Voorbeschouwing Wedstrijdslot – NSRF

Met trots presenteren wij bij dezen de laatste (nationale) voorbeschouwing van de voorbeschouwingscie ’15-’16. Naar dit piekmoment hebben wij lang toegeleefd. De voorbereiding was bits. Al die pitchers en speciaal biertjes in de bestuurskamer op donderdagavonden hebben ons hier gebracht. De zelfgemaakte pizza’s hebben goed gesmaakt en wij zijn er met ‘enkele’  biertjes even goed voor gaan zitten.  Enkele onder jullie zullen net klaar zijn of in de afrondende fase bezig met jullie scripties. Deze voorbeschouwing kan gezien worden als ons afsluitend slotstuk. Aankomend weekend zal op de bosbaan getracht worden om de geweldige sfeer van de composlot gekopieerd te worden. Dit keer zullen wederom enkele Nationale Studenten Kampioenen gekroond worden. Ongeacht het resultaat van de wedstrijden dit weekend, de roeiers hebben zondag op de uittraining alle gelegenheid om het zeer geslaagde seizoen te vieren of snel te verzuipen.

Allereerst een ode aan Timmer & Djimmer. De bronze twee van de Universaide van 2015 zijn met hun afscheidstournee bezig. Op zondag maken zij kans op een laatste blik samen in het SA2- veld. Vanuit Delft en Tilburg zijn er echter kapers op de kust. Kunnen Timmer en Djimmer de zilvervloot veilig stellen? Het zou kunnen dat Jort zich samen met Jonatank in de N2x al te veel heeft moeten vermoeien, maar ook deze boot zal voor niks minder dan goud gaan. Deze drie mannen zullen zaterdag ook nog met de Trekschuijt (nee, niet de ergometer, this is about the man, the legend, mogen wij dat zeggen? Ja dat mogen wij zeggen) aan de start verschijnen.  In dit bitse veld komen zij de lichte holland vier tegen, dus ze zullen het zeker niet cadeau krijgen. Tenslotte zal Trekschuijt op zondag nog zijn succesvolle project van de ARB met half-Orcaan Marcus voortzetten in de O4- van Vidar. En mocht dat onverwachts niet slagen dan zal Henk het ook nog in het O4x veld proberen met een combi-boot. De tegenstand in dat veld bestaat voornamelijk uit lichten die niet zwaar genoeg bevonden zullen worden door Henk en de zijne.

De zware afvaardiging van Orca zal daarnaast vertegenwoordigd worden door de MGZ vier met. In Henley hebben hun grote voorbeelden al op sportieve wijze en met groots gemak de eerste ronde overleefd. Volgens een bron dichtbij de MGZ vier met heeft dit tot inspiratie geleid. En zullen zij zeker op zaterdag met het N4+ veld ook hard van start gaan om vervolgens met groots gemak als eerste over de finish te komen. Op zondag zullen deze heren de krachten verspreiden. De boegen zullen in een 2- springen, terwijl de slagen samen met een blauw buurman en een bordeaux-rode het B4+ zullen gaan veroveren.

De zwaren vaardigen uiteraard ook de Dev4- af naar de bosbaan. Deze ploeg onder leiding van Nederlands Kampioen in de 2- Annemarie Bernard heeft de afgelopen tijd veel stappen gezet de juiste richting op. Dit weekend zullen zij moeten aantonen dat het genoeg is om het seizoen af te sluiten met een mooi slotblik in het N4- veld.

Ook EJZ heeft coach assistentie gevonden in de vorm van Bram Hamburger. Familie van die andere Hamburger. Door zijn non-nonsense aanpak hebben de eerstejaars veel progressie geboekt. Het zou zomaar kunnen dat we op de uittraining als de bel klinkt een biertje heffen op hun overwinning.

De lichten gaan hun onderlinge vete over welk blik nou belangrijker is, een sprintblik of een beginneling af blik verder uitvechten in het LN4+ veld op zaterdag. De vier van MGL lijkt op basis van de afgelopen wedstrijden favoriet voor het volgende klasserende blik. Op zondag zal EJL waarschijnlijk in het LB4+ veld hun beginneling af blik ophalen. Waar alle actieve lichte roeiers van Orca op zaterdag in de viermet zitten is Vincent Goris de vreemde eend in de bijt die buiten de boot is gevallen. Hij zal zaterdag in het LB1x veld aan de start verschijnen waar hij hoopt zijn blik van dit jaar binnen te slepen.

Zondag start hij het LN1x veld, waar hij gezelschap krijgt van De Vries en Frank van MGL. Met de terugtrekking van licht ergokanon Sander van Dijk van Proteus ligt ook dit veld ineens weer helemaal open. Uw voorbeschouwers willen alvast De Vries tijdig feliciteren, wanneer hij weer juichend over de finish komt. De oplettende lezer merkt dan nu dat David Hokken & Bart ‘matcom ‘14’ Sirks op zondag nog niks doen. Niks is minder waar. Zij zullen de eer van lichte Orcanen in de 2- gaan hooghouden in het LN2- veld. Hier komen zij ervaren rot Okke ‘Koeleboy’ Koel tegen. Okke heeft bijna het gehele seizoen moeten missen vanwege een slepende blessure. Zijn comeback komt samen met zijn ploeggenoot van vorig jaar Okeanied Thomas. Inwegen zal voor deze combi geen probleem zijn. De bosbaan kent voor deze mannen ook geen geheimen meer. De vraag is alleen of Okke zijn blessure wel volledig hersteld is.  We zullen het zaterdag al weten wanneer zij het hoofdnummer van de slot, de LN2+, starten.

Het debuut jaar van de eerstejaars lichte dames zal dit weekend mogelijk afgesloten worden met het eerste lichtedamesdubbelvier beginnelingen blik uit de geschiedenis van Orca. De wedstrijd om het klassement kan gebruikt worden om een mentale tik uit te delen aan de concurrenten of om de puntjes op de i te zetten voor de laatste race. Op zondag zullen zij dan moeten afrekenen met de bordeaux-rode ploeg van de amsteldijk in A’dam. De druk ligt echter bij die ploeg, waardoor onze dames niks te verliezen hebben, maar wel van alles te winnen. Vanuit deze vrijheid kunnen zij zomaar voor een mooie afsluiting van het seizoen zorgen. Deze dames verdienen daarvoor natuurlijk jullie steun, maar vergeet niet om in hetzelfde veld ook Tessa & Pauline te steunen. Zij zullen met hun vaste dubbelvier partners van Hemus en Theta starten. Op de loods gaat het gerucht dat ook zij de laatste twee weken een mooie stap hebben kunnen zetten die ze misschien wel een mooie A-finale plaats gaat opleveren op zondag.

Zo overzichtelijk als de damesvelden op zaterdag zijn, zo onoverzichtelijk zijn ze op zondag. Op zaterdag zullen de Orca fans er goed aan doen om de 2e voorwedstrijd van het DO2- veld te bekijken om 12:58. Hier zullen niet minder dan 3 Orca ploegen aan de start verschijnen. Helaas kunnen er maar twee door naar de finale en zullen de roeisters van Skoll en Phocas ook naar de finale willen. Van de Orca dames zijn Myrna & Loes de grote outsiders. Zij hebben een kleine twee weken in dit nummer getraind en iedere ploeg die zij achter zich laten zal al een kleine overwinning zijn. Inmiddels alweer twee maanden bij elkaar in de boot zijn Daniëlle & uw voorzitter Tessa. Tessa droomt sinds haar debuut als wedstrijdroeiende voorzitter al van het moment dat zij de boot uitstapt het erevlot op en dan het lied mag inzetten. Hiervoor zullen zij wel met alle concurrenten met afrekenen inclusief Carlijn & Maria. Op de ARB hebben zij een spannende race gevaren tegen elkaar, waarbij Carlijn & Maria een vroege achterstand op Tessa & Daniëlle nog wisten om te zetten in een kleine voorsprong op de finish. Gelukkig kunnen zij dus in de voorwedstrijd gezusterlijk samen de finale behalen, maar verwacht zeker in de finale strijd tussen deze vriendinnen op de kade. En waar de winnaressen op zaterdag tevreden zullen zijn kunnen zij nog niet op hun lauweren rusten, want op zondag ontmoeten deze twee ploegen elkaar weer in de voorwedstrijd van het DSA2- veld.

De andere twee valt op zondag uit elkaar. Myrna zal samen met Daniëlle Tessa G gezelschap houden in het DN1x veld. Op basis van prestaties uit het verleden zal Daniëlle hier als de grote onbekende starten. Zij start voor het eerst een skiff wedstrijd. Het contrast met Myrna is dan ook groot. Zij start als één van de favorieten voor het blik, maar zal in de finale nog met Annemarie moeten afrekenen. Annemarie zal fris aan de start verschijnen, omdat ze op zaterdag een vrije dag heeft. Wie weet is dat genoeg om de favorieten te kloppen. De skiffeuze van de zaterdag is Tessa G. Zij is dit seizoen pas laat in de skiff terecht gekomen, maar heeft al het nodige technisch talent laten zien. Als voorbeschouwers hopen we erop dat zij inmiddels ook genoeg race ervaring heeft kunnen opdoen om in een eventuele finale te kunnen verrassen als outsider.

Op zondag zullen Loes, Tessa G, Annemarie en Fleurine ook nog in de dubbelvier starten. Na een paar trainingen loopt deze boot al goed, maar het is de vraag of zij tegen Rosa en haar kompanen van Maas, Triton en Proteus op kunnen. Rosa en haar kompanen zullen de favorietenrol inmiddels wel zo gewend zijn dat wij als voorbeschouwers eigenlijk niks anders durven te voorspellen dan een overwinning voor haar. Het enige dat roet in het eten kan gooien is dat Rosa het minder dan een uur daarvoor tegen enkele lichte mannen dubbeltwee opneemt met haar vaste tweepartner Roos, die momenteel nog in Henley verblijft. Maar ook Loes & Tessa G zullen op zondag nog in het DN2x veld starten. Verwacht enkele vermoeide gezichten aan de start van dit laatste dubbelvier veld.

Daarnaast sluiten ook de EJD het seizoen af op de bosbaan. Na de overwinning op de NKIR waren de verwachtingen hoog gespannen, maar kwamen er enkele onverwachtse tegenslagen. De dames hebben zich echter met een knappe tweede plaats op de Holland Beker goed herpakt en laten zien dat de bosbaan een baan is die ze goed ligt. Op zaterdag zullen zij hun 5e plaats in het klassement willen verdedigen door Nereus (nummer 6) te verslaan. De historie verteld ons dat Orca dames ploegen uit de top 6 van het eerstejaarsklassement zeker het jaar daarop zomaar wel eens het hele developmentklassement kunnen aanvegen. Van al deze potentie hopen wij zondag te kunnen genieten wanneer zij opgaan voor hun welverdiende beginnelingenblik. En mocht dat onverhoops niet lukken dan is er nog altijd bier en het jaar daarop de 4-.

Hun opvolgers voor volgend jaar zullen zich ook laten zien. De damestalentenacht heeft de afgelopen week hard getraind en zag er op het kanaal al snel uit. Onder aanvoering van slagen Sarah en Gertie verwachten wij dat zij op zondag wel eens het eerste van hopelijk vele successen kunnen gaan vieren, met een biertje (of acht) op de uittraining.

Tenslotte staan ook bij de heren al enkele talentvolle jongens te springen om hun kunsten te vertonen aan de rest van Nederland. De herentalentenacht van Orca heeft echter altijd een extra moeilijkheidsgraad ingebouwd gekregen op de slotwedstrijden. De herenploeg heeft namelijk naast de zware ook lichte talenten aan boord. Hierdoor zijn de prestaties nog niet helemaal representatief naast ploegen die alleen maar zwaren selecteren om maar een blik te verdienen. Voor deze ploeg verwachten wij dan ook dat het proces belangrijker zal zijn dan het resultaat. Dat resultaat volgt ongetwijfeld bij de asopos najaarswedstrijd als zij met gelijke middelen strijden bij de talentenachten 2.0.