Voorbeschouwing – Winterwedstrijden

In Utrecht ligt er eindelijk ijs op het water, het is dus weer tijd voor de winterwedstrijden. De eerste krachtmeting voor het eerstejaarsklassement en een officieel meetmoment voor de bond voor de ouderejaars wedstrijdroeiers. De tijd van eindeloos ergoën en pompen is voorbij want met deze wedstrijd gaat het seizoen echt van start. De winterwedstrijden worden gehouden op de Schie in Delft en met een voorspelling van windkracht vijf is het überhaupt de vraag of deze doorgaat of dat er veel baanrecords gaan sneuvelen.

Header_02

Dankzij de glorieuze overwinning van EJD op de NKIR hebben zij zich in de kijker gespeeld bij roeiend Nederland. De verwachtingen zijn hooggespannen en het is natuurlijk de vraag of ze daaraan kunnen voldoen. Lisanne en Lieke hebben op de NKIR de ploeg aan de hand genomen en mogen dat in de boot herhalen vanaf de slagposities. Uw voorbeschouwers hebben goede hoop dat de glorietijden van 2008 en 2010 herleefd kunnen worden.

Om de EJD op te jagen verschijnt vervolgens de ervaren DSA2- van Kyra & Annemarie op het water. De snelheid zit er goed in aldus een anonieme bron dichtbij de ploeg en de voorbeschouwers. Wij hopen dat de ingezette lijn vanuit het Mario Kart dan ook kan worden voortgezet in de boot. Voor minder dan winst in dit veld zullen de dames het niet doen.

Van de winnaars van het Dames development veld van vorig jaar, Tessa, Willemiek, Maria en Carlijn is de eerstegenoemde onze lieftallige voorzitter geworden en de tweede een imposante medische carriere aan het opbouwen. De eer van deze boot wordt dus verdedigd door de kersverse leden van het RTC Maria & Carlijn. Sevilla heeft de dames goed gedaan met snelle tijden en zij zullen daarom ook meedoen voor de winst in het DO2- veld.

Orca Dames zijn goed vertegenwoordigd in de 2- velden, getuige de deelname van Tessa & Marieke in bij de DN2-. Zij gaan hun tweede jaar in als de grote underdog. Gezien de kracht in dit veld zou een overwinning spectaculair zijn, toch zullen ze hun uiterste best doen om mee te kunnen komen met de concurrentie.

De grote zware (en voormalig lichte) held van Orca, Daan, zal het in het SA1x veld op moeten nemen tegen de grote namen van skiffend Nederland. Roeined vroeg zich al af of hij potten kan breken, maar ingewijden weten te melden dat hij hier al toe in staat is. De vraag is of hij meteen de kaarten op tafel kan gooien bij dit eerste meetmoment. Ook Orca’s Griekse god ligt in dit veld aan de start. Nicos is naast het coachen van MGD namelijk ook druk bezig met hard roeien getuige de snelle tijden op de ergometer. Wij hopen dat hij daarmee het goede voorbeeld geeft.

De grote kanshebber in het B1x is Henk. De man in vorm werkt eigenlijk toe naar de volgende bondstest voor volgende week waar hij zijn PR gaat verpulveren. In de wandelgangen gaan de geruchten dat hij deze snelheid ook kan omzetten naar de boot. Hij krijgt gezelschap van Robin die in zijn eerste skiffwedstrijd een mooie plek wil behalen.

Voor de voorbereiding voor het LB1x veld zag Vincent (de Vries) er van de week wat lichtjes en wit uit, maar aangezien bij de winterwedstrijden het zomergewicht geldt (heel logisch ja), is dat niet heel apart. Wij hopen dat dit geen gevolgen heeft voor zijn klassering.

Omdat hij ook nog in de LB4+ boot zit, kan hij niet op de max inwegen, maar aangezien de boot ook gemiddeld moet inwegen, is er nog wat meer nodig om zijn gewicht te verliezen. In de boot zitten verder David, Frank en Bart. De laatsgenoemde heeft de switch gemaakt van matcom naar wedstrijdroeier. De motor van de boot kunnen we in de geval heel letterlijk opvatten vanwege de grote expertise van deze man op het materiaalgebied. Het is daarom ook te hopen dat er niet gecontroleerd wordt op mechanische doping.

De volgende eerstejaarsploeg is LEJ. Vanwege alle talenten die de afgelopen weken hebben meegeroeid hebben de coaches besloten het grootste talent te laten meestarten. De heer Peters (Sebas) was vorig jaar nog bestuur en helpt dit jaar voor de derde keer op rij EJL uit de brand. Op de NKIR eindigde deze ploeg als vierde, maar het gat met de top drie gaat hopelijk technisch overbrugd worden.

In het SA2- komen wij de helden van Universiade tegen. Djimmer & Jort mogen laten zien dat Sevilla ook voor hen vruchten heeft afgeworpen. Met het oog op de fysieke gesteldheid van Jort gaat dit misschien niet van een leien dakje maar ze zullen zeker hoge ogen gooien in dit veld.

Niek & Timen sloten het afgelopen seizoen op stijlvolle wijze af met een blik maar gezien de zware concurrentie zal het lastig worden om dit seizoen op dezelfde wijze te starten in het O2-. Desondanks verwachten wij van deze RTC leden dat ze in de top van het veld meedraaien.

De LO2- met Okke & Vincent (Goris) zijn momenteel flinke stappen aan het stappen onder de bezielende leiding van clublegende Rutger Bruil. Zij krijgen te maken met concurrentie uit Amsterdam en Brabant. De concurrentie uit Amsterdam zijn geen onbekenden, aangezien Okke vorig jaar met Tim Nederlands kampioen in de SB 4-werd. Voor alsnog zijn zij echter nog niet op de kampioenentuinbank gespot.

In het DSA1x veld zal Rosa de eer van de Orca skiffeuzes verdedigen. Zij zal hier aan de bond laten zien dat ze met haar kracht niet alleen het buitenblad van haar racefiets kan verbuigen, maar ook een kanshebber voor het NK gaat worden. Met maar vier tegenstanders is dit een klein maar competatief veld kunnen we haar dan misschien ook wel opschrijven voor de winst.

Aangezien Gerco de lustrumkleuren van Orca mooier vond dan die van Triton heeft hij besloten om de overstap naar onze mooie vereniging te wagen. Samen met dubbeltwee partner Wietse zal hij het in het V1x veld opnemen tegen de burgerverenigingen der Nederlanden. Laatstgenoemde start overigens naar verluidt uit pure noodzaak om zijn eigen boot niet te laten verstoffen.

Myrna zal starten in het DN1x veld. Ondanks dat zij niet helemaal top voelt zal zij deze wedstrijd vooral gebruiken als een opwarmertje voor de bondstest van volgende week. De winst is hierdoor mogelijk buiten bereik maar top drie moet te doen zijn.

Dan is het eindelijk de beurt aan de praatgrage mannen van EJ. De gedrevenheid van deze ploeg kwam niet echt uit de verf in de ploegenpresentatie, maar dat het met het vertrouwen in hun eigen kunsten goed zit vertaalt zich in een top drie doelstelling. Dit kan volgens de heren bewerkstelligt worden door direct de eerste wedstrijd te winnen of zoals enkele legendarische voorgangers de eerste wedstrijd 5e te worden om vervolgens het klassement te winnen.

In het O4+ starten twee ploegen van onze vereniging. Onder leiding van ervaren rot en klassementswinnaar met Licht 2012 Niels, zullen Olivier, Harm en voormalig lichte Paul het de andere vier met Jeroen, Coen, Jeppe en Tim zo moeilijk mogelijk maken. Daarnaast is deze wedstrijd uitermate geschikt als eerste krachtmeting voor concurrenten voor het Dev4- klassement later dit jaar. Op zondag heeft de verliezende vier kans op revanche aangezien zij allebei de dagen starten.

Tenslotte start op zaterdag voor het eerst in de geschiedenis van Orca de LDEJ. Een betrouwbare bron gaf aan dat de onze vereniging nog zo weinig ervaring van eerstejaars lichte dames heeft (lees: de voorbeschouwers) dat het alle kanten op zou kunnen gaan met deze ploeg. De derde tijd voor de NKIR geeft echter veel hoop op een succesvol debuut.

Daan laat niet alleen zijn talenten zien in de skiff, maar gaat met Abe van Nereus laten zien dat ze de sterkste SA2x van Nederland zijn. De concurrentie is hevig, maar aangezien Daan erg veel haast heeft om weer League of Legends te spelen is de kans wel aanwezig dat er een snelle tijd op de klok komt.

Lichte held van weleer Jurgen start samen met Nicos in het SA2- veld. Na de overwinning op de Tromp in het najaar zijn de verwachtingen hoog maar waarschijnlijk zit het werkende leven en de coach heren een overwinning in de weg. Dat zij sterke concurrentie hebben die een thuiswedstrijd roeien heeft hier overigens niks mee te maken.

Gerco & Wietse leggen de geschillen van de vorige dag bij en zullen met zeer geringe concurrentie (één tegenstander) gezamenlijk strijden voor de winst in het V2x veld.

Met saffier blauwe, fluoriserende gele en licht grijze groet,

Abel en Tom, namens Uw voorbeschouwings-commissie

PS. Als commissie hebben wij enkele vragen gekregen betreffende de afsluiting van de voorbeschouwingen. Gezien de vercorporalisering van onze vereniging proberen wij op subtiele wijze met de tijd mee te gaan.