Road to Rio – Aftellen

Geschreven door Maria Mojet, namens de Blikredaxi

Het is nog minder dan honderd dagen tot de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro. Het aftellen is begonnen. Op 6 augustus, een dag na de openingsceremonie, beginnen de eerste voorwedstrijden op de Lagoa Rodrigo de Freitas. Tot 12 augustus worden daar over 14 verschillende boottypes 42 medailles verdeeld. Orca hoopt daar twee roei- en twee coachmedailles te winnen. Daar moet eerst nog genoeg voor gebeuren. Hoe staan we ervoor?

Inge Janssen
Na een achtste plek op de Olympische Spelen in Londen, zit Inge nu in de dubbelvier. In dit snelle boottype heeft ze zich in september 2015 op de Wereld Kampioenschappen in Aiguebelette (Frankrijk) al gekwalificeerd voor de Spelen in Rio. Ze moest bij de top vijf eindigen en met een nette derde plek was de kwalificatie binnen. Sinds de WK is de samenstelling van de dubbelvier niet veranderd en zit Inge in de ideale positie voor een goede voorbereiding op Rio. Komend weekend zullen ze op de Europese Kampioenschappen in Brandenburg (Duitsland) laten zien hoe ze ervoor staan. De EK worden gezien als een voorproefje voor de Spelen. Belangrijke landen zoals de VS, Canada en Nieuw-Zeeland starten natuurlijk niet, maar verder zullen landen zoals Groot-Brittannië en Duitsland hun nieuw gevormde boten testen. Aangezien er niet veel grote toernooien zijn om een 2 km te oefenen zijn veel velden ook druk bezet. Inge zal vooral tegenstand krijgen van Duitsland (tweede op WK, Aiguebelette) en Polen (eerste op  World Cup, Varese), maar met acht landen belooft het spannend te worden.

rio1
De Nederlandse damesdubbelvier in Sevilla (foto: Tijmen Kielen (DAMEN shipyards))

Claudia Belderbos
In Londen won Claudia brons op de Olympische Spelen in de Dames acht. Vier jaar later zit ze nog steeds in dit boottype. Helaas was het de damesacht niet gelukt om zich op de WK in Aiguebelette te kwalificeren voor Rio. Ze waren net zesde geworden terwijl de top vijf zich plaatsten. Extra gedreven hebben ze de volgende wedstrijden gestart en niet zonder succes. Op de eerste World Cup van dit seizoen in Varese (Italië) heeft Claudia goud gewonnen! Alleen was dit nog niet genoeg voor een kwalificatie. Daarvoor moet Claudia op het Europese en Laatste Olympische kwalificatietoernooi in Luzern (Zwitserland) top twee varen. Dat klinkt pittig, maar in Varese heeft de damesacht gewonnen van landen die zich al gekwalificeerd hadden. Hiermee hebben ze bewezen dat ze op de goede weg zitten en echt in de finale van de Olympische Spelen thuishoren.

rio2
Goud voor de damesacht in Varese! (foto: Ae-Ri Noort)

 

Boudewijn van Opstal

Na heel veel succesvolle boten op Orca gecoacht te hebben, is Boudewijn sinds 2012 coach van het nationaal team van Indonesië. Daar is hij al vier jaar lang hard aan het werk om zijn roeiers naar de Olympische Spelen in Rio te krijgen. Vorige week is het hem (of eigenlijk zijn roeiers) gelukt om zich te kwalificeren voor de Spelen. Deze zomer zal Indonesië vertegenwoordigd worden door Memo (M1x) en Dewi Yuliawati (W1x). Ze hebben zich gekwalificeerd door bij de top zeven te eindigen op het Aziatische en Oceanische Olympisch kwalificatietoernooi. Memo werd derde en Dewi werd zesde. Nu hebben ze nog een kleine honderd dagen om te trainen en zich in augustus te meten aan de rest van de wereldtop.

rio3
Boudewijn met zijn twee Olympische roeiers (foto: Boudewijn van Opstal)