Roeien in stomend water

EDR

Door: Friso van der Klaauw

De EDR is de voorlaatste wedstrijd van de NOOC. Orca ploegen hebben nog één kans om te stijgen in het klassement. Deze kans krijgen ze op een van de vreemdste roeiwateren van heel Nederland. Wat kun je verwachten van deze wedstrijd?

Euros

Zwemmen bij Euros is aan te raden. Afgezien van de viezigheid (ook al is ons eigen kanaal ook niet echt lekker om in te zwemmen) is het water er verrassend warm en kan je er zo een duik nemen! Hoe komt dat? Heel simpel, omdat er een energiecentrale naast Euros staat. Zij lozen hun koelwater in het kanaal, waardoor het hele kanaal stoomt. Het is een bizarre ervaring om te roeien in stomend water. Als je het koud krijgt, steek dan je handen in het water! Deze stoom is helaas alleen te zien als de energiecentrale werkt en als het koud genoeg is.

Nog een factor waar rekening mee moet worden gehouden zijn de trappen waar je van af moet lopen als je naar het vlot toe wil. Hieronder staat een filmpje van Euros over het tillen van een C4+ op de trappen. Bekijk deze goed, zodat je niet struikelt en een boot op je krijgt. Naast het filmpje dat je kunt kijken staan er helpers van Euros tijdens de wedstrijd klaar om je te begeleiden met het tillen.

Nét niet

De wedstrijd bij Euros zal bestaan uit een bumping van 1500 meter. Aansluitend zullen de ploegen 450 meter roeien in een boord-aan-boord race. De bumping van 1500 is een lastige afstand omdat het naar mijn gevoel net te kort is voor een lange afstand, maar weer te lang is voor een sprint. Een goede manier om deze wedstrijd optimaal te varen is door hem op te splitsen in drie 500-metertjes. De wedstrijd werkt net als met de PEiL met een voorstart. Gebruik deze om de boot goed op snelheid te brengen en ervoor te zorgen dat de boot goed recht door het water gaat. Zodra jullie over de start komen, zet dan een sprint van 20 halen in. Zak niet te veel terug met het tempo. Halverwege het kanaal zet de stuur weer een sprint van 3 naar 10 halen in. De eindsprint zet je vlak voor de grote brug die voor Euros ligt in. Geef de laatste 100 meter alles!

Oog om oog

Wanneer je bent uitgehijgd na de bumping, roei je door naar het startgebied van de 450 meter. Het zal hier een chaos worden doordat alle boten door elkaar gaan liggen. Kijk goed naar de rugnummers zodat je ongeveer weet tegen wie je moet. De wedstrijdleiding laat elke keer twee boten starten, volg goed hun aanwijzingen. De 450 meter is een lange sprint, met een verhoogd tempo in de eerste 20 halen en in de laatste 20 halen. Het is belangrijk dat jullie niet te veel terug zakken in het tempo en dat je de tegenstander zo snel mogelijk achter je laat. De finish is weer voor Euros. Het is niet erg als de stuur de eindsprint te snel inzet. Liever te vroeg dan te laat. Net als bij elke wedstrijd moeten de roeiers alles geven om als eerste die boegbal over de streep te duwen!

Nadat je de 450 meter hebt geroeid, roei je naar het vlot toe. Ook hier gaat het druk worden, wees dus geduldig en let goed op de trappen!

Met deze tips in je achterhoofd lig je komend weekend goed voorbereid aan de start. Geniet ervan en haal door!