Even voorstellen… Eerstejaars Zwaar 2014

Door Karlijn Kremer

Tijdens de Winterwedstrijden, op 22 en 23 februari, zijn ze wel twee keer de Schie in Delft over geweest om de eer van Orca te verdedigen. Waar EJL en EJD alleen op zaterdag waren gestart, zijn deze heren zowel zaterdag als zondag de boot in gestapt. En met dit eerste wedstrijdweekend was het seizoen voor Eerstejaars Zwaar dan echt geopend! Maar wie zijn ze eigenlijk? En hoe zien zij komend seizoen tegemoet?

Familiedag

Om daar achter te komen waag ik me op de familiedag van Zwaar in de kantine. Meestal is het daar op zondagmiddagen rustig en liggen er slechts her en der eerstejaars die uitrusten van een zware training. Vandaag heerst er echter een gezellige drukte vol ouders die rondgeleid worden door onze mooie vereniging.  Achter de bar vind ik de slag van de boot, Sjoerd van der Velden. Hij vertelt dat de ploeg vrij ervaren is, want bijna alle acht mannen hebben al een roeigeschiedenis bij Orca. David Hoogendoorn heeft al in het viertje van EJZ’11 geroeid, Harm Rozema heeft afgelopen jaar de ClubC4 versterkt, Jethri van Vliet, Sjoerd van der Velden en Tim Donker wisten vorig jaar met de Club8 de tweede plek in het Kruithuisbokaal te bemachtigen en Thijs van Veen heeft al een hele Orcacarière achter de rug in compo-ploegjes en commissies. De enige twee mannen die echt eerstejaars zijn, zijn Coen Rozema en Robin van Putten. Meike de Schepper stuurt ze keer op keer over het water en het coachteam wordt gevormd door Anne Berends, Jorien de Jong, Lucas de Haas en voor de ervaring Sander Bijvank.

Paintballen

De ploeg is niet alleen ervaren, maar ook een hechte groep bestaande uit allemaal heel ‘gemotiveerde gasten’. Ook naast de trainingen zien ze elkaar veel:  ‘Het is gewoon chill om zoveel met dezelfde mensen op te schieten, samen te eten, en dingen te ondernemen.’  Zo waren ze laatst gaan paintballen en werd de playstation mee naar Hazewinkel gesleept. Het samen eten en koken is niet alleen gezellig, maar voor één van de mannen ook een heel leerzame ervaring. Want leven van thuisbezorg.nl is toch niet meer echt een optie als je wedstrijdroeier bent.  Ze vinden het roeien mooi en ook het ritme wat wedstrijdroeien met zich mee brengt (het welbekende eten, roeien, slapen) bevalt goed. Fit zijn en structuur, dat zijn toch twee grote voordelen van al dat trainen. Natuurlijk kan ook dit jaar de aloude strijd tussen licht en zwaar niet onopgemerkt blijven. Toen ik  vroeg wat zwaar roeien zo mooi maakt, antwoordde Sjoerd lachend: ‘Zwaar roeien is niet leuk, maar licht roeien is kut’.

200 Procent

Ook Anne heb ik, toen de rest van de ploeg zich aan het voorbereiden was op de training, nog even kunnen strikken voor wat vragen. De eerste woorden van haar, waren woorden die ik al eerder ook van Sjoerd gehoord had: ‘Het zijn stuk voor stuk mannen die er 200 procent voor willen gaan dit jaar.’ Motivatie was het belangrijkste selectiecriterium vertelt ze. Een eerstejaars veld win je omdat je dat wil. Anne is zelf stuur van Zwaar 2010, 2011 en 2012 geweest en wilde nu het roeigeweld van EJZ eens vanuit een andere dimensie bekijken. Echt een nieuwe uitdaging, maar ook even wennen om opeens te ervaren hoe het is om toch redelijk machteloos langs de kant te staan als de rest het water op is. De succesformule voor komend jaar is vooral: hou het zo simpel mogelijk. De basis moet gewoon staan als een huis en verder geen gedoe! Wat er zo vet is aan EJZ? Dat ze de boot zijn op het kanaal die het aller-hardst gaat van iedereen! Een week na de Winterwedstrijden hebben de mannen van de eerstejaars acht het opgenomen tegen de zware helden van Orca tijdens een sparsessie over 250 meter. Tijdens deze sparsessie hebben ze laten zien dat ze echt de snelsten zijn, want na ’the best of three’ kwamen zij als besten uit de test.

EJZ (foto Lars Veling)

EJZ tijdens de winterwedstrijden (foto Lars Veling)

Top 3

Het doel dit jaar wordt top 3 varen. En hoewel dat op de winterwedstrijden nog niet helemaal gelukt is, is dat zeker geen reden om de doelen aan te passen. Er zat meer in dan de 5e plek en dat is wat ze de komende wedstrijden dan ook zullen laten zien! Ook beginnelingen-af worden staat op de planning, en wel op de Varsity, wordt me vol enthousiasme verteld.  Daar is het namelijk mogelijk beginneling-af te worden en een tellend blik binnen te slepen op één dag. Bovendien blijft het natuurlijk altijd mooi om op zo’n traditionele wedstrijd als de Varsity er als een knorrenploeg met de winst vandoor te gaan.

 Een laatste opmerkelijke ontwikkeling is die in de liefde. Aan het begin van de selectie had nog niemand een vriendin, inmiddels is de stand 5 van 8. Dus voor de romantici onder ons, misschien is het wedstrijdwereldje toch zo gek nog niet? Los van hun talent om skiffs aan te varen, lijkt deze ploeg een goede basis te hebben voor een heel mooi seizoen. Ik heb er alle vertrouwen in en hoop snel voor ze te mogen zingen!