Nabeschouwing Koninklijke Holland Beker

Geschreven door Jurriaan Jansen

Emma Twigg, Mahe Drysdale, Ondrej Synek: toproeiers die je vaak alleen van naam kent of op tv ziet. Maar afgelopen weekend liepen ze gewoon rond op de Bosbaan tijdens de Koninklijke Holland Beker, de enige Nederlandse wedstrijd met internationale allure. Ook Orca had een aantal (top)roeiers aan de start liggen. Benieuwd hoe dat ging? Lees dan verder!

Hoofdnummers van de Holland Beker zijn de mannen- en vrouwenskiff: de Holland Beker en de Ladies’ Trophy. In die laatste wedstrijd lag Rosa namens Orca aan de start. Met enige moeite mocht ze direct door naar de halve finale, waar ze 500 meter lang voor haar grote voorbeeld Emma Twigg lag. Daarna ging helaas langzaam het kaarsje uit en moest ze haar meerdere erkennen in niet alleen Twigg maar ook Florijn en De Jong waardoor ze verwezen werd naar de B-finale. Hierin voer ze soeverein naar de eerste plaats, een 7e plaats overall dus in een sterk bezet veld.

Naast winst in de B-finale van Rosa deed Orca meer goede zaken. Twee prestaties moeten hierbij extra uitgelicht worden: Daan won samen met Abe zowel zaterdag (SB) als zondag (SA) het dubbeltwee veld. Vooral zondag was indrukwekkend en spannend: er werd exact gelijk gefinisht met de Njord/Phocas dubbeltwee die komend weekend op World Cup III zal starten. Deze goede prestatie heeft Daan een (zeer waarschijnlijke) uitzending naar het WK U23 opgeleverd, waarmee hij aantoont binnen een paar maanden de overstap van licht naar zwaar roeien succesvol te hebben gemaakt. Inges dubbelvier voer op zondag ook in twee dubbeltweetjes. Hoewel ze verloor van haar bootgenoten, versloegen beide Nederlandse dubbels de regerend wereldkampioen (Nieuw Zeeland) en Europees kampioen (Wit Rusland). Een zeer knappe prestatie!

foto finish Daan
Fotofinish Daan

 

Onze toppers Claudia en Inge bezorgden Orca allebei een blik: Claudia in de acht en Inge in de dubbelvier. De overige Orca-blikken kwamen op naam van de Henley 4+, die onder andere hun Britse tegenstanders versloeg, en van Boudewijn van Opstal, bondscoach van Indonesië, die won met zijn lichte vierzonder.

claudia
Claudia wint met de 8

inge
Inge wint in de dubbel 4

Verder voeren Carlijn en Maria in een sterk veld op zowel zaterdag als zondag een goede race waarin alle Nederlandse tegenstand verslagen werd. Alleen Noren en Britten konden hen van de overwinning afhouden. Onder andere deze prestatie heeft ervoor gezorgd dat Carlijn mag proberen een plekje te bemachtigen in de dames vierzonder die naar het WK U23 gaat.  Een andere goede race werd gevaren door eerstejaars dames. Waar ze op de Hollandia even de weg kwijt waren, lieten ze nu met een 2e plek zien weer volop mee te kunnen komen in het veld. Ook de zware development vier voer naar een knappe 2e plaats. De Henley 8+ van Annemarie en Kyra en de Henley 4- kwamen niet helemaal mee in het internationale geweld. Gelukkig zijn er nog een paar weken om de benodigde snelheid voor Henley te vinden.