Fotografie: tips en tricks

Door Rikkert Wijrdeman

De Orca website staat er vol mee, fotos! Bij iedere roeiwedstrijd zijn ze aanwezig om iedere haal vast te leggen, de fotografen. Met als Nederlands bekendste roeifotografen, Merijn Soeters en Lars Veling. Maar ook op onze rode vereniging zijn er veel getalenteerde fotografen, die dit jaar zijn ze weer samengevoegd in de fotocie. Dit artikel is speciaal voor iedereen die normaal gesproken zomaar wat kliekjes klikt, maar eigenlijk eens wil leren hoe je met simpele vuistregels je foto’s een stuk professioneler kunt maken.

Laten we beginnen bij het begin: wat maakt nou een goede foto, een goede foto? Allereerst is dat natuurlijk smaak, wat jij en ik mooi vinden is verschilt. Toch zijn er een paar technieken voor handen om goede foto’s te maken.

1) De gouden regel van 1/3

De regel van een derde is een compositie regel, je zet het “hoofdobject” op een derde van de foto. Dit punt is een punt waar vaak de focus naar toe gaat. Op deze foto hieronder zit het hoofd van Bram Kleinhout precies op een derde.

fotografie

2) De heilige drie-eenheid: ISO, sluitertijd en diafragma

Als je de camera op een manual stand instelt (voor Canon bijvoorbeeld de AV-stand) dan kan je daar de ISO (licht gevoeligheid), sluitertijd en het diafragma aanpassen. De samenstelling van deze drie componenten zorgt voor de scherpte diepte van een foto. Het diafragma is de omvang van de opening waar door licht op de sensor valt. Dit wordt op de Canon uitgedrukt in F-waarde. Hoe groter de F waarde hoe kleiner de opening. Er zijn geen vaste regels voor de beste instellingen, dit zal per situatie verschillen. Als je net begint met fotograferen is het leukste om te spelen met de F-waarde en de sluitertijd. Heb je even niets te doen tijdens de pauze op een wedstrijd? Probeer dan eens uit met welke instellingen je je ploeggenoten het beste kunt vastleggen.

Onlangs hebben wij een interview gehouden met niemand minder dan Merijn Soeters himself. Dit wordt binnenkort op de website gepubliceerd, maar we lichten alvast een tipje van de sluier. Tijdens het interview gaf hij ons namelijk de volgende tips:

3) Ga op je knieën

Om een goede compositie te krijgen moet je op de zelfde hoogte of lager te gaan zitten als de persoon die je wilt fotograferen te gaan zitten. Dit geeft meer het beeld wat de persoon aan het doen, ook wordt de persoon groter.

4) Bezint voor ge begint

Bedenk altijd wat je wilt met een foto. Wil je een plaatje, of wil je beweging, of scherpte, misschien diepte. Maak iets van een plan voordat je een foto maakt i.p.v. gewoon maar klikken. Je zult het zeker terug zien in je resultaat.

Hopelijk hebben we jullie hiermee een stukje op weg geholpen naar nog betere foto’s van je wedstrijdweekenden, ploegvakanties etc. Als laatste nog een leerzame opmerking van Merijn: “De belangrijkste tip is heel veel oefenen, wees kritisch op je zelf, altijd aan nabewerking doen en nooit tevreden zijn.”

We zijn natuurlijk benieuwd of onze tips jullie hebben geholpen. Is het eindelijk gelukt die goeie foto te maken? Stuur ‘m dan naar blikredaxi@orcaroeien.nl en wie weet wordt hij gepubliceerd op deze site! Weet je zelf nog andere tips, dan kun je die natuurlijk met ons delen door hieronder te reageren.