Voorbeschouwing – Heineken Roeivierkamp

h4kDe Heineken Roeivierkamp. Dé wedstrijd om als vereniging in grote nummers ten tonele te verschijnen en je te meten met alle andere verenigingen, Nederlandse ploegen voor de Olympische Spelen, combi-ploegen en hier en daar een internationale ploeg. Samen met de Head of the River luidt dit het einde in van het winter seizoen en de langebaan periode. Meer achten en dubbelvieren zie je niet op een gemiddelde Nederlandse wedstrijd.

De afgelopen jaren stond er groots op de muur in de Orca kantine ‘Orca wint de H4K’. De H4K is een unieke wedstrijd en staat internationaal hoger in aanzien dan bijvoorbeeld een wedstrijd nabij de weilanden van Houten genaamd de Varsity. Tegenwoordig staat hier de planning van de lustrumactiviteiten overheen geschilderd, maar gaan wij er diep van binnen natuurlijk nog altijd vanuit dat Orca elk veld waar zij aan meedoet zal winnen.

Op zaterdag strijden de ploegen in een bumping van 2500m om het eerste afstandsblik. Na direct te hebben rondgemaakt, nemen zij het één op één tegen elkaar op over 250m. Op zondag zullen de ploegen in de ochtend op volgorde van het klassement een bumping van 5000m roeien, om vervolgens even de benen te strekken en in de middag de beslissende 750m te voltooien tegen een directe concurrent. Aangezien alle tijden worden teruggerekend naar de 250m tijd, zijn vaak de korte afstanden beslissend voor het overall klassement. Doordat de klassementen afgelopen jaren vaak al op het laatst beslist waren, is er gekozen om de 5000 niet meer als laatste afstand te doen. De boord aan boord race tegen de directe concurrent brengt de spanning weer helemaal terug.

In het Heren 1e divisie 8+ veld start onze Oude Acht. Op de Amstelbeker in september heeft de acht laten zien dat zij bij de beste van Nederland horen toen zij tweede werden in de finale. Dit weekend biedt een mooie gelegenheid om dit recht te zetten en de beste verenigingsacht van Nederland te worden. Hoeveel ze aan deze prestatie hebben valt te betwisten, aangezien de mannen Holland Acht deze wedstrijd zal gebruiken als opwarmertje voor de Olympische Spelen.

Dezelfde redenering gaat op in het Dames 1e divisie 8+ veld. Hier zal Orca (hele gekke uitzonderingen daargelaten) voor 1/8e winnen dankzij de inbreng van Claudia Belderbos in de vrouwen Holland Acht. En laten we eerlijk zijn, voor 1/8e winnen is toch veel beter dan bijna, of niet winnen. Onder leiding van stuurvrouw Nina Wingens legt Orca ook een verenigingsacht op het water. Dit project van OJD & MGD kwam dit jaar vrij laat tot stand, maar op het Amsteltrainingsweekend bleek de ploeg over veel kracht te beschikken. We gaan er vanuit dat het niet alleen aan invaller Nikos lag, maar dat de dames deze kracht gaan gebruiken om na een jaar afwezigheid uit deze divisie wederom de beste verenigingsacht van Nederland te worden. Je krijgt daar misschien geen blik voor, maar een soort overwinning is het wel.

Het D1ediv4* veld werd afgelopen jaar gedomineerd door Orca. Op elke trede van het (denkbeeldige) podium stond tenminste één Orcaan. Inge Janssen stond toen met haar ploeggenotes van de Holland Dubbelvier op het hoogste treetje en dat zal dit jaar niet anders zijn. De enige vraag is hoe groot het verschil zal zijn met de nummer twee.

Orcanen gaan niet graag voor een tweede plek en proberen dan ook waar mogelijk de klassering tweede te vermijden. Dit lijkt de beste uitleg voor handen om te verklaren waarom er geen Orcaploegen in de tweede divisie starten.

Bij de H3ediv8+ start MGZ in een boot van Dudok. Met een coach per roeier op de kant, twee Rozema’s en twee voormalig lichten in de boot (waarvan uiteraard één op slag) kan deze boot alleen maar tot grootse prestaties komen. We hopen natuurlijk op het water, maar anders zal dit achteraf onder invloed van de zuidelijke bourgondische sferen van Dudok vast ook heel goed gaan. Concurrentie komt van de twee Nereus achten en de combi Skoll/Orca.
In deze combinatie ploeg zal Robin van Putten plaatsnemen. Hij doet dit namens Orca onder de speltip: ‘Spreid je winkansen’. Als iemand weet welk nummer bij deze speltip hoort vernemen wij dat graag, maar Robin zal in elk geval ingezet worden op drie.

MGL zal combineren met onze blauwe buren van Triton in het LH3ediv8+ veld. Blessures zaten echter een gedegen voorbereiding in de weg. Op het laatste moment is nog een sterke invaller uit de hoge hoed getoverd en heeft de ploeg in de huidige opstelling welgeteld éénmaal kunnen trainen. Gelukkig loopt de boot over van het talent met David Hokken en Frank Manders aan boord. Concurrentie komt wederom van de heren van Nereus die vorig jaar het eerstejaarsklassement hebben gedomineerd en als acht intact zijn gebleven.

Het D3ediv8+ veld telt één startende Orcaan. Maud Kerstholt zal in een regenboog combinatie aan de start verschijnen met ploeggenotes van Theta, Njord, Willem III, Vidar, Skadi en Skoll. Aangezien uw voorbeschouwers eigenlijk niks zinnigs te zeggen hebben over deze inschrijving noteren we Maud en haar ploeg als een potentiële outsider voor de winst. We gaan graag van het positieve uit.

De laatste Orcaan startende in het derde divisie veld is Willemijn Winters bij de LD3ediv4*. Samen met Meaghan Polack van Okeanos vult zij de dubbeltwee van Asopos aan tot een dubbelvier. In een veld volledig bestaande uit combinatieploegen is het niet ondenkbaar dat zij haar derde divisie klassering omzet in glorieuze eerste plek over vier afstanden.

Bij de eerstejaars telt de H4K mee voor het eerstejaarsklassement. De winnaar van het overall klassement krijgt de volle 10 punten mee naar huis, ook al wordt er geen één van de vier afstanden gewonnen.
De EJLD zullen in twee boten aan de start verschijnen. De klassementsploeg met Tosca Kettler op slag is op de winterwedstrijden 6e geworden in een vrij constante race. Deze consistentie zou de dames goed van pas kunnen komen om op de vierkamp een succesvolle aanval te doen op de top 3.
Hierbij krijgen ze ondersteuning van ploeggenotes Pauline Lobbezoo & Tessa van der Rijst die combineren met Vidar en Euros. Deze gelegenheidsploeg zou zomaar een paar kostbare punten voor het klassement kunnen ophalen voor de neus van de concurrenten van de eigen klassementsploeg.

EJD werd op de winterwedstrijden net geen eerste, maar zal dit op de H4K willen rechtzetten. Zij mogen zich gesteund voelen door het idee dat zij op de eerste kilometer van de winterwedstrijden de snelste waren en dat Lieke Bok weer aan boord is, terug van een blessure. Gezien haar snelle tijd op het NKIR zal zij het nodige extra vermogen leveren die op de sprintjes het verschil kunnen maken. Daarnaast zien we dat de coaches Eline Berghorst en Marilou Boddé van plek hebben gewisseld in de acht. Hopelijk pakt deze wissel uit zoals gehoopt en nemen de dames de 10 punten mee naar Utrecht.

De heren van EJL waren op de winterwedstrijden 7e met een te verwaarloosbaar verschil op de nummer 5. Na blikken van Licht ’11, ’12, ’13 en ’14 op de H4K verwachten wij dat de heren van licht ’16 met een 7e plek geen genoegen (durven te) nemen. Bouwende op de snelle eerste kilometer van de winterwedstrijden, de ervaring van Sebas Peters (derde jaar op rij startende in dit veld op het H4K) en een gezonde portie doorzettingsvermogen en mentale weerbaarheid mogen de heren laten zien dat zij het gat naar de top 3 weten te dichten.

EJZ tenslotte pakte één puntje op de winterwedstrijden en hebben dat te horen gekregen van de coaches. De coaches verwachten namelijk meer van deze talentvolle jongens nadat zij ook hoge verwachtingen van zichzelf hebben uitgesproken bij het kerstdiner. Met Menno de Vries als slag en de 5e plek op de NKIR als bewijs van de kracht van deze heren zullen ook zij naar boven kijken.

Bij de clubachten is het zaak om na zaterdag bij de bovenste 15 te staan, want anders mag je zondag niet meer van start op de 5000m. Daarnaast hoeven de clubachten geen 750m te roeien.
De DCL8+ zal daarom zaterdag minimaal 10 ploegen achter zich moeten laten. Maar met oud-wedstrijdroeister en tweevoudig clubachtroeister Laura Deben aan boord heeft deze clubacht zich van genoeg ervaring voorzien om dit allang te weten. Interessant is ook de keuze van coach Maaike Blekman om de ploeg van coaching vanuit de boot te voorzien door zelf in te stappen.

Bij het HCL8+ veld zullen drie Orca achten aan de start verschijnen.
De heren van HCL8+ zullen moeten laten zien dat zij fitter en sterker zijn dan de rest. Het powerhouse van Bas van der Veen en Allard Veenstra kan hierin een belangrijke rol spelen om de eerste punten voor prolongatie van de Kruithuisbokaal binnen te slepen. Zij moeten het echter opnemen tegen een vloot aan (technisch meer) ervaren oud-wedstrijdroeiers. Twee op de drie boten in dit veld hebben oud-wedstrijdroeiers aan boord. Zo ook de andere twee boten van Orca.
De fitste van deze twee concurrenten van binnen de vereniging zijn de Hamtarows. Met maar liefst drie Jelle’s en louter oud-wedstrijdroeiers aan boord zullen deze heren moeilijk te verslaan zijn. Nog niet al te lang geleden versloeg deze boot nog een wedstrijdboot op de 250m. De verwachting is dat zij het op de korte afstand wellicht ook beter zullen doen dan op de langere afstanden dit weekend.
Tenslotte de H4K Yolo Gangsters-boot odz Lichte Pikken van Weleer proberen het weer met Kasper en Cas. Ook deze boot bestaat, zoals de naam doet vermoeden, voornamelijk uit oud-wedstrijdroeiers. Het gerucht schijnt te gaan dat deze heren voor een strategische 16e plek gaan na de eerste dag om zo te vermijden dat zij de 5000m op zondag nog moeten roeien zonder boot. Zij delen de boot met de damesclubacht en die hebben voorrang indien beide ploegen de zondag halen. Wees dus niet verrast als er één ploeg van Orca niet hoeft te starten op zondag, dan hebben zij met minimale inspanning het maximale resultaat gehaald.

Aan de start verschijnen ook de heren van Hilhorst. Deze bedrijfsacht met op slag Peter Wijga neemt het op tegen vijf andere bedrijfsachten en zal ongetwijfeld in stijl met de rest van onze vereniging voor de winst gaan.

Tenslotte eindigen we in het thema Orca wint de H4K. In het Heren veteranen B veld start niemand minder dan Sjoerd Hamburger, verstopt als lid van Proteus-Eretes. Maar we weten gelukkig allemaal beter. Deze boot gevuld met de nodige internationale ervaring van WK’s en Olympische Spelen zal waarschijnlijk zonder noemenswaardige moeite het veld winnen. Wij voorspellen tijden waarbij elk veteranen veld virtueel gewonnen wordt. Een inschrijving in de eerste divisie zou dan ook geen verassing zijn geweest.

Met saffier blauwe, fluoriserende gele en licht grijze groet,

Abel en Tom, namens Uw voorbeschouwings-commissie

  1. voor meer achtergrond over de geschiedenis van de Heineken Roeivierkamp op de Amstel (met Bavaria als Orca sponsor) kan je dit stuk van Roeined lezen: www.roeined.nl/2015/03/06/freddys-heineken-roeivierkamp/
  2. dank aan Rutger Bruil voor de inleiding.