Het land van… Sombrero’s, Gaucho’s, Tortilla’s en Roeien?

Door Nannet Fabri

Deze zomer is een echte sportzomer. Tijdens het WK hockey in Den Haag zijn de Nederlandse dames er met goud vandoor gegaan, en hebben de mannen zilver gewonnen. In Brazilië hebben de Nederlanders de eerste plek in de poule bemachtigd. Met de Tour de France en, als hoogtepunt, de WK roeien in Amsterdam, hebben we een fantastische zomer voor de boeg. Maar voordat het zover is, beschouwen we de roeiers uit de landen waartegen de Nederlandse voetballers moeten spelen in Brazilië. En deze keer is dat Mexico!

Er lijk een soort van logica te zitten in de landen die door zijn naar de volgende ronde van het WK voetbal. Bijna alle landen die in de achtste finale zitten, hebben een roei-equipe die zeker niet mee kan doen met de top van de wereld. (Uitzonderingen daargelaten uiteraard.) Ook  Mexico heeft zo’n roei-equipe. Ze doen zeker hun best, en af en toe zijn er roeiers die boven de rest uitsteken. Op de WK zullen we ze zeker zien, en ook dit weekend nemen ze alvast een voorproefje op de Aegon Koninklijke Holland Beker (AKHB).

 Lichte mannen

Mexico is het land van lichte mannen. In de equipe zitten maar liefs 8 lichte mannen tegenover 3 zwaren. Misschien niet heel raar als de gemiddelde lengte bij de mannen 167 cm is en je kunt zelf wel bedenken dat kleinere mannen vaak lichter zijn. (Ter vergelijking, de gemiddelde man in Nederland is 184 cm en de gemiddelde vrouw 171 cm.)

Bij de boorders onder de lichte mannen is het nog niet duidelijk in welke boot er op de WK zal worden gestart. Afgelopen World Cups en ook op de AKHB zijn in zowel tweezonders als vierzonders gestart. Het is voor ons dus nog een verrassing in welk boottype we Jose Alberto Arriaga, Omar Lopez Leriche, Juan Jimenez Regules en Saul Garcia Alvarez op de WK zullen zien. Wat geen verrassing zal zijn, is het feit dat zij niet de sterren van de hemel zullen roeien. Voor Arriaga en Leriche zat er nog een 7e plaats in Aiguebelette tijdens de 2e World Cup, maar met slechts 9 deelnemers in dat veld zegt dat natuurlijk helemaal niets.

Lolliger & Arriago

Lolliger (op de WK uitkomend in een M2-) en Arriaga (op de WK in de LM2- of LM4-) roeiden vorig jaar nog samen

De lichte scullers zullen ook geen potten kunnen breken op de WK. Zij hebben een veel sterker veld waarin ze moeten starten en zijn minder sterk en ervaren dan de Mexicaanse boorders. Door Esteban Pacheco Dominguez, Hugo Carpio Garcia, Jhosymar Valenzuela Ponce en Alonso Ramirez Rosales zal in twee dubbeltweetjes worden gestart. Het eerste dubbeltweetje, met Dominguez en Garcia, is zeer onervaren, maar heeft wel nog de meeste kans. Hun onervarenheid kan hun geluk zijn en wellicht kunnen ze het nog schoppen tot de B-finale. Deze zit er voor Ponce en Rosales niet in. Zij mogen al blij zijn als ze de C-finale halen.

Zware mannen

De zware mannen van Mexico zullen starten in een tweezonder en een skiff. In de tweezonder zullen Patrick Loliger Salas en Leopoldo Tejada Rios starten. Waar ik het eerder had over roeiers die boven de rest uitsteken, had ik het over deze twee mannen. Deze mannen gaan iedere wedstrijd weer harder. Op de WK hebben ze zeker geen kans op een podiumplaats met tegenstanders als Nieuw-Zeeland (Kiwi Pair), Duitsland en Groot-Brittannië. Echter een plaats in de A-finale moet mogelijk zijn. De mannen moeten hier wel hard voor knokken, want zoals gezegd is het een zwaar veld.

De zware skiffeur is Juan Carlos Cabrera Perez. Deze man is zeer ervaren en heeft al heel wat skiff-wedstrijden geroeid. Echter zo goed als zijn collega-zwaren uit Mexico is hij zeker niet. Zijn zwakke punt zit in de start, waarna hij wel naar voren weet te schuiven. Echter hard genoeg gaat dit niet en veel meer dan een C-finale zal er voor deze man niet in zitten. Daar zal hij echter alles op alles zetten om deze te kunnen winnen. En daar heeft hij zeker kans op.

Mexico Skiff

Juan Carlos Cabrera Perez

Lichte dames

Waar er bij de mannen nog een paar zwaren zijn, bestaat het damesroeien op hoog niveau in Mexico alleen uit lichte dames. Zes dames zullen het op zich nemen om voor de Mexicaanse vlag te roeien. Kenia Lechuga Alanis en Fabiola Nuñez Zurita zullen het dubbeltweetje op zich nemen. Het is moeilijk te voorspellen wat deze dames zullen doen. Alanis is nog een jonkie en zal dit jaar voor het eerst op een ‘grote mensen’-wedstrijd starten. Zurita is veel ervarener en kunnen we bijna een veteraan noemen. Een wonderlijke combinatie, maar wellicht kunnen deze dames wat schade aanrichten.

Net als bij de lichte mannen, hebben we bij de lichte dames ook vier roeisters waarvan niet duidelijk is in welk veld ze zullen starten. Zullen ze met z’n vieren in een dubbelviertje stappen, of zullen ze het tegen elkaar (en tegen Alanis en Zurita) opnemen in dubbeltweetjes. Onze verwachting is dat een dubbelvier zal worden gevuld, maar wie weet zorgen deze dames voor een verrassing. Van de vier dames zijn Montserrat Garcia Jaime en Analicia Ramirez de sterksten. In een dubbelvier zullen zij de andere twee dames, Kinich Medina Pineda en Lila Pere Rul Rivero, naar de finish helpen. Terwijl zij hen in een dubbeltweetje zullen verpletteren. Echter zowel in de dubbelvier als in de dubbeltwee kunnen we zeker niet meer verwachten dan een plek in de C-finale.

Al met al kunnen we veilig concluderen dat de Mexicaanse roeiers niet voor veel vuurwerk zullen zorgen op de Bosbaan eind augustus. En laten we hopen dat ze ook in hun nationale sport, voetbal, niet zo goed zullen zijn als iedereen denkt zodat wij Nederlanders door mogen naar de kwartfinale.

Lijkt het je leuk om tijdens de WK een kijkje op de Bosbaan te nemen om met eigen ogen zien hoe die Mexicanen het er nou echt vanaf brengen? En om natuurlijk onze eigen Nederlandse roeiers aan te moedigen (o.a. Orca’s Inge Janssen en Claudia Belderbos)? Koop dan hier je kaartjes! Lees ook hier over de roeiers van Spanje, Australië en Chili.