Het land van.. Siësta, Flamenco, Sangria en roeien?

Deze zomer is een echte sportzomer. Het WK hockey in Den Haag is in volle gang, en voetballiefhebbers zijn naar Brazilië afgereisd voor het WK voetbal. In la douche France wordt de Tour de France gereden. En als afsluiting van deze mooie periode het WK roeien op de Bosbaan. Voor het zover is beschouwen we de roeiers van uit de landen waartegen de Nederlandse voetballers moeten spelen in Brazilië. En deze keer is dat Spanje!

Door Nannet Fabri en Edmee Verbeek

 Spanje, het land van dat we kennen van siësta’s, swingende flamenco dansen, lekkere tapas en overheerlijke sangria. Dat laatste is iets waar de Spaanse top-roeiers in de aanloop van het WK roeien even zonder zullen moeten. Het is alweer 16 jaar geleden dat er een gouden medaille is gehaald op een WK door de Spaanse roei-equipe. Kunnen ze het de Nederlandse roeiers in augustus moeilijk maken? Laten we de verschillende nummers bekijken.

Spaanse_bond

In de lichte vier komen Jesús González Álvarez, Marc Franquet Montfort, Sergio Pérez Moreno en Patricio Rojas Aznar uit. Op het EK zijn zij 4e geworden en kunnen het onze Nederlandse lichte mannen nog wel eens moeilijk kunnen maken. Jesús González Álvarez weet hoe het is om te winnen, en heeft al een zilveren medaille binnengesleept in de dubbeltwee op een WK. Als echte stieren moeten ze even op gang komen maar na een tijdje komt het stoom uit hun neusgaten en schuiven ze langzaam maar zeker naar voren, een ploeg om voor uit te kijken!

De tweezonder wordt bemand door Alexander I. Benet Sigurbjonsson en Pau Vela Maggi. Op het EK wisten zij zich direct voor de halve finale te plaatsen en ook voor de finale. Echter in de finale kwamen zij als laatste over de finish, met ruim 10 seconden achterstand op Rogier Blink en Michel Steenman. Op het WK zal dit gebruinde duo zeker geen tegenstand kunnen bieden aan de steengoede Nederlandse equipe.

Ook in de dubbeltwee komen de Spanjaarden aan de start en wel met Juan José García Reyes en Ruben Padilla Camera. Zij werden echter op het EK 10e en zijn geen partij voor de Nederlanders. Ruben Padilla Camera is ook nog een jonkie, maar dat wil niet zeggen dat hij geen internationale ervaring heeft. Vorig jaar won hij brons in Linz op het WKU23. Wie weet een potentieel gevaar voor de toekomst, maar voorlopig hoeven we van hen niet wakker te liggen.

De tweeling Noah en Antonio Guzman del Castillo starten samen met hun teamgenoten Marcelino García Cortés en Ismael Montes Caamano in de vierzonder. Ook zij hebben het EK in Belgrado gestart. Het optreden tijdens het EK in Belgrado biedt niet veel perspectief voor het WK en de Nederlanders lijken dan ook niet bang te hoeven zijn voor dit kwartet.

Spaanse_bond

Ook in het hoofdnummer de acht komen de Spanjaarden uit. Met Jaime Lara Pacheco, Aleix Marti Roura, Jon Carazo Tobar, Oscar Alonso Alonso, Manuel Fernandez Lopez, Jaime Canalejo Pazos, Marco Sardelli Gil, Javier Garcia Ordonez en stuur Tomas Jurado Diaz hebben zij geen goede acht. Helaas doen zij hiermee niet veel onder voor de Nederlanders, die op dit moment nog geen sterke races varen. Wij zijn erg benieuwd wat deze boot gaat doen komende zomer.

Mannen zijn goed vertegenwoordigd in de Spaanse-equipe, helaas zijn er volgens onze informatie geen vrouwen die onder de Spaanse vlag gaan varen tijdens het WK komende zomer. Waar zouden die gebleven zijn? Help ons zoeken! Tips  ontvangen we graag als reactie onder dit artikel of mail naar blikredaxi@orcaroeien.nl.

Onze conclusie is dat wij de Spaanse roei-equipe zonder al te veel moeite moeten kunnen verslaan.  Er is een hoop talent maar misschien komt het WK nog iets te vroeg voor deze heren. Niet getreurd, de onderstaande vorm van voortbewegen op het water ligt ze waarschijnlijk beter…