringsma, Karlijn Kremer, Karlijn Kea, Floor Pekelharing en Floor Koopman (stuur). De andere dames hebben meer variërende namen: Danielle Bruel, Edmee Verbeek, Ilse van Hoorn, Maria Mojet en Mireille van Dongen. Om deze dames kneiterhard te laten roeien, hebben ze natuurlijk coaches van wereldformaat nodig. Met Inge Janssen, Marloes van der Weide, Oscar Dijksman en Tirza Huisingh hebben ze die ook zeker. Als dat geen sleutel tot succes is!

 Wie tevreden is met zilver…

Terwijl de dames hun boot opriggeren na een trainingsweekend in Hazewinkel, neem ik de coaches even apart om over die tien meiden te praten. Ze vertellen mij dat de dames ontzettend slecht tegen hun verlies kunnen. Wedstrijden hebben ze op dat moment nog niet echt geroeid (tenzij je de NKIR meetelt, maar wij vinden dat ergoën geen roeien is en tijdens de Orcabumping hadden ze niet echt tegenstand), maar ook in de trainingen komt dit goed naar voren. De dames stellen scherpe doelen voor zichzelf en als ze deze doelen niet halen, zijn ze strontchagrijnig. Dit is ook de kracht van de dames. Want zoals Thijs Zonneveld in een column op NuSport al schreef: ‘Wie tevreden is met zilver, wint nooit goud’.

Mijn indruk dat de dames af en toe toch wel schattig kunnen overkomen, wordt door de coaches bevestigd. Maar dan alleen op de kant. In de boot zijn het beesten, die alleen maar bezig zijn met iedere training beter worden. Een leuke anekdote heeft te maken met het woord pompen. Tijdens de voorbespreking werd gezegd dat ze die training gingen pompen en of de dames dit even wilden herhalen. En dan niet gewoon pompen zeggen, maar met volume en bijna angstmakend. Echter wat eruit kwam was bijna lachwekkend schattig. Niet echt het idee wat de coaches hadden. Na een tijdje oefenen, is het gelukkig een heel stuk feller geworden, zoals op de ploegpresentatie van de dames te zien is.

De ploegpresentatie van EJD

Mooie perspectieven

De dames gaan een spannend jaar tegemoet. Op de NKIR lagen de top-EJD-ploegen dicht bij elkaar, al zegt dat natuurlijk niets over hoe ze het in de boot zullen doen. Maar zoals de coaches toen al zeiden; ze gaan meedoen voor de knikkers. Ondertussen zijn de Winterwedstrijden geweest en kunnen we zeggen dat ze gelijk hebben gehad. De dames zijn 3e geworden met slechts een seconde achterstand op de nummer 1. Dat geeft mooie perspectieven voor de komende wedstrijden op de Amstel: de Heineken Roeivierkamp en de Head of the River. En wellicht zullen we dan met recht kunnen zeggen: Orca wint de Heineken!

EJD winterwedstrijden

EJD tijdens de winterwedstrijden (foto Eline Hoogendoorn)

De ploeg heeft veel vertrouwen in de Amstel-wedstrijden. Het water zal een stuk onstuimiger zijn dan bij de Winterwedstrijden, maar dat kan de ploeg niet deren. Iets hoger scheren en gaan! De Head en de Heineken worden ook wel de wedstrijden van de stuurtjes genoemd. De vele bochten in het parcours moeten goed worden aangesneden om de wedstrijd zo ideaal mogelijk te varen. En ook op dit punt zit het helemaal snor bij de Dames 2014. Floor Koopman is een goede stuur met Amstel-ervaring, waar de ploeg blind op vertrouwd. Zij zal de dames, zowel mentaal als technisch, over de bochtige rivier loodsen en ervoor zorgen dat de ideale lijn kan worden gevaren.

Al met al kunnen we een hoop verwachten van deze dames en hun coaches. We zullen zien wat het jaar zal brengen, maar wensen hen voor nu een tof en succesvol jaar toe.