Recepten met Remy – Crashen met Remy

remyjan2In deze maandelijkse rubriek wordt er een kijkje genomen in het leven en de keuken van een lichte pik.

Mei – Crashen met Remy

Je wordt wakker: een droge bek, lichte koppijn en honger. Nee, je hebt niet een nachtje te lang in de Orca kantine staan borrelen, maar in plaats daarvan heb je een dag gecrasht.

Crashen is een manier om je gewicht op een snelle manier drastisch te verlagen. Dit wordt gedaan door zoutloos, vezelloos of zout én vezelloos te eten.  Hierbij drink je ook nog heel veel water, volgens ervaringsdeskundigen minstens zes liter. Doordat je lichaam geen zout of vezels binnen krijgt, heeft het geen manier om al dat water vast te houden. Je spoelt jezelf dus in principe helemaal door. Je bent jezelf aan het uitdrogen met water. Voor lichte pikken is dit vaste prik voor elke wedstrijd, want als lichte roeier wordt je twee uur voor de start verwacht om in te gaan wegen. En aangezien maar weinig roeiers het geluk hebben om perfect op hun gewicht te zitten(je moet als ploeg gemiddeld 70 kg of minder wegen), wordt er de dag ervoor gecrasht.

Ik heb het geluk gehad dat ik tot nu toe nooit echt veel heb moeten crashen, maximaal een kilo. Ik heb ook nog nooit een vezelloos dieet gevolgd, alleen een zoutarm dieet. Mijn ervaring is dus niks vergeleken met sommige roeiers die soms wel vier kilo hebben moeten crashen. Ondanks dat anderen het soms zwaarder hebben, leek het me toch leuk om jullie mee te nemen in een dagje crashen met Remy, in de vorm van drie recepten.

Ontbijt: de Govert – Shake.

Benodigdheden

 • Blender (of staafmixer)
 • Een schep eiwitpoeder
 • 50 gram havermout
 • 100 g diepvriesfruit naar keuze
 • 300 ml water
 • Kaneel
 • Optioneel: kokosolie, gember en chiazaad.

Een van de meest legendarische shakes ooit. Bedacht door een zware bondsroeier en blijkt ook nog eens zoutarm te zijn. Makkelijker kan het niet: doe al je ingrediënten in een blender en drinken maar. Voor een leukere presentatie van het recept kan ik je verwijzen naar een prachtig Youtubefilmpje (https://www.youtube.com/watch?v=kbXoOH6q1dM) .

Lunch: Pastasalade met yoghurtdressing.

Benodigdheden

 • Pasta
 • Twee eetlepels magere roeryoghurt
 • Een zakje rucola
 • Een bakje cherrytomaten
 • 150 g kipfilet
 • Een citroen
 • Komijnpoeder
 • Currypoeder
 • Peper
 • Olijfolie

Kook de pasta totdat die beetgaar is. Snij ondertussen de kip in reepjes en bestrooi dezerijkelijk met currypoeder en peper. Verhit de olie in een koekepan en bak de kip. Snij ondertussen de citroen doormidden en voeg citroensap naar smaak toe aan de yoghurt. Maak het extra lekker door er ook wat citroenrasp bij te doen. Voeg daarna komijnpoeder, peper en olijfolie naar smaak toe aan je yoghurtsausje. Gooi je groentes, pasta, kip en yoghurtsausje bij elkaar en maak je klaar om te smullen van je zoutarme lunch!

Diner: American pancakes.

Benodigdheden

 • 115 gram bloem
 • 3 eieren
 • 200 ml karnemelk
 • Theelepel bakpoeder
 • Kaneel
 • Vanille extract
 • Kokosolie (of elke andere soort olie)

Ik moet toegeven dat ik soms stiekem uitkijk naar het crashen, omdat ik dan een reden heb om deze pannenkoeken te mogen eten. Zo lekker zijn ze namelijk.

Doe hetbloem, de karnemelk, de kaneel,  het vanille extract en het bakpoeder in een grote kom en mix het door elkaar. Mix niet te lang, je wilt namelijk wat klontjes overhouden, dat maakt het lekkerder. Scheid de eieren en voeg de eigelen toe aan je mix. Klop de eiwitten op totdat ze luchtig zijn en schep deze dan vervolgens voorzichtig door je pannenkoekenmix. Als het goed is heb je nu een lekker luchtig beslag en kan je beginnen met het bakken van je pannenkoeken.
Zoutloze beleg opties zijn: jam, notenpasta, appelstroop, honing of poedersuiker.

Deze recepten zijn ook prima voor als je niet hoeft te crashen. Een leuke bijkomendheid van crashen is namelijk dat je door de uitdroging sneller een sixpack krijgt. Je kan de recepten dus ook gaan maken als je de volgende dag naar het strand gaat. Of de dag voor de uittraining, zodat je een sixpack hebt  wanneer een meisje je shirt kapot trekt. Ik ben alleen niet verantwoordelijk voor hoe je na het crashen reageert op alcohol.