Checklist: wat neem ik mee naar een wedstrijd?

Door Friso van der Klaauw & Cas Coopmans

Met een rugzak vol roeikleding en keelpastilles loop ik het terrein van de Bosbaan op. De keelpastilles zijn voor mijzelf, omdat ik als coach van een compo-ploeg de longen uit mijn lijf ga schreeuwen in de hoop mijn kindjes dat laatste zetje in de goede richting te geven. Roeikleding heb ik mee omdat ik weet dat mijn ploeg de helft weer eens vergeten zijn. ‘Oh, had ik dat mee moeten nemen dan?’ en ‘Wat is dat, een 10/13?’ zijn vragen die de onwetendheid van een eerstejaars op de Bosbaan tonen. Overigens niet onbegrijpelijk hoor, want de eerste wedstrijden zijn altijd spannend. Om die spanning bij jullie een beetje weg te halen, én om jullie coaches enigszins te ontlasten, is hier een checklist voor compo-wedstrijden. Deze checklist is bedoeld voor alle onervaren eerstejaars roeiers die vol spanning hun eerste roeiwedstrijd te gemoed gaan (en ook handig voor vergeetachtige meerderejaars).

Wedstrijdshirt: van essentieel belang als je gaat roeien! Zonder wedstrijdshirt mag je namelijk niet starten. Verder maakt het de wedstrijdleiding niks uit wat je aan hebt. Wat hun betreft ga je zonder broek in de boot gaan zitten, zolang de volledige ploeg maar uniform is. Dat wil zeggen, iedereen heeft hetzelfde shirt aan, ook de stuur! Deze shirts kan je kopen bij de Orca-shop. Neem een keer een kijkje op de site van de Orca-shop. Ze hebben hier gave merchandise en heel veel handige spullen voor het roeien!

10/13: het komt vaak voor dat ploegen die moeten op- of afriggeren op de wedstrijddagen 10/13’s tekort komen. Hierdoor duurt alles veel langer, dus zorg dat iedereen in de ploeg een 10/13 in z’n tas heeft zitten op wedstrijddagen. Ook is het handig om een 10/13 in de boot te hebben als jullie vertrekken, om onverhoopt losgeraakte riggers meteen te kunnen fixen.

Extra kleding: je hebt altijd die onhandige klipper in de ploeg die met elke haal de hele boot nat spettert met z’n backsplash. Dan is het wel zo fijn als je, eenmaal aan wal na je wedstrijd, droge kleding aan kunt doen. Dit is belangrijk voor je spieren, en fijn voor jezelf. Neem daarnaast droge schoenen en sokken mee. Als je je hebt omgekleed kom je natuurlijk de andere Orca-ploegen aanmoedigen bij het Orca-honk. Op de wedstrijden staat het Orca-honk, de chillplek waar alle Orcanen zich verzamelen om OOOR-CAAA over het water te laten schallen. Hiervan gaan bij de andere verenigingen de nekharen overeind staan. Kom hier naartoe en geniet gave sfeer.

orca honk

Het Orca-honk 

Eten: je kunt op de wedstrijden altijd een hamburger of een broodje kroket kopen. Erg lekker, maar ook heel ongezond. Vlak voor de wedstrijd kun je beter iets lichters eten. Denk aan eierkoeken of een banaan. Als je langer moet wachten is het leuk en verstandig om met je ploeg een grote bak pastasalade te maken. Alles voor de winst!

Ploegkleding: last but not least… Je bent een ploeg, en dat wil je natuurlijk graag uitdragen. Ploegkleding kan alle soorten en maten aannemen. Het ziet er leuk uit, en je komt ook nog eens professioneel over. Denk aan de huisstijl bij het bestellen!

Kortom, check deze list vóór je naar de wedstrijd gaat, en wie weet ga jij wel naar huis met een welverdiend blik!