Voorbeschouwing – Gyas-Hunze

Aankomend weekend is het weer zover. Na het vele trainen van de winter is het eindelijk tijd voor de eerste (competitie) roeiwedstrijd van 2016. De Gyas-Hunze wordt georganiseerd over 2.7km op de Groningse kanalen. Op zaterdag en zondag verschijnen er 17 Orca ploegen aan de start om warm te draaien voor dit seizoen. De Gyas-Hunze is ook de eerste wedstrijd van de Vlietbokaal voor de gladde vier met. De vier Orca ploegen die hieraan meedoen zullen direct moeten presteren.

img-1455044106

Op zaterdag zal de eerste Orca ploeg aan de start Negen tinten grijs zijn. Deze mixed acht is een samenwerking tussen Damesch één en hun coaches van Fish in BLIK! Beide ploegen hebben de najaarsbokaal gestart en zullen op hun wedstrijdritme vertrouwen om het eerste blik binnen te slepen. Ze krijgen daarbij concurrentie van Erowdeo. Bernard Bronmans verwisselt zijn stuurpositie voor de slagpositie. De vraag is of een wedstrijdstuur met al zijn wedstrijdkennis genoeg is om het wedstrijdritme van Negen tinten grijs te verslaan.

De Gyas-Hunze biedt ook de kans aan de eerstejaars compo ploegen om alvast te oefenen om te gaan met wedstrijdspanning en/of hoe het is om na een biertje of wat te veel een race te roeien. Er zijn maar liefst acht dames ploegen van Orca die besloten hebben om de lange reis naar Groningen te maken. Zij zijn in gezelschap van twee heren ploegen.

Allereerst de dames ploegen. Op basis van de spar uitslagen van twee weken geleden is Beauty and the boat de grote favoriet. Beide heats waren Eveline, Irma, Leanne en Janna de rest te snel af. Hun tijden beloven veel goeds voor dit weekend, maar kunnen zij de druk en de afstand aan is de vraag die zij op het water zullen moeten beantwoorden.
Indien zij het niet aankunnen zullen Sanne Bours en haar ploeggenoten van Bootox klaarstaan om het vaandel over te nemen. Zij zijn echter niet de enige, want Potjanblikkie onder aanvoering van Aline van der Poel zal gebrand zijn om hun tweede plek van de sparavond om te zetten in een klinkende overwinning.
De volgende ploeg volgde op de sparavond nog op gepaste afstand, maar met een goede coach als Daan van Soest kunnen de dames van Orkater zomaar grote stappen hebben gezet en het de favorieten lastig maken. Bootylicious met Lisa van der Graaff op slag waren op de spar nog wat wisselvallig, maar als zij een goede dag hebben kunnen zij meedoen in de subtop. De dames van Omslaand Succes waren op de spar constanter dan Bootylicious. Dit geeft Suzanne Siemelink en haar vriendinnen ongetwijfeld vertrouwen dat zij ook kunnen meedoen in die subtop.
Voor de dames van Botervlootje gold op de spar al dat een slechte generale een goede uitvoering betekent. Als dat zich doorzet kunnen ook Pam Scholten en haar ploeggenoten nog niet uitgesloten worden. Kortom, kansen voor iedereen dus.

De twee heren C4+ ploegen die de dames begeleiden naar Groningen zijn ongetwijfeld niet alleen voor de dames meegegaan, maar ook grootste plannen op het water hebben. De Goldriggers zijn nu al zo zelfverzekerd dat ze niet aanwezig waren op de laatste sparavond, maar Kristaan Helfferich en de zijnde hebben de blik duidelijk gericht op goud.
Tenslotte de mannen van Plons. Deze lange heren hadden zonder twijfel kunnen mee selecteren voor de zware eerstejaars acht, maar zij hebben ervoor gekozen om eerst competitie roeiend Nederland te veroveren. Mantas Visser en zijn ploeggenoten beginnen morgen aan die queste.

Zoals al eerder vernoemd begint zaterdag de Vlietbokaal voor de gladde vier met. Hier zijn direct punten te verdienen en de ploegen zullen er dus meteen moeten staan. Bij de mannen starten 25 ploegen deze bokaal en 4 Orca ploegen zullen onze eer hoog gaan houden.

De mannen van ANNA roeien al sinds 2013 samen en eindigde vorig jaar nipt in poule A van de vlietbokaal. Als de stijgende lijn van het einde van het vorig seizoen doorgezet kan worden kunnen de mannen onder aanvoering van Sjoerd de Vries zich waarschijnlijk bovenin de middenmoot vestigen.
De heren van Damesch één zullen vanaf de eerste meter laten zien dat zij voor een betere klassering gaan dan vorig jaar toen zij eerste van onderen werden. Het vele trainen in kleinere nummers zoals de skiff door Coen Bolander zal mogelijk voor extra bootgevoel hebben gezorgd en deze ploeg kan dan ook de verrassing van het weekend worden.
Erowtisch is de enige Orca ploeg aan de start die vorig jaar nog in de NOOC bokaal meedeed. Het kan zijn dat zij door een bepaalde mate van onbevangenheid de snelste zullen zijn over de 2.7km, maar het is waarschijnlijker dat het dubbel starten (zij starten dus ook in de acht) te veel van het goede is conditioneel gezien voor Olivier Jansen en zijn maten.
Dan de topfavoriet! De Hamtarows zijn vorig seizoen tweede geworden op één puntje verschil van de winnaar. De ploeg heeft zich versterkt met oud-wedstrijdroeiers Jos Tellegen en Jelle Kooistra en draaide in de najaarsbokaal al lekker mee met de top. Het kan natuurlijk gebeuren dat de voormalige lichte roeiers echter niet meteen te veel willen aankomen en de taart nog even aan anderen laten, maar waarschijnlijk zijn zij hier te hongerig voor en pakken zij de winst.

Helaas starten er nog geen dames gladde vieren in de vlietbokaal mee, maar wellicht komt hier later in het seizoen nog verandering in.

Tenslotte zullen Sjoerd Banken en Bram Kleinhout het opnemen tegen Jelle Kranenberg en Douwe den Held in de C2+. Aangezien zij normaal gesproken bij elkaar in de ploeg zitten is een overwinning voor de Hamtarows in elk geval verzekerd.

Met saffier blauwe, fluoriserende gele en licht grijze groet,

Uw voorbeschouwings-commissie